Datum i vreme: 26.01.2021., 19.34
Dobro Došli, Gost! (Prijava — Registracija)
Ubuntu-RS forumi
  • Početna
  • Pravilnik
  • Pretraga
  • Pomoć
  • Planeta
  • Wiki
  • Sajt
  • Kalendar
  • RSS
Nove poruke Današnje poruke Spisak članova Spisak prijatelja
Važno obaveštenje
Izašao je novi LiBRE, broj 50
Ubuntu 19.04 spreman je za preuzimanje

Ubuntu-RS forumi Ubuntu Srbija caffe Chat v
« Prethodno 1 ... 17 18 19 20 21 ... 50 Sledeće »

Arch i problemi.

Strane (33): 1 2 3 4 5 ... 33 Sledeće »
Odgovori 

Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Niz | Puni Prikaz
Arch i problemi.
Autor Poruka
laki71 Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: 408
Dao zahvalnica: 26
Dobio zahvalnica: 14 u 12 poruka
Ugled: 3
Poruka: #1
Arch i problemi.
Otvaram novu temu za Arch jer je ova
prevazidjena i resena.

Instalirao sam Arch i to sa mnogo manje problema nego sto sam ocekivao. Medjutim, ima nesto sto ne mogu da resim. Evo sve sam u ovoj temi napisao
http://www.elitesecurity.org/t369492-28#2488044
Takodje sam koristio i jako dobro uputstvo u istoj koje je postavio @cumbuster.
Ako vam nije tesko procitajte da ne pisem dvaput.

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." Dennis Ritchie, Creator of the C programming language and co-creator of UNIX http://forum.bjbikers.com/... Može se, takođe, pročitati i poslovica: „Ako čovek ne može da bude lep i bogat kao što bi hteo, može biti dobar i pošten“. <= ово пише овде...
10.01.2010. 20.56
Pronađi sve korisnikove poruke Zahvali Citiraj ovu poruku u odgovoru
[+]
laki71 Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: #2

Evo o cemu se radi:

Pokusao sam da pustim audio CD i dobio ovo kao odgovor u donjem desnom uglu:

Notification from Phonon: KDE's Multimedia Library

The audio playback device Intel ICH5 with CMI9761A+
(Intel ICH5) does not work

Falling back to default

Imam istu muziku ali na dva nacina: Zdravko Colic na Marakani 2 CD-a i DVD snimak koncerta.
CD nema ton a DVD ima i ton i sliku!? Sam je izabrao Dragon Player.
Da li moram da instaliram kodek za audio CD i MP 3? Ako mora, kako?

Nemam nista na HDD-u jer sam ga upravo formatirao, znaci cista instalacija + par instaliranih programa. Prvo sam CD pustio iz LG DVD Rom-a i nije hteo. Uzeo sam DVD i pustio u LG-u i radi i slika i ton u Dragon Player-u? Zatim sam uzeo DVD i pustio iz Peeoner-a DVC 108 i dobio i sliku i ton. Kada sam u isti hteo da stavim CD KsCD kaze: NO DISK.

Zasto DVD Rom ( LG )pusta DVD a nece CD (audio)?
Zasto DVD rezac ( Peeonir )koji reze sve zivo pusta DVD a u istom KsCD kaze da nema CD-a?

U kmix-u je sve pojacano i nista nije mutirano.

Upravo sam na Windows 7 probao i rezultat je sledeci:

LG je bez problema pustio i CD i DVD Zdravka na Marakani.
Pionir je, takodje, bez problema pustio i CD i DVD Zdravka na Marakani.

Ni jedan nema kabal koji ide na plocu ali pustaju sve u Windows-u pa ostaje pitanje sto nece na Arch-u?
Obadva su IDE na istom kablu. LG je dzampovan kao Slave a Pionir kao Master.

Da li je potrebno da nekako instaliram kodek za MP3?

Kada sam u Pionir hteo da stavim CD KsCD kaze: NO DISK. Zasto!?

Nemam dualboot vec su Arch i W7 na razlicitim HDD-ovima koje po potrebi iskljucujem da se nebi svadjali ili da neki slucajno ne obrisem pri eksperimentisanju.

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." Dennis Ritchie, Creator of the C programming language and co-creator of UNIX http://forum.bjbikers.com/... Može se, takođe, pročitati i poslovica: „Ako čovek ne može da bude lep i bogat kao što bi hteo, može biti dobar i pošten“. <= ово пише овде...
10.01.2010. 21.32
[+]
Ddpbf Nije na vezi
Инквизитор

Poruka: 2,198
Dao zahvalnica: 277
Dobio zahvalnica: 236 u 197 poruka
Ugled: 22
Poruka: #3

Ево ти једно мјесто гдје можеш добити помоћ:
#archlinux-rs на фриноду.
10.01.2010. 21.38
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Zahvali Citiraj ovu poruku u odgovoru
[+]
alibaba Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: 654
Dao zahvalnica: 8
Dobio zahvalnica: 12 u 11 poruka
Ugled: 1
Poruka: #4

Pa ne znam ko ce ti bolje resiti problem od combuster-a i Srdjana na ES!

Koje si sve programe instalisao sto se tice muzike, preko cega pustas muziku?

probaj

pacman -S gstreamer0.10-plugins

ako nece

pacman -S --needed $(pacman -Ssq gstreamer0.10)

To je sve od codec-a sto mislim da ce ti biti potrebno, pogledaj takodje u

nano /etc/group kako stoje stvari, da li si dodao user-a u optical ako nisi dodaj

pogledaj takodje u nano /etc/fstab kako se zove tvoj DVD tj. CD uredjaj pa ga pokusaj mountovati ukoliko je to problem sto ga ne prepoznaje

[Izmenjeno 10-1-10 kele1404]

10.01.2010. 21.50
[+]
radak Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: 700
Dao zahvalnica: 49
Dobio zahvalnica: 32 u 29 poruka
Ugled: 5
Poruka: #5

Predpostavljam da si instalirao kodeke.
Da li si se kao user ubacio u potrebne grupe?

http://wiki.archlinux.org/index.php/Groups
10.01.2010. 21.54
[+]
laki71 Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: #6

@Ddpbf

Hvala!

@kele1404

Nista ekstra nisam instalirao. Koristim samo ono sto je doslo uz instalaciju. Od drugih programa insatalirao sam samo FireFox 3.5.5. Korisio sam combusterovo uputstvo i kako sam sta instalirao tako sam se dodavao u grupe, bez preskakanja.
Cumbuster kaze da moram imati kabal od uredjaja do maticne ploce jer linuks drajver ne podrzava audio bez njega. Kako sam onda do sada slusao audio CD-ove? Da li ploca ima samo jedan prikljucak za audio kabal, posto ja imam dva uredjaja ( LG DVD Rom i Pionir DVD DL rezac)?

@radak

Da, vec sam u grupama.

10.01.2010. 22.24
[+]
radak Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: #7

http://wiki.archlinux.org/index.php/GStreamer

Ovo mi je uglavnom dovoljno jedino za dvd instaliram jos

pacman -S libdvdcss
10.01.2010. 22.29
[+]
alibaba Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: #8

Ja to nikada nisam instalirao, samo ono sto sam gore napisao, niti ga imam instalisano.
Za DVD filmove kristim SMPlayer, za sve ostale video formate VLC Player.
Muzika Amorok, Exaile, mislim ali nisam siguran da li on povuce nesto za sobom ali ipak stavi

pacman -S exaile

Da i obavezno ovo sto je radak dao sa arch wiki-ja

10.01.2010. 22.35
[+]
dragoljub Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: 593
Dao zahvalnica: 28
Dobio zahvalnica: 17 u 16 poruka
Poruka: #9

instalirao kde na arch-live isad mogu da ga pokrenem samo kad ukucam starkde u konzolu a i dalje mi stoje paneli od hfce i radi samo dok je otvorena konzola.plus što neće da izvrši update jer mu fali neki đavo koji nema u repoima mislim šta sad ,pročitao sam sve i kod punkyja i na arch forum al ništa ne pomaga:freak:a da neće ni nvidiju da instalira,neće ništaod onog što bi službeno trebao da radi a mogu da instaliram programe preko pacmana:?:

[Izmenjeno 14-1-10 dragoljub]
15.01.2010. 00.50
[+]
dukenukem7 Nije na vezi
Saradnik

Poruka: 1,351
Dao zahvalnica: 0
Dobio zahvalnica: 4 u 4 poruka
Poruka: #10

@laki 71
postoji mogućnost da hal + udev kombinacija ti pravi problem, odnosmo bar meni pravi. odnosno mora da navatamo grega K.H . nekako. :freak:
mada na ubuntu zeza udev.ali ne za svaki drajv

[Izmenjeno 15-1-10 dukenukem7]

pravilo 17 .. mea DSDT mecum porto
15.01.2010. 08.50
[+]
alibaba Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: #11

@dragoljub

Kako si instalirao Arch, taj problem sa panelima sam imao i ja kada sam instalirao onaj Arch na steroidima!?

Sta ti tacno javi kada pokusas instalirati nvidia?Koja ti je tacno graficka?
15.01.2010. 11.31
[+]
alibaba Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: #12

aKO imas problem sa pacman-om udradi

pacman -S pacman-mirrorlist
pa posle
#pacman -Syy

Pogledaj u pacman-mirrorlist sta se desava, mozda treba samo da odkomentujes server koji hoces da koristis, ako je do toga.
15.01.2010. 11.40
[+]
laki71 Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: #13

Људи, извините што се нисам јављао, имао сам много посла. За то време нисам палио Arch.

Урадио сам све оно што ми је препоручио @radak али ми није помогло. На крају сам све побрисао, мало размислио и рекох да извадим LG DVD ROM а оставим Pioneer да видим шта ће се десити. Урадих ја тако и аудио ради ко луд!? Зашто, немам појма.

LG DVD ROM и Pioneer DVR 108 DL су били на истој IDE грани и то LG као SLAVE а Pioneer као MASTER. Зашто се нису подносили не знам. Ovo пишем са Arch-a и слушам музику (CD) на VLC-u.

Уз то, после 2,5-3 сата коришћења Arch-a миш почне да се понаша чудно. Касни са одазивом и непрецизан је. Сликовито речено - ко да је на леду.
Миш је Logitech MX 518 (оптички са каблом и подешавањем осетљивости)

Има ли неко сувисло објашњење за ове невероватне појаве?

15.01.2010. 19.48
[+]
dragoljub Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: #14

odustao sam od archa,još nisam sreo distro koji ima toliko problema sam sa sobom,mislim instaliraš ga on ne može da se apdejtuje odmah po instalaciji,kreiraš user,zvuk radi na oću neću,apdejti i dalje ne rade probao unetbutin i stigo do izaberi sajt sa kog da skine pakovanja svi ponuđeni sajtovi su pod EROR,probao sa chakrom ista priča nemože da apdejtuje a dosadi sa upozorenjima shaman se zatupi čim proba da uradi apdejt,neće da instalira nvidiju zadnje sam skinuo chakru aesop rc i narezao disk dođe do 80%posto instalacije i pukne .
neznam možda je to i dobar OS ko ima živce da izdrži sve njegove bubice ali usvakom slučaju nije za običnog j(l)usera.uopšte ne razumem zašto unetbootin puca od chakre probao sam i sa arch-ovim unetbootin-om i sa mintovim nema šanse.tako da posle 4 dana zahebancije teo ne teo moram da odustanem
pozz i hvala na trudu.

[Izmenjeno 15-1-10 dragoljub]
15.01.2010. 19.49
[+]
laki71 Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: #15

Немој да одустајеш тако лако јер је Arch добар дистро само тражи мало стрпљења. Ја сам тек из трећег инсталирао. Прва два пута нисам ни имао графику? Само пажљиво прати cumbuster-ova упутства одавде http://www.elitesecurity.org/t369492
Видиш да се и ја мучим да подесим све, мада је већина радила после инсталације. Трећи пут сам скинуо добар инсталациони CD и све је било у реду. Ово што ме мучи су тек ситнице.

15.01.2010. 20.00
[+]
dragoljub Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: #16

dasću mu još jednu šansu sad skidam Core USB Images ako i tu puknem.ja ne mogu da skidam i režem cd ove jer su mi dva rezača crkla čim im prođe garancija,znači nza tri godine dva rezača mlogo.ovo sa usb butovanjem odlično za testiranje ali šta vredi .
na chakra viki ima lep opis za instaliranje sa harda al šta vredi kad mi izbaci da ne može .a ovamo na desktopu montirao svakakva čuda i da ja imam dva diska a oni su dali uputstvo samo za jedan,malo mi je sve to suviše elitistički.videću za par sati šta će da kaže ovaj usb .:freak:
15.01.2010. 20.22
[+]
alibaba Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: #17

Ma kakva Chakra to nevalja nikako, Arch jeste odlican distro ali trazi malo strpljenja i mora da se pazi sta se dodaje.
Ja recimo radim FTP instalaciju uvek, to mi je ostalo od prvih dana, posto CORE ima bug sa mirrorlist, no da se i to resiti ali tada nisam hteo da mi i to trazi paznju.
Meni Arch radi savrseno i nikakvih problema nemam za sada, nekazem da ih nije bilo, svuda ih ima.
Skini FTP instalaciju i sa tim odradi isto ti je, svejedno i CORE moras apdejtovati pre X-a.Ovako svlacis odma najnovije pakete.
Ja sam probao Chakru i iskren da budem to je cista nula po meni, pa pre bi bilo sta drugo koristio nego Chakru.Moja iskustva.
Uradi redovnu FTP instalaciju, podesi internet sto ide automatski, odaberi mu sa kog servera da skida, neki nemacki uzaberi i nemas problema.
Kada se skontas sa Arch-om instalacija ce ti biti kao maciji kasalj a bice jako zadovoljan.Ruku na srce ali iskustvo rada na Ubuntu ne moze da se pise iskustvu Linuxa.Jednostavno na Ubunti dobije se sve gotovo i korisnik nema potrebe da zalazi dublje u neke stvari, e sad, ko sta voli, malo muke ali kada se podesi munja kako radi.
I ja se po nekad iznerviram kada nastane problem.

[Izmenjeno 15-1-10 kele1404]
15.01.2010. 21.27
[+]
Punky Nije na vezi
Silver surfer

Poruka: 3,779
Dao zahvalnica: 97
Dobio zahvalnica: 136 u 96 poruka
Ugled: 15
Poruka: #18

kele1404, koju si chakru probao? Wink

Previse mislim, dakle jedva da postojim....
15.01.2010. 23.47
[+]
alibaba Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: #19

Punky znam ja da se ti neces sloziti sa mnom, mozda ona sada radi bolje nego sto je radila, radi sigurno ako tako kazes, ti si pratio njen razvoj ja nisam, ali nikada se nece moci porediti sa sistemom koji ti sam kreiras od nule i uradis kako treba, slazes li se?
16.01.2010. 00.44
[+]
dukenukem7 Nije na vezi
Saradnik

Poruka: 1,351
Dao zahvalnica: 0
Dobio zahvalnica: 4 u 4 poruka
Poruka: #20

Citat:LG DVD ROM и Pioneer DVR 108 DL су били на истој IDE грани и то LG као SLAVE а Pioneer као MASTER. Зашто се нису подносили не знам. Ovo пишем са Arch-a и слушам музику (CD) на VLC-u.

@laki71
takođe i ovde slična kombinacija Smile
Kod:
# dvd+rw-mediainfo /dev/hdc
INQUIRY:                [LG      ][DVD-ROM DRD8160B][1.00]
na ovom kernelu 2.6.27 ide ali nije trenutno kao ide-scsi emulacija
verovatno je nešto drugo , u vezi udev ali ko bi znao šta :freak:

to je stariji tip LG koji drugačije prijavljuje diskove koji su u njega ubačeni

verovatno je kod tebe drd8162 ili drd8163 koje su slične izvedbe samo kasniji datum proizvodnje 2003 2004 . itd

mogući problemi i sa ostalim generacijama tih dvd čitača ne samo lg.

kod mene pušta trenutno i kao digital i kao analog , ali ne na svim distroima :freak:

[Slika: snapshot15xmms.th.jpg]

[Izmenjeno 16-1-10 dukenukem7]

pravilo 17 .. mea DSDT mecum porto
16.01.2010. 01.01
[+]
Punky Nije na vezi
Silver surfer

Poruka: 3,779
Dao zahvalnica: 97
Dobio zahvalnica: 136 u 96 poruka
Ugled: 15
Poruka: #21

Pa znas kako, nije da sam nesto puno pratio, i cinjenica je da je taj sistem jos u alpha fazi i donekle je cinjenica da je najbolje sistem sam podesiti, ali to nije slucaj ni sa archom do kraja.hocu reci da je u Chakri 70% stvari podeseno bas onako kako treba, tj. kako bi i sam podesio a ono sto nije podesavas iz gui-a sto u mnogome olaksava posao, tj. podesavas prilikom instalacije i stoga problem oko Chakre se po meni jedino vrti sto po defaultu dobijas KDE SC, a to ne zeli svako, ali ko zeli, dobija fenomenalno okruzenje, za sve ostale je arch od nule najbolja varijanta. Wink

Previse mislim, dakle jedva da postojim....
16.01.2010. 01.05
[+]
Githzerai Nije na vezi
admin emeritus

Poruka: 5,430
Dao zahvalnica: 84
Dobio zahvalnica: 662 u 485 poruka
Ugled: 31
Poruka: #22

@kele1404
Znam i ja da nećemo biti na istoj talasnoj dužini, ali KDEmod je, gledano iz ugla brzine, mogućnosti, svežine i stabilnosti, sigurno jedna od najboljih distribuiranih verzija KDEa koje postoje.
Treba imati u vidu da Čakra nije prava distribucija, već tkz. distrolet, odnosno vrsta nadogradnje za Arčlinuks koji leži u osnovi.
Cilj Čakre nije da se dobije sistem nalik na Kubuntu, od kog se očekuje da sve radi po instalaciji, već da se dobije Arčlinux sa preistaliranim KDEmodom koji dalje korisnik dodatno podešava.

Čakra je još uvek u alfa fazi, što svakako treba imati u vidu. Uz to napomena: alfa je ne zato što je KDEmod alfa, već zato što su Čakrine alatke u tom stadijumu.
Ovde se pre svega misli na alatku kojom se pravi livecd, Trajb (instaler sistema), Šamana i Čejs (alatke za upravljanje paketima) i Arksin (grafička alatka za podešavanje sistema).

Moj izbor je uvek bila instalacija Arča i dodavanje KDEmod riznica, upravo da bih izbegao taj alfa softver.

sve ovo i dalje ne znači da treba isključiti potrebu za čitanjem uputstava i traženjem pomoći kad nešto zagusti.

A koliko sam mogao da pročitam, ako nisam nešto propustio, za sve navedene ovde probleme postoje jednostavna rešenja na Arčovom, odnosno Čakrinom wikiju, uz poveći broj tema na forumima.

P.S. Da dodam:
Citat:.ali nikada se nece moci porediti sa sistemom koji ti sam kreiras od nule i uradis kako treba, slazes li se?

Znam da ovde nis mislio na „sistem od nule“ po Gentoo, ili čak LFS varijanti, ali i dalje je daleko od toga da je instalacija Arča kreiranje sistema od nule. Naprotiv. Wink

PRAVDA ZA DŽONATANA
16.01.2010. 01.26
[+]
radak Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: #23

Imam instaliran Arch i Chakru.
Arch na svom kompu i uvjek tipujem na njega, ali jedini nedostatak koji ja mogu da navedem je sporost instalacije. Ne mislim na samu instalaciju to prođe za par minuta, ali samo nestrpljenje dok skine sve sa net-a. To me malo rastužuje jer izgubim par sati.
Insatlirao sam Chakru-Fuzzy, dok verziju prije nisam uspio, stane na 86%.
Jedina mana oko instalacije, gubi se puno vremena oko particionisanja diska, stvarno je sporo, dok ostalo prolazi bez problema.
Sve je prošlo odlično dok nisam apdejtovao pacman, poslije restarta poremetio mi se panel. Nestao mi je Task Manager. Trebalo mi je dosta vremena da shvatim šta nedostaje jer slabo poznajem KDE.
Nisam mogao da instaliram nvida drajver za grafičku, prijavljivao mi nešto oko libxx( nisam kući pa ne znam tačan naziv). Rješio sam to sa pacman -Rd libxx.
Znači nisam imao težih problema, tj nerješivih, jedino što sam morao da podešavam grub ručno, jer nije vidio Win 7.
Ovo je Arch na brži način i ne mogu da dam neku konkretnu manu. Pojavio se još koji bag ali se sve rješilo.
Ja mogu samo da je toplo preporučim, pogotovo onim sa slabijim net-om, jer radi i na li na starom lapu odlično.
Ovo je jedini distro pored mandrive na kojem ne gubim zvuk(imam dual boot sa win 7) kad se vratim na sedmicu.
16.01.2010. 10.00
[+]
alibaba Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: #24

Mi meni Chakra nije dozvoljavala instalaciju Nvidia, posle instalacije sam dobio sto nekih paketa od ATI-ja koje sam naravno prvo morao sve da poskidam da bi mogao staviti Nvidia driver, to Punky dobro zna Wink
A sto se tice brzine instalacije Archa meni treba rcimo dva sata instalacija plus svi programi koje koristim, e onda podesavanja programa.
Ali to mi ne pretstavlja problema posto instalaciju neradim tako cesto, problem koji trenutno mogu navesti na Archu jeste Pidgin, naime ima bug sa pidgin-encryption, Gajim ima problem sa OTR dok u Pidginu to radi savrseno.
Mnogi zaborave pre X-a da urade nvidia-xconfig pa nemaju dobru rezoluciju, onda bude drajver od graficke karte
16.01.2010. 10.16
[+]
dragoljub Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: #25

ovako uspeo sam da instaliram chakru aesop rc1 ,e sad ako neko proba da instalira nemoj da postavlja srpsku tastaturu i jezik jer onda zakuca na 81% i prekine instalaciju,sad rešavam probleme sa shamanom oko update .ima dosta bagova ali biće,kde zadnj pa videćemo ovijeh dana kak će to da bidne Shocked:freak:
17.01.2010. 03.34
[+]
« Starije Teme | Novije Teme »
Strane (33): 1 2 3 4 5 ... 33 Sledeće »
Odgovori 

Verovatno Povezane Teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: Poslednja Poruka
  instalacija arch-a u virtualboxu bad63r_u 3 1,586 17.01.2014. 19.25
Poslednja Poruka: aleksandar1986
  [Rešeno] ARCH linux i srpska latinica u KDE nenadsuperzmaj 4 2,848 11.06.2011. 12.42
Poslednja Poruka: nenadsuperzmaj
  Arch Forum Danny 1 1,755 01.04.2010. 06.10
Poslednja Poruka: alibaba
  Chakra/Arch bigmazy 31 6,854 07.09.2009. 11.27
Poslednja Poruka: Punky

• Verzija Za Štampu
  • Pošalji ovu Temu Prijatelju
  • Prati ovu temu

Kontakt Ubuntu LoZa Srbije Povratak na Vrh Povratak na Sadržaj Mobile Version RSS Prijava greške
© 2005-2021 Ubuntu LoCo Serbia. Ubuntu and Canonical are registered trademarks of Canonical Ltd.
Powered_by MyBB, © 2002-2021 MyBB Group.
Designed by : ZeRQ and Ubuntu LoCo Serbia
Hosted by mCloud