Datum i vreme: 19.01.2021., 08.38
Dobro Došli, Gost! (Prijava — Registracija)
Ubuntu-RS forumi
  • Početna
  • Pravilnik
  • Pretraga
  • Pomoć
  • Planeta
  • Wiki
  • Sajt
  • Kalendar
  • RSS
Nove poruke Današnje poruke Spisak članova Spisak prijatelja
Važno obaveštenje
Izašao je novi LiBRE, broj 50
Ubuntu 19.04 spreman je za preuzimanje

Ubuntu-RS forumi Predsoblje Apsolutni početnici v
1 2 3 4 5 ... 111 Sledeće »

Књига: Запловите у свет рачунара и слободног софтвера

Strane (4): 1 2 3 4 Sledeće »
Odgovori 

Ocena Teme:
  • 3 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Niz | Puni Prikaz
Књига: Запловите у свет рачунара и слободног софтвера
Autor Poruka
_aleksandar_ Nije na vezi
appels d'urgence

Poruka: 914
Dao zahvalnica: 199
Dobio zahvalnica: 129 u 82 poruka
Ugled: 13
Poruka: #1
Lightbulb Књига: Запловите у свет рачунара и слободног софтвера
Поштовани,

Са поносом вам представљам електронску књигу: "Сигурни кораци малог пингвина; Запловите у свет рачунара и слободног софтвера; Потпуно оптимизовано за Убунту Линукс оперативни систем". Ова књига је намењена свима онима који желе да стекну основна знања из области рачунара, слободног софтвера и Убунту Линукс оперативног система.

Замолио бих овом приликом све постојеће и нове чланове овог форума да буду рецензенти бета1 развојне фазе ове електронске књиге. Финалну развојну фазу ове електронске књиге ћу објавити тачно 14.10.2011. године. Рок за одговор потенцијалним рецензентима је 13.10.2011. године у подне (плус академских 15 минута).

Захваљујем се овом приликом свим људима који су до сада били сарадници у реализацији овог пројекта.

Напомена 1: Није битно да ли читате ћирилично или латинично издање књиге.

Напомена 2: Уколико приликом одговора на захтев за рецензију предлажете крупније измене (допуне), имајте у виду да датум за објављивање финалне развојне фазе ове електронске књиге нећу мењати. Све такве предлоге могу разматрати тек приликом реализације другог издања ове електронске књиге (које планирам да објавим након изласка Убунту 12.04 ЛТС).

Унапред се захваљујем свима онима који ће бити рецензенти бета1 развојне фазе ове електронске књиге и тиме допринети побољшању њеног свеобухватног квалитета.

Књига је доступна у својој финалној развојној фази.

[Slika: Prva_korica_cir.jpg]

Садржај књиге:

[Slika: Sadrzaj_Ubuntu_projekat_oktobra_2011_godine.jpg]

Линкови за преузимање електронске књиге:

Запловите_у_свет_рачунара_и_слободног_софтвера_(ћирилица)

Запловите_у_свет_рачунара_и_слободног_софтвера_(латиница)

Захваљујем се овом приликом, још једном, свим људима који су допринели да овај пројекат буде успешно реализован.

Такође позивам све заинтересоване читаоце књиге да дају своје мишљење у погледу даљег унапређења књиге. Све конструктивне предлоге ћу разматрати приликом реализације другог издања ове књиге. Хвала унапред.

Ко хоће да учи, свуда нађе школу.
(Poslednja izmena: 06.09.2014. 16.34 od _aleksandar_.)
04.10.2011. 11.08
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Zahvali Citiraj ovu poruku u odgovoru
[+] 30 korisnika zahvaljuje @_aleksandar_ za ovu poruku:30 korisnika zahvaljuje @_aleksandar_ za ovu poruku
Anpu (04-10-2011), blazzoni (04-10-2011), bojce (04-10-2011), Captain.Blubber (29-05-2012), CrazyPajser (25-11-2011), deajn (04-10-2011), dragoljub (05-10-2011), Dundo (17-10-2011), extras (15-03-2014), Githzerai (04-10-2011), JoeMaster (08-10-2011), Kostić (04-10-2011), maletaski (04-10-2011), mamuz (04-10-2011), mixerowsky (09-10-2011), newwin (12-02-2014), pandemonijum (11-03-2012), Pirastrihno (04-10-2011), profiler1982 (21-10-2012), qw3rty (24-10-2011), radak (09-10-2011), rodjo (08-08-2013), sasaws (05-10-2011), SpaceBack (04-10-2011), srbsoft (20-09-2013), stavljanin971 (19-10-2011), stefaca (02-11-2011), subrural (17-10-2011), Tumoshimo (10-12-2011), zpop (21-11-2011)
Kostić Nije na vezi
Saradnik

Poruka: 761
Dao zahvalnica: 148
Dobio zahvalnica: 175 u 136 poruka
Ugled: 10
Poruka: #2
RE: Књига: Запловите у свет рачунара и слободног софтвера (бета1)
Zar ne bi bilo bolje staviti umesto:"ПОТПУНО ОПТИМИЗОВАНО ЗА УБУНТУ ЛИНУКС ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМ" nešto kao: "Knijga prilagođena (GNU)Linuks Ubuntu distribuciji (ili operativnom sistemu)".

Pogledaću malo bolje kući pa ću postovati svoje komentare.

Hvala na knjizi... beerbeerbeer

EDIT: Kad sam pročitao "malog pingvina" pomislio sam da je ovo knjiga za početnike ali ima i nekih naprednih elemenata. Slika terminala je nekako mutna. Ima sitnica, sve ću ih spakovati u jedan post po oblastima da bi bilo jasnije.

Baš ne odustaješ od toga da je objaviš 13 ? Pa, dobro...

The individual has always had to struggle to keep from being overwhelmed by the tribe. If you try it, you will be lonely often, and sometimes frightened. But no price is too high to pay for the privilege of owning yourself. — Friedrich Nietzsche | Ако лаже коза, не лаже ~/.bash_history.
(Poslednja izmena: 04.10.2011. 12.32 od Kostić.)
04.10.2011. 12.21
Pronađi sve korisnikove poruke Zahvali Citiraj ovu poruku u odgovoru
[+] 1 korisnik zahvaljuje @Kostić za ovu poruku:1 korisnik zahvaljuje @Kostić za ovu poruku
Ddpbf (04-10-2011)
promis Nije na vezi
Saradnik

Poruka: 11,011
Dao zahvalnica: 78
Dobio zahvalnica: 1,786 u 1,556 poruka
Ugled: 68
Poruka: #3
Logo CC licence stavi u sredinu.

Rečnik, pošto je mali, mogao bi da prođe i bez naglašene slovne podele. Ako je zadržavaš onda ti nedostaju slova V i E.

Možda da umesto ubuntu logoa na strani Glava1 da staviš sliku koja ima veze sa sadržajem glave. Npr. sliku računara. Dok za glavu3 da staviš sliku desktopa. I zadrži konzistetnost položaja slike na svim ovim stranicama.

★MOČ JE V SKUPNOSTI★
04.10.2011. 15.17
[+]
appels d'urgence

Poruka: #4
(04.10.2011. 12.21 )Kostić Piše:  Zar ne bi bilo bolje staviti umesto:"ПОТПУНО ОПТИМИЗОВАНО ЗА УБУНТУ ЛИНУКС ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМ" nešto kao: "Knijga prilagođena (GNU)Linuks Ubuntu distribuciji (ili operativnom sistemu)".

Не. Када се каже прилагођена може се аутоматски поставити питање да ли је добро прилагођена, и зашто је уопште прилагођавана, односно чему је првобитно служила. Овим малим поднасловом се треба у старту стећи утисак да је књига од самога почетка писана баш за Убунту Линукс оперативни систем. Размишљао сам шта би било најприкладније да ставим, па сам за сходно нашао Потпуно оптимизовано, јер верујем да тада нема апсолутно никакве сумње да можда нешто не ваља, или није, као што кажеш, прилагођено Убунту Линукс оперативном систему.

(04.10.2011. 12.21 )Kostić Piše:  Pogledaću malo bolje kući pa ću postovati svoje komentare.

У реду. Хвала ти.

(04.10.2011. 12.21 )Kostić Piše:  Hvala na knjizi... beerbeerbeer

Нема на чему.

(04.10.2011. 12.21 )Kostić Piše:  EDIT: Kad sam pročitao "malog pingvina" pomislio sam da je ovo knjiga za početnike ali ima i nekih naprednih elemenata. Slika terminala je nekako mutna. Ima sitnica, sve ću ih spakovati u jedan post po oblastima da bi bilo jasnije.

Мали пингвин је асоцијација на Линукс, а такође и на мале (али сигурне), кораке које пингвин прави док хода (чита књигу).

Има и доста мутнијих слика од слике Терминала. Али, колико пара толико и музике. Да немам SEk800i не би било никаквих слика, а да нисам купио LCD монитор слике би биле још горе. Ја сам задовољан сликама оваквима какве јесу, и верујем да ће многи то поштовати.

(04.10.2011. 12.21 )Kostić Piše:  Baš ne odustaješ od toga da je objaviš 13 ? Pa, dobro...

Апсолутно не одустајем. (У питању је 14.10.2011. а не 13. како кажеш). Обрати пажњу на напомене.

Хвала ти још једном на обећању да ћеш урадити рецензију књиге.

04.10.2011. 17.50
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Zahvali Citiraj ovu poruku u odgovoru
[+]
appels d'urgence

Poruka: #5
(04.10.2011. 15.17 )promis Piše:  Logo CC licence stavi u sredinu.

Уважено.

(04.10.2011. 15.17 )promis Piše:  Rečnik, pošto je mali, mogao bi da prođe i bez naglašene slovne podele. Ako je zadržavaš onda ti nedostaju slova V i E.

Хвала. Верујем да ће словна подела остати, а врло вероватно ће речник бити обогаћен објашњењима додатних термина и појмова коришћених у књизи.

(04.10.2011. 15.17 )promis Piše:  Možda da umesto ubuntu logoa na strani Glava1 da staviš sliku koja ima veze sa sadržajem glave. Npr. sliku računara. Dok za glavu3 da staviš sliku desktopa. I zadrži konzistetnost položaja slike na svim ovim stranicama.

Није уважено. Мислим да бих тако беспотребно компликовао стил писања. На том месту почиње нова глава, и ту је лого Убунтуа који се (постављен на тако важном месту), лако урезује у памћење. Такође се закључује да му је посвећена велика пажња када је стављен на тако битном месту. Водио сам рачуна да задржим конзистентност, али је сасвим могуће да нисам апсолутно успео у томе. У том случају ће бити исправљено. Хвала.

04.10.2011. 18.06
[+]
mamuz Nije na vezi
Inventar foruma

Poruka: 1,234
Dao zahvalnica: 264
Dobio zahvalnica: 150 u 137 poruka
Ugled: 11
Poruka: #6
Kod:
BROJ STRANA JE RAČUNAT PO THUMBNAILSu, A NE PO BROJU NA KRAJU STRANE U KNJIZI

7. str. 2. pasus 1. rečenica -> umesto KOGA stavi KOJI

9. str. 1.1 prva rečenica -> možda je bolje da kažeš UPOREDO SE KORISTE DVA TERMINA nego
                                                   SREĆU SE DVA RAVNOPRAVNA TERMINA

9. str. 1.2 -> mislim da je ovde konstatacija loša; ako je informacija podatak koji ima posebno
                       značenje, znači da je određeniji od pojma podatak, onda mora da ima uže značenje;
                       čim je nešto određenije, mora da ima uže značenje

12. str. prvi pasus -> čovek je i dalje bio taj koji je pokretao mašinu i OD ČEGA JE DIREKTNO
                                        ZAVISIO NJEN USPEŠAN RAD.

12. str. 2.3.1 prvi pasus -> iza (eng. Turing-complete) briši zarez (,)

12. str. 2,3,1 poslednji pasus -> ... izvršavale po pozivu, a ... (stavi zarez iza POZIVU)

15. str. prvi pasus -> briši zarez (,) iza MANIPULACIJE PODACIMA i UTVRĐENIM PRAVILIMA i
                                        RAČUNARSKI UNIVERZALAN

16. str. prvi pasus -> stavi zarez (,) iza ZASNIVAO SE NA BINARNOM

16. str. prvi pasus -> stavi zarez (,) iza USKLADIŠTENJE PROGRAMA

16. str. prvi pasus -> briši zarez iza PROGRAM PO KOME JE RADILA

16. str. prvi pasus -> stavi zarez iza ZASNOVAN NA OVOM KONCEPTU

16. str. prvi pasus -> briši zarez iza TAKO DA IMA BINARNU ARITMETIKU

17. str. 2.5.2 -> stavi zarez iza ELEKTRONSKIH CEVI I TRANZISTORA

17. str. 2.5.3 -> stavi zarez iza VISOKIM STEPENOM INTEGRACIJE

17. str. 2.5.4 -> stavi zarez iza VELIKI STEPEN INTEGRACIJE

18. str. 2.7 2.pasus -> stavi zarez iza NEZAVISNO JEDNA OD DRUGE

19. str. 3.2 prvi pasus -> čime smo dobili ekvivalentan (jednak) broj ONOM u dekadnom          
                                               brojnom...

19. str. 3.3 -> čime smo dobili ekvivalentan (jednak) broj ONOM u dekadnom brojnom....

19. str. 3.4 -> čime smo dobili ekvivalentan (jednak) broj ONOM u dekadnom brojnom....

20. str. Savet 1 -> briši zarez iza ... U DRUGI BROJNI SISTEM

20. str. 4.1 -> briši zarez iza ... LOGIČKE OPERACIJE ILI

21. str. 4.2 -> briši zarez iza ... LOGIČKE OPERACIJE I  i stavi zarez iza PRIMER PRETHODNOM

21. str. 4.2 -> briši zarez iza ... JEDNOZNAČNA, ODNOSNO

21. str. 4.3 2. rečenica -> stavi zarez iza ... SIMBOLIČKOM OZNAKOM ,,1''

Nadam se da nisam napravio grešku negde, a ako jesam... Pa, ispravite me Rotfl
I stavio sam ovo pod kodom, da ne zauzima previše mesta

Liberators do not exist...The people liberate themselves...
04.10.2011. 18.29
[+]
appels d'urgence

Poruka: #7
Мамуз,

Немој да обраћаш пажњу на зарезе и уопште на граматику и правопис српскога језика. Ово није књига: "Српски језик и књижевност". У реду је ако уочиш неку критичну граматичку или правописну грешку да је и пријавиш. Концентриши се на технички, а не стилски приказ књиге.

Хвала ти.

Добио сам понуду од једног члана форума коме је српски језик и књижевност ужа специјалност, да стилски максимално побољша квалитет књиге. Међутим, одбио сам његову понуду јер једноставно нема довољно времена да се у том погледу књига максимално унапреди.

Што се тиче стављања одговора у код тагове, та идеја ми се уопште не допада. Мислим да су моје поруке сасвим прегледне овако како их пишем. Ружно је када се ред подели у два реда са речима поравнатим по левој и десној страни.

(04.10.2011. 18.29 )mamuz Piše:  mislim da je ovde konstatacija loša; ako je informacija podatak koji ima posebno značenje, znači da je određeniji od pojma podatak, onda mora da ima uže značenje; čim je nešto određenije, mora da ima uže značenje

Не желим да залазим у дискусију о томе шта значе: "појам", "поистовећивање", "разлика", "значење", "универзално", "асоцијација". Сврха овог поднаслова (1.2) је да се нагласи у чему је заправо разлика између податка и информације, а не у ширинама значења ових појмова. Признаћеш да сви појмови немају исто значење за све особе које се сусрећу са истим тим појмовима. Према томе, сулудо би било (у том погледу), расправљати о значењима ових појмова.

(04.10.2011. 18.29 )mamuz Piše:  možda je bolje da kažeš UPOREDO SE KORISTE DVA TERMINA nego SREĆU SE DVA RAVNOPRAVNA TERMINA

Није уважено.

Уколико се користе упоредо не мора да значи да се користе равноправно. Када су термини равноправни значи да су равноправни у свему. Ништа више није потребно да се дода.

(Poslednja izmena: 04.10.2011. 19.39 od _aleksandar_.)
04.10.2011. 19.33
[+]
mamuz Nije na vezi
Inventar foruma

Poruka: 1,234
Dao zahvalnica: 264
Dobio zahvalnica: 150 u 137 poruka
Ugled: 11
Poruka: #8
Važi, kako rešiš... Ja mislim da je trebalo da prihvatiš tu ponudu jer je u pitanju knjiga, nebitno što je e-knjiga, to je knjiga... Ali nema veze, dobro je što si mi skrenuo pažnju...
poZz

Liberators do not exist...The people liberate themselves...
04.10.2011. 19.48
[+]
appels d'urgence

Poruka: #9
Информисао сам се детаљно о ЦЦ лиценцама и сходно томе променио лиценцу под којом издајем књигу у:

http://creativecommons.org/licenses/by-n....0/deed.sr

Променио сам погрешну нумерацију слика у поглављу 15, па ми немојте сугерисати за те грешке.

05.10.2011. 08.20
[+]
caslav.ilic Nije na vezi
kde-l10n-sr

Poruka: 265
Dao zahvalnica: 0
Dobio zahvalnica: 38 u 25 poruka
Ugled: 4
Poruka: #10
Само да напоменем да та ЦЦ лиценца коју си одабрао значи да се књига не може дистрибуирати у саставу неке збирке слободног софтвера или слободне документације. Од ЦЦ лиценци ово омогућавају само ЦЦ-бај и ЦЦ-бај-СА.

Часлав Илић
05.10.2011. 09.47
[+]
promis Nije na vezi
Saradnik

Poruka: #11
Ne vidim zašto bi NC element sprečavao da se knjiga deli uz zbirke slobodno softvera ili slobodne dokumentacije koja se valjda inače ne prodaje?

★MOČ JE V SKUPNOSTI★
05.10.2011. 11.00
[+]
Kostić Nije na vezi
Saradnik

Poruka: #12
Рекао сам да су замерке ситне и нисам се шалио. Прво иде страна, па оригинал, мој предлог и нека напомена (оне ће бити у "оваквим наводницима").

страна са лиценцом:
охрабрујемо вас да расподелите примерак ове књиге >>> охрабрујемо вас да ширите ову књигу. Покажите је вашим колегама...

страна а:
Рам меморија, Ром меморија >>> РАМ меморија, РОМ меморија
Хард диск >>> Тврди диск
Компјутерски миш >>> Миш

страна б:
Убунту Линукс >>> Линукс Убунту "Виндоуз ИксПе а не ИксПе Виндоуз (врста оперативног система па варијанта (у нашој секти дистрибуција Big Grin ))"
Шер ит >>> „Шири даље”
Направите сами своју инсталацију >>> Припремање инсталације
Микрософт Виндовс >>> Мајкрософт Виндоуз "транскрибујмо правилно"
Коришћење оперативног система Убунту Линукс 10.04.3 ЛТС у лајв моду >>> Коришћење оперативног система Линукс Убунту (10.04) у „живом” моду
Случај када један рачунар има више хард дискова >>> Уколико рачунар има више тврдих дискова
интерфејс Убунту Радне површине >>> интефејс Убунтове радне површи"(не)"
Манипулација прозорима >>> Управљање прозорима
/минимизирање/максимизирање >>> /смањивање/повећавање
Фајл менаџер >>> Управник датотека
кроз фолдере, фајлова/фолдера >>> кроз фасцикле, датотека/фасцикли
промена имена >>> преименовање
Текст едитор >>> Текстуални едитор "(?)"
Веб >>> Мрежа

страна в:
власничких драјвера >>> власничких управљача

Остатак књиге нисам могао да урадим као прве три стране тако да сам исправљао целе главе (где је било потребно)...

Предговор првом издању
Ова књига је створена са жељом да олакша улазак у „рачунарске воде” почетницима. Довољно је да имате приступ рачунару (очигледно Smile), ову књигу (било у електронском или папирном облику), авантуристички дух и жељу за учењем.
Настанак ове књиге је плод једног мог мукотрпног пројекта. Али нисам сам све урадио. И други су ми помогли својим рецензијама пробних варијанти и конструктивним предлозима. Да није њих, ова књига би било лошијег квалитета и због тога се свим учесницима у пројекту овом приликом искрено захваљујем. Такође, морам да се похвалим да се цео процес настанка дешавао на Интернету користећи механизме српског Убунту форума.
Желео сам да овим документом омогућим онима који то желе да самостално науче користити рачунаре. Није потребно било какво предзнање и превасходно је намењена почетницима али и напреднији корисници такође могу наћи занимљиве ствари у њој.
Пројекат није замишљен као упутство које у најкраћим и недвосмисленим цртама
објашњава конкретан проблем, па га тако немојте ни посматрати (иако је могуће али и болно).
У електронској варијанти се доста користе хипервезе зарад логичког повезивања делова књиге (или књиге и неког ресурса на Мрежи) и оне олакшавају и чине занимљивијим саму материју. Хипервеза (детаљније у другим деловима књиге) је подвучен плави текст (најчешће али може бити и другачије).
На крају, важно је да запамтите да овај документ обрађује једну доста сложену област и да за њено разумевање потребно одређено време. Немојте се обесхрабрити. Пробудите дечију радозналост у себи. Како време пролази, схватићете да све боље разумете ову књигу. Срећно!
Октобра 2011. године Александар Станисављевић

Не мора предговор да буде дугачак да би био квалитетан.

На страни 2 бих ставио наш форумски лого и испод хипервезу (у наранџастој боји) http://www.ubuntu-rs.org...

1 Увод
Рачунар је електрични склоп који на унапред дефинисан начин врши обраду датих информација. Данас су рачунари довољно јаки да нам омогућавају (користећи одређене начине обраде) слушање музике, гледање филмова, крстарење Интернетом и још много разних других ствари.
Било којим рачунаром управља човек тако што му задаје улазне податке и начин на који ти подаци треба да се обраде. Након обраде, рачунар враћа излазне податке/информације (обрађене улазне податке) човеку.

1.1 OK

1.2 OK

2 Историјски развој рачунара
Рачунари у данашњем облику су веома моћне машине и обични корисници често нису свесни њихове снаге. Додуше, то није одувек било тачно. У прошлости су рачунари били доста слаби али су, како је почела њихова масовна употреба у свим областима људског друштва и како је технологија напредовала, почели да јачају, смањују и побољшавају. Данас је рачунар толико усавршен да је могуће његово коришћење од стране почетника без икакве помоћи, коришћењем интиутивних интерфејса. (Да могуће, али и доста споро. Зато је и ова књига написана). Морамо да напоменемо да је пре коришћење рачунара било тешко и захтевало напредно знање о много ситних детаља самог рачунара. Срећом, то више није случај.
Постоје људи који се и данас баве рачунарима на најнижем нивоу и они стварају оно што ми данас користимо. Ипак, ова област је доста сложена тако да ће неки њени делови, које је неопходно споменути, бити описани само у најкраћим цртама, при чему ћу се максимално потрудити да оне буду разумљиве за све почетнике.
Све је почело оног тренутка када је човеку постало досадно да изнова и изнова
извршава у глави разноразне математичке операције. Тада је схватио да би било веома корисно било да се процес рачунања аутоматизује и да га их извршава директно он већ машина. Предност машине је што она извршава математичке операције брже и тачније (нарочито приликом
извршавања послова који су исувише једнолични).

2.1 и 2.2 су мање-више у реду. Ипак, у делу „Процес рачунања” ти предлажем да смањиш употребу речи човек. Нпр.: „Када би стигао до десет, морао је да некако запамти да је стигао већ једном д...” уместо „Када је човек бројао и стигао до десет, морао је да запамти да је стигао већ једном д...” или „Зато је он почео трајно да меморише...” уместо „Зато је човек почео трајно да меморише...”.

Ми смо у основној школи абакус звали „рачунаљка” (овај на слици је мало другачији). Да ли је то то?

Ово је оно што сам успео ноћас да урадим. Пробаћу целу књигу да обрадим али не верујем да ћу успети до 14-ог... Барем се надам да ћеш након 14-ог избацити једну међуверзију са свим преправкама а не да чекамо до 12.04...

The individual has always had to struggle to keep from being overwhelmed by the tribe. If you try it, you will be lonely often, and sometimes frightened. But no price is too high to pay for the privilege of owning yourself. — Friedrich Nietzsche | Ако лаже коза, не лаже ~/.bash_history.
05.10.2011. 12.47
[+]
'w.a.y.p. Nije na vezi
Član

Poruka: 212
Dao zahvalnica: 47
Dobio zahvalnica: 56 u 40 poruka
Ugled: 2
Poruka: #13
Мала замерка на слике екрана које су направљене фотоапаратом, ако има времена било би лепо нправити их у Virtualbox-y чисто због естетике.
05.10.2011. 15.12
[+]
bojce Nije na vezi
Koordinator

Poruka: 2,011
Dao zahvalnica: 151
Dobio zahvalnica: 293 u 183 poruka
Ugled: 19
Poruka: #14
(05.10.2011. 15.12 )w.a.y.p. Piše:  Мала замерка на слике екрана које су направљене фотоапаратом, ако има времена било би лепо нправити их у Virtualbox-y чисто због естетике.

Da odgovorim u Aleksandrovo ime: radi se na tome.

Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

Albert Einstein: “A little knowledge is a dangerous thing. So is a lot.”
Do not meddle in the affairs of sysadmins,
for they are easy to annoy and have the root password!
05.10.2011. 15.13
[+] 2 korisnika zahvaljuje @bojce za ovu poruku:2 korisnika zahvaljuje @bojce za ovu poruku
'w.a.y.p. (05-10-2011), _aleksandar_ (05-10-2011)
appels d'urgence

Poruka: #15
Костићу,

Хвала ти на великом труду, али мислим да се крећеш у погрешном смеру. Немој да ми замериш, али овако како си кренуо мислим да би до краја успео целу књигу да препричаш својим речима. То нисам тражио од тебе, нити од било кога. Очигледно је да никада ниси био рецензент. Мораш да поштујеш мало оно што сам написао, а не да сваку моју мисао коју сам рекао исправљаш према свом мишљењу онако како би ти ту исту мисао рекао. Не знам колико пута требам да ти поновим да нећу променити датум за објављивање финалне верзије књиге. Када ти будеш писао књигу слободан си да је напишеш баш онако како ти замишљаш да је најбоље. Даћу један пример. Када се даје писмени рад из српскога језика на тему ту и ту, да ли се икада деси да два ученика искажу на исти начин своје мисли? Не. Нико не размишља на исти начин. Према томе, замолио бих те да поштујеш оно што сам написао. Хвала.

(05.10.2011. 12.47 )Kostić Piše:  страна са лиценцом:
охрабрујемо вас да расподелите примерак ове књиге >>> охрабрујемо вас да ширите ову књигу. Покажите је вашим колегама...

Није уважено. Не разумем како се књига може ширити. Можда истезањем? Ово што си написао потпада под жаргонски речник, а уочићеш да се нигде у књизи нисам служио истим.

(05.10.2011. 12.47 )Kostić Piše:  страна а:
Хард диск >>> Тврди диск
Компјутерски миш >>> Миш

Није уважено. У тексту књиге су дати изворни енглески термини за Рам и Ром меморију, као и за хард диск. Миш и компјутерски миш су за мене два различита појма.

(05.10.2011. 12.47 )Kostić Piše:  страна б:
Убунту Линукс >>> Линукс Убунту "Виндоуз ИксПе а не ИксПе Виндоуз (врста оперативног система па варијанта (у нашој секти дистрибуција Big Grin ))"
Шер ит >>> „Шири даље”
Направите сами своју инсталацију >>> Припремање инсталације
Микрософт Виндовс >>> Мајкрософт Виндоуз "транскрибујмо правилно"
Коришћење оперативног система Убунту Линукс 10.04.3 ЛТС у лајв моду >>> Коришћење оперативног система Линукс Убунту (10.04) у „живом” моду
Случај када један рачунар има више хард дискова >>> Уколико рачунар има више тврдих дискова
интерфејс Убунту Радне површине >>> интефејс Убунтове радне површи"(не)"
Манипулација прозорима >>> Управљање прозорима
/минимизирање/максимизирање >>> /смањивање/повећавање
Фајл менаџер >>> Управник датотека
кроз фолдере, фајлова/фолдера >>> кроз фасцикле, датотека/фасцикли
промена имена >>> преименовање
Текст едитор >>> Текстуални едитор "(?)"
Веб >>> Мрежа

Није уважена ниједна ставка.

Било је доста дискусија на форуму о томе како звати Убунту. Прочешљај мало.
Замолио бих те да не помињеш било какве секте у било каквом контексту. Хвала.
За шта се припрема инсталација? Значи она се има, па се затим припрема?
Шта значи "транскрибујмо правилно"? Замолио бих те да нам свима овде појасниш.
Не треба све енглеске изразе дословно преводити на српски језик. Овде мислим на ово "живом моду". Зашто онда ниси превео и "mode" већ само "Live"?
...

(05.10.2011. 12.47 )Kostić Piše:  страна в:
власничких драјвера >>> власничких управљача

Није уважено. Поново кажем да не треба на силу преводити неке енглеске термине.

(05.10.2011. 12.47 )Kostić Piše:  Остатак књиге нисам могао да урадим као прве три стране тако да сам исправљао целе главе (где је било потребно)...

Предговор првом издању
Ова књига је створена са жељом да олакша улазак у „рачунарске воде” почетницима. Довољно је да имате приступ рачунару (очигледно Smile), ову књигу (било у електронском или папирном облику), авантуристички дух и жељу за учењем.
Настанак ове књиге је плод једног мог мукотрпног пројекта. Али нисам сам све урадио. И други су ми помогли својим рецензијама пробних варијанти и конструктивним предлозима. Да није њих, ова књига би било лошијег квалитета и због тога се свим учесницима у пројекту овом приликом искрено захваљујем. Такође, морам да се похвалим да се цео процес настанка дешавао на Интернету користећи механизме српског Убунту форума.
Желео сам да овим документом омогућим онима који то желе да самостално науче користити рачунаре. Није потребно било какво предзнање и превасходно је намењена почетницима али и напреднији корисници такође могу наћи занимљиве ствари у њој.
Пројекат није замишљен као упутство које у најкраћим и недвосмисленим цртама
објашњава конкретан проблем, па га тако немојте ни посматрати (иако је могуће али и болно).
У електронској варијанти се доста користе хипервезе зарад логичког повезивања делова књиге (или књиге и неког ресурса на Мрежи) и оне олакшавају и чине занимљивијим саму материју. Хипервеза (детаљније у другим деловима књиге) је подвучен плави текст (најчешће али може бити и другачије).
На крају, важно је да запамтите да овај документ обрађује једну доста сложену област и да за њено разумевање потребно одређено време. Немојте се обесхрабрити. Пробудите дечију радозналост у себи. Како време пролази, схватићете да све боље разумете ову књигу. Срећно!
Октобра 2011. године Александар Станисављевић

Не мора предговор да буде дугачак да би био квалитетан.

Откуд знаш да је пројекат био мукотрпан? Да ли сам то игде написао? Не.
Није се цео процес настанка дешавао на интернету. Не знам одакле си ово закључио. Веома чудна константација. Шта је то механизам и зашто се тако изразити за процес сарадње између чланова пројектног тима коришћењем система приватних порука? Потребно је да се има предзнање да би се читала књига. Неки основни појмови из свакодневног живота би се морали знати. Наравно, уколико књигу чита дете од 4-5 година, или са колико година већ научи да чита, веома је пожељно да у том тренутку поред њега буду родитељи или старатељи како би му појаснили неке термине који су коришћени у књизи. Сулудо би било да објашњавам сваки термин из опште културе, коришћен у књизи, у речнику на крају књиге, јер би тада само речник бројао више страна него сама књига. Чим си рекао "Немојте се обесхрабрити" ти већ сумњаш да ће се неко обесхрабрити. Када још кажеш "Срећно", многи неће ни читати даље. Линк до нашег форума већ постоји у књизи.

(05.10.2011. 12.47 )Kostić Piše:  Барем се надам да ћеш након 14-ог избацити једну међуверзију са свим преправкама а не да чекамо до 12.04...

Немој да се надаш.

Да резимирам. Овим одговором си код мене стекао слику једног човека који заиста хоће да помогне, али једноставно не размисли добро пре него ли нешто каже, а везано за рецензију књиге.

Уколико и даље желиш да помогнеш скренућу ти пажњу на неколико напомена:

1. Књигу сам писао лично ја, од почетка до краја. Користио сам литературу, али сам највећи део текста написао из главе, а тај извор није потребно наводити у списку литературе. Замолио бих те да поштујеш моју написану мисао и концентришеш се на проналажење техничких грешака у књизи, а не на препричавање књиге.

2. Можеш да предложиш који би израз ти користио за еквивалентан израз кога сам ја користио. Могу уважити или не уважити твој предлог.

3. Можеш предложити које би евентуално поглавље још могло да се нађе у књизи, а које ја нисам обрадио. Пример Опен Офис. Овакве предлоге, као што сам рекао, разматрам приликом следећег издања књиге.

Хвала.

05.10.2011. 15.23
[+]
Kostić Nije na vezi
Saradnik

Poruka: #16
_aleksandar_ Piše:  Није уважено. Не разумем како се књига може ширити. Можда истезањем? Ово што си написао потпада под жаргонски речник, а уочићеш да се нигде у књизи нисам служио истим.
страна а:
Хард диск >>> Тврди диск
Компјутерски миш >>> Миш

Objasni mi kako je izraz "siriti" zargon a izraz "podeliti" nije.
Pogledaj na vikipediji kako pisu izraze RAM i ROM, samo cu to reci.
Mis i kompjuterski mis jesu dva razlicita pojma ako govorimo o ciklonima ili anticiklonima. Kada govorimo o racunarskim tehnologijama onda se podrazumeva da je to racunarski mis.

_aleksandar_ Piše:  Било је доста дискусија на форуму о томе како звати Убунту. Прочешљај мало.
За шта се припрема инсталација? Значи она се има, па се затим припрема?
Шта значи "транскрибујмо правилно"? Замолио бих те да нам свима овде појасниш.
Не треба све енглеске изразе дословно преводити на српски језик. Овде мислим на ово "живом моду". Зашто онда ниси превео и "mode" већ само "Live"?

Za Ubuntu si u pravu. Hvala.
Ako shvatam tako bukvalno onda ono sto si ti napisao ("Направите сами своју инсталацију") znaci da ja moram da skinem sve potrebne programe, napisem instaler i napravim iso? Ukratko da. Moras posedovati iso datoteku da bi pripremio instalaciju (narezao na CD ili napravio butabilni USB).
Kada koristis strane termine u srpskim cirilicnim tekstovima moras prvo da ih transkribujes (mozda je to netacno sada ali tako sam ja ucio) tj. ako je na engleskom Microsoft onda pises cirilicom onako kako se izgovara (Majkrosoft). Nisam preveo "mode" jer si ti vec to uradio Big Grin.
Ti si napisao "система Убунту Линукс 10.04.3 ЛТС у лајв моду" a ne "система Убунту Линукс 10.04.3 ЛТС у лајв mode-у". Vec si bio transkribovao izraz mode tako da ja nisam morao to da uradim...

_aleksandar_ Piše:  Није уважено. Поново кажем да не треба на силу преводити неке енглеске термине.

Sa upravljac umesto drajver jesam malo preterao.

_aleksandar_ Piše:  Откуд знаш да је пројекат био мукотрпан? Да ли сам то игде написао? Не.
Није се цео процес настанка дешавао на интернету. Не знам одакле си ово закључио. Веома чудна константација. Шта је то механизам и зашто се тако изразити за процес сарадње између чланова пројектног тима коришћењем система приватних порука? Потребно је да се има предзнање да би се читала књига. Неки основни појмови из свакодневног живота би се морали знати. Наравно, уколико књигу чита дете од 4-5 година, или са колико година већ научи да чита, веома је пожељно да у том тренутку поред њега буду родитељи или старатељи како би му појаснили неке термине који су коришћени у књизи. Сулудо би било да објашњавам сваки термин из опште културе, коришћен у књизи, у речнику на крају књиге, јер би тада само речник бројао више страна него сама књига. Чим си рекао "Немојте се обесхрабрити" ти већ сумњаш да ће се неко обесхрабрити. Када још кажеш "Срећно", многи неће ни читати даље. Линк до нашег форума већ постоји у књизи.

Prepostavljam (opravdano) da je nesto kao sto je knjiga tesko da se napravi i da si ulozio dosta truda u nju. Da li si?

Mehanizam (u ovom kontekstu) je sredstvo preko koga se odvijao proces (PP, irc, forum) a ne sam proces. Podrazumeva se da neko cita i pise ako je vec pozeleo da nauci, preko knjige, koristiti racunare Silly... Nigde nisam predlozio da objasnjavas sve moguce pojmove iz popularne kultureRolleyes... Cinjenica je da nece svako uspeti da nauci koristeci neku knjigu ako mu fali motivacije. Izrazom "nemoj se obeshrabriti" i "srecno" zelim da ohrabrim potencijalnog citaoca saznajem da je svakome (pa i autoru) bilo tesko u pocetku ali da vremenom moze da savlada ovakvu materiju... Link + logo foruma.

_aleksandar_ Piše:  Да резимирам. Овим одговором си код мене стекао слику једног човека који заиста хоће да помогне, али једноставно не размисли добро пре него ли нешто каже, а везано за рецензију књиге.

Уколико и даље желиш да помогнеш скренућу ти пажњу на неколико напомена:

1. Књигу сам писао лично ја, од почетка до краја. Користио сам литературу, али сам највећи део текста написао из главе, а тај извор није потребно наводити у списку литературе. Замолио бих те да поштујеш моју написану мисао и концентришеш се на проналажење техничких грешака у књизи, а не на препричавање књиге.

2. Можеш да предложиш који би израз ти користио за еквивалентан израз кога сам ја користио. Могу уважити или не уважити твој предлог.

3. Можеш предложити које би евентуално поглавље још могло да се нађе у књизи, а које ја нисам обрадио. Пример Опен Офис. Овакве предлоге, као што сам рекао, разматрам приликом следећег издања књиге.

Хвала.

Open Ofis je suvise kompleksna oblast i ne bih hteo da sve trpamo u jednu knigu. Nigde ja ne osporavam tvoje autorstvo vec sam samo hteo da ih preoblikujem u jedan (po mom misljenju) bolji oblik. Probao sam da pomognem ali nisam uspeo. U redu. Zelim vam srecu u daljem radu.Coffee

(Poslednja izmena: 05.10.2011. 18.42 od Kostić.)
05.10.2011. 18.41
[+]
appels d'urgence

Poruka: #17
(05.10.2011. 18.41 )Kostić Piše:  Nigde ja ne osporavam tvoje autorstvo vec sam samo hteo da ih preoblikujem u jedan (po mom misljenju) bolji oblik. Probao sam da pomognem ali nisam uspeo. U redu. Zelim vam srecu u daljem radu.Coffee

Хвала.

05.10.2011. 19.00
[+]
Ddpbf Nije na vezi
Инквизитор

Poruka: 2,198
Dao zahvalnica: 277
Dobio zahvalnica: 236 u 197 poruka
Ugled: 22
Poruka: #18
Костић је покушао да ти скрене пажњу да у твојој књизи има доста стилских и граматичких грешака. Ти можеш да их не уважиш, али чињеница да оне постоје неће се промијенити.

Далибор Ђурић
05.10.2011. 21.45
[+] 2 korisnika zahvaljuje @Ddpbf za ovu poruku:2 korisnika zahvaljuje @Ddpbf za ovu poruku
Kostić (06-10-2011), mamuz (05-10-2011)
caslav.ilic Nije na vezi
kde-l10n-sr

Poruka: 265
Dao zahvalnica: 0
Dobio zahvalnica: 38 u 25 poruka
Ugled: 4
Poruka: #19
promis Piše:Ne vidim zašto bi NC element sprečavao da se knjiga deli uz zbirke slobodno softvera ili slobodne dokumentacije koja se valjda inače ne prodaje?

Зато што слободни софтвер и слободна документација могу и да се продају, и на било који други начин комерцијално искоришћавају. Комерцијална употреба је један од елемената онога што „слобода“ у овим појмовима означава. Има доста приче о томе на разним странама, лако се пронађе. (У пракси, на пример, Дебијан аутоматски одбија све ЦЦ лиценце осим -бај и -бај-СА.)

Часлав Илић
08.10.2011. 08.23
[+]
promis Nije na vezi
Saradnik

Poruka: #20
Znam ja da se sloboda može i prodavati, ali uglavnom se deli besplatno i očekuje darivanje.
Slažem se da se knjiga neće moći deliti u 100% mogućih oblika, ili da postoji istotrenutna nesaglasnost sa gpl, ali s obzirom da je pisana na srpskom mislim da je to ne osakaćuje mnogo.
I da, dobro je piscu skrenuti pažnju na to.

★MOČ JE V SKUPNOSTI★
(Poslednja izmena: 08.10.2011. 11.05 od promis.)
08.10.2011. 10.55
[+]
appels d'urgence

Poruka: #21
(08.10.2011. 10.55 )promis Piše:  Znam ja da se sloboda može i prodavati, ali uglavnom se deli besplatno i očekuje darivanje.

Добро си ово рекао.

Елем, пошто остајем при томе да књигу издам под cc-by-nc-sa лиценцом интересује ме како тачно да је назовем. Раније, док је била лиценца cc-by-sa писало је:

Овај рад је издат под лиценцом „Приписивање заједничког стваралаштва – Дозвола за истоветно дељење 3.0“...

Верујем да и сада требам да оставим тако а само да променим слику лиценце и линк који води до лиценце (што сам и урадио)?

08.10.2011. 11.37
[+]
promis Nije na vezi
Saradnik

Poruka: #22
Ostavi tako samo promeni konkretno sliku, i vezu ka njoj.
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/rs/
Ауторство-Некомерцијално-Делити под истим условима

★MOČ JE V SKUPNOSTI★
08.10.2011. 11.59
[+]
appels d'urgence

Poruka: #23
Уважене критике:

[Slika: Finalna_verzija_uvazene_kritike_001.jpg]

[Slika: Finalna_verzija_uvazene_kritike_002.jpg]

[Slika: Finalna_verzija_uvazene_kritike_003.jpg]

(Имајући у виду да немам неограничен интернет нисам у могућности да шаљем цео фајл па сам зато послао делове фајла у облику слика на којима се јасно може закључити где су настале приказане промене. Хтео сам да извезем само одређене стране из ЛибреОфис-а у пдф документ, али никако нисам успео у томе, па сам зато прибегао овом решењу.)

Наравно, може критика на критику. Smile

И да не заборавим, критикујте овде у теми, слободно.

08.10.2011. 12.56
[+]
promis Nije na vezi
Saradnik

Poruka: #24
Mogao si, recimo, da instaliraš pdf štampač pa da "odštampaš" samo određene strane.

★MOČ JE V SKUPNOSTI★
08.10.2011. 13.04
[+]
uros Nije na vezi
tutoris

Poruka: 3,006
Dao zahvalnica: 450
Dobio zahvalnica: 567 u 384 poruka
Ugled: 37
Poruka: #25
Ja sam konačno našao vremena i pročitao od korice do korice, na žalost da sam imao više vremena bilo bi i ranije, ali ne vredi.
Ja nemam primedbi na knjigu, uopšte na sadržaj, sa jedne strane mi se čini da postoji relativni disbalans u sadržaju između uvoda i stvarnih saveta i tutorijala. Ali to je moj utisak, i očigledna želja autora da pokrije taj deo upravo uvodu.

Tutorijali su pedantni, krajnje brižljivo obrađeni i pokriveni su scenarijima koji su mogući i rešenja su korektno navedena. Nema se šta više tražti od ovakvog udžbenika.

Od mene, uz pohvalu autoru, preporuka za čitanje, ponuda da na prezentaciji ponudimo knjigu javnosti.

a čitaš, čitaš...
08.10.2011. 13.13
[+] 1 korisnik zahvaljuje @uros za ovu poruku:1 korisnik zahvaljuje @uros za ovu poruku
_aleksandar_ (08-10-2011)
« Starije Teme | Novije Teme »
Strane (4): 1 2 3 4 Sledeće »
Odgovori 

Verovatno Povezane Teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: Poslednja Poruka
  [Rešeno] Инсталација програма и бирање ОС при паљењу рачунара Hipomah 11 4,950 20.07.2013. 21.46
Poslednja Poruka: zika
  Гашење рачунара mpele 7 3,845 04.09.2011. 17.15
Poslednja Poruka: Githzerai
  Књига: Сигурни кораци малог пингвина - Ubuntu 10.10 - Live mode и инсталација _aleksandar_ 26 15,267 08.03.2011. 10.56
Poslednja Poruka: uros

• Verzija Za Štampu
  • Pošalji ovu Temu Prijatelju
  • Prati ovu temu

Kontakt Ubuntu LoZa Srbije Povratak na Vrh Povratak na Sadržaj Mobile Version RSS Prijava greške
© 2005-2021 Ubuntu LoCo Serbia. Ubuntu and Canonical are registered trademarks of Canonical Ltd.
Powered_by MyBB, © 2002-2021 MyBB Group.
Designed by : ZeRQ and Ubuntu LoCo Serbia
Hosted by mCloud