Datum i vreme: 24.01.2021., 11.05
Dobro Došli, Gost! (Prijava — Registracija)
Ubuntu-RS forumi
  • Početna
  • Pravilnik
  • Pretraga
  • Pomoć
  • Planeta
  • Wiki
  • Sajt
  • Kalendar
  • RSS
Nove poruke Današnje poruke Spisak članova Spisak prijatelja
Važno obaveštenje
Izašao je novi LiBRE, broj 50
Ubuntu 19.04 spreman je za preuzimanje

Ubuntu-RS forumi Ubuntu Srbija caffe Chat v
« Prethodno 1 ... 36 37 38 39 40 ... 50 Sledeće »

Naša slova šđžčć . Za i protiv

Glasanje: Naša slova šđžčć ... Za i protiv
Ovo glasanje je zatvoreno.
Ukupno 0 glasov(a) 0%
* Vi ste glasali za ovu ponudu. [Prikaz Rezultata]

Strane (3): « Prethodno 1 2 3
Tema je Zatvorena 

Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Niz | Puni Prikaz
Naša slova šđžčć . Za i protiv
Autor Poruka
Rainmaker Nije na vezi
Howling Wolf

Poruka: 1,842
Dao zahvalnica: 11
Dobio zahvalnica: 18 u 17 poruka
Ugled: 3
Poruka: #51

Ne vidim razlog za pisanjem sh ili sličnih rešenja kad postoji mogućnost da se koriste naša slova.
11.08.2009. 10.12
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke
[+]
nenadsuperzmaj Nije na vezi
Član

Poruka: 173
Dao zahvalnica: 0
Dobio zahvalnica: 1 u 1 poruka
Ugled: 0
Poruka: #52

Mislim da u 90% slučajeva koristim naša slova. Ne koristim ih ponekad kad sam na poslu.

Ćirilicu uvek imam instaliranu, ali pošto uvek pišem o nekim geek temama, prosto je nepraktično transkribovati toliko reči.

Ćirilicu koristim kad hoću da zezam druga iz Hrvatske. Tongue
11.08.2009. 14.40
[+]
server Nije na vezi
Početnik
**

Poruka: 38
Dobio zahvalnica: 0 u 0 poruka
Poruka: #53

Za naša slova
14.12.2009. 09.10
Pronađi sve korisnikove poruke
[+]
zika Nije na vezi
autoba(h)n gruffalo

Poruka: 6,402
Dobio zahvalnica: 991 u 755 poruka
Ugled: 24
Poruka: #54

Dugo sam se opirao tastaturi sa ČĆ jer je bilo "preko Male Krsne i Lapova" podešavanje naših slova. Ubuntu je promenio sve. Sada imam i tastaturu i default=SR_LAT i navikao sam se veoma brzo. Stariji sin nije mogao da veruje da imam Y u donjem levom uglu i da, na USA tastaturi tamo tražim Y. Dvadeset godina navike je nestalo u trenu . Sada mi smeta kada vidim sece umesto "šeće", tj. "seče" . Ubuntu je kriv za sve .
(Samo da napomenem, pošto koristim TeX (skoro oduvek) među prvima sam imao tekst zadataka za pismeni ispisan ćirilicom, i slično. Dakle, i tada kada sam koristio USA keyboard nisam se lišavao "naših" slova. Jeste, tada sam to radio .ps font-ovima i na matričnom štampaču ali to je već ancient history .)

[Izmenjeno 14-12-09 zika]

Ignota nulla curatio morbi. Omnis mundi creatura quasi liber et pictura nobis est speculum. γνῶθι σεαυτὸν. ˙oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌS
14.12.2009. 09.26
[+]
Jajek Nije na vezi
Član

Poruka: 52
Poruka: #55

ubuntu je sloboda
Pishi kako god hoćesh ako ti se čini da tje te svi razumeti tako.

E sad ako se nekom diže kosa na glavi zbog ovog ili onog.žao mi je.

Pismo je, (kao i jezik) u službi komunikacije. Ako je komunikacija ostvarena, pismo je odgovarajuće.
14.12.2009. 12.27
[+]
Vlax Nije na vezi
Član

Poruka: 197
Poruka: #56

Zar ima neko ko još mora da gleda u tastaturu da bi našao gde se nalazi neki znak?! I pošto milion puta otkuca isti?

Nevernovatno kakve prednosti imamo - tu da imamo fantastičan jezik i pravopis, dok ostatak sveta (ako nije u pitanju neko ko je doktorirao taj neki njihov jezik) najčešće pojma nema kako im se ispravno piše ogroman broj njihovih reči. Kada vidim kako stranci pišu, i kada vidim da često bolje znam njihov pravopis od većine njih koji ga koriste desetine godina, ne mogu da ne budem beskrajno zahvalan što sam rođen ovde, gde je neko primenio nešto toliko jednostavno da se mora priznati da je u suštini genijalno - to da pišemo onako kako i govorimo, i da čitamo onako kako je napisano.

Svaka čast (i zahvalnost do neba) nekom tako plemenitom ko je dao ovom narodu to, i sramota onima koji traže da to unište; zato što im je ili teško da to rade, ili iz čistog bezobrazluka i drskosti.
14.12.2009. 15.46
[+]
zika Nije na vezi
autoba(h)n gruffalo

Poruka: #57

Vlax Piše:Zar ima neko ko još mora da gleda u tastaturu da bi našao gde se nalazi neki znak?! I pošto milion puta otkuca isti?
Evo ja . Glup i mator.

Ignota nulla curatio morbi. Omnis mundi creatura quasi liber et pictura nobis est speculum. γνῶθι σεαυτὸν. ˙oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌS
14.12.2009. 16.54
[+]
v0xel Nije na vezi
Saradnik

Poruka: 567
Poruka: #58

Vlax Piše:Zar ima neko ko još mora da gleda u tastaturu da bi našao gde se nalazi neki znak?! I pošto milion puta otkuca isti?

Nevernovatno kakve prednosti imamo - tu da imamo fantastičan jezik i pravopis, dok ostatak sveta (ako nije u pitanju neko ko je doktorirao taj neki njihov jezik) najčešće pojma nema kako im se ispravno piše ogroman broj njihovih reči. Kada vidim kako stranci pišu, i kada vidim da često bolje znam njihov pravopis od većine njih koji ga koriste desetine godina, ne mogu da ne budem beskrajno zahvalan što sam rođen ovde, gde je neko primenio nešto toliko jednostavno da se mora priznati da je u suštini genijalno - to da pišemo onako kako i govorimo, i da čitamo onako kako je napisano.

Svaka čast (i zahvalnost do neba) nekom tako plemenitom ko je dao ovom narodu to, i sramota onima koji traže da to unište; zato što im je ili teško da to rade, ili iz čistog bezobrazluka i drskosti.

Dragi Vlax,

Stidi se svog bezobrazluka i svoje drskosti, pošto svoj „fantastičan jezik i pravopis“ ne znaš ili nećeš da primenjuješ.

Možda bi ti bolje išlo da probaš da govoriš „jezikom stranaca,“ kada ga već tako dobro znaš.
14.12.2009. 21.05
[+]
Vlax Nije na vezi
Član

Poruka: #59

Možda bi bilo dobro da objasniš šta htede da kažeš, pošto posle nekoliko čitanja nisam uspeo ni da naslutim šta si hteo ovim. (Da znam zbog čega da se stidim)
14.12.2009. 21.43
[+]
v0xel Nije na vezi
Saradnik

Poruka: #60

Počinjanje rečenice sa „i“, završavanje rečenice sa dva znaka interpukcije, greške u pisanju reči (neverNovatno), loša konstrukcija rečenica, pogrešna upotreba zapete i ostale pravopisne greške su pomalo ironične za nekoga ko tvrdi da je naš jezik i pravopis fantastičan.
14.12.2009. 22.22
[+]
Vlax Nije na vezi
Član

Poruka: #61

A to bi trebalo da ima kakve veze sa ovom temom?

Da li si pročitao možda o čemu se ovde govori pre ovog upada?
14.12.2009. 22.29
[+]
Miloš_ Nije na vezi
Početnik
**

Poruka: 11
Dao zahvalnica: 1
Poruka: #62

Glasao sam da treba koristiti naša slova.

Inače na ovom forumu može svašta da se vidi: Daklem, ondak, do nekle, po nekad, od prilike.
14.12.2009. 23.32
[+]
v0xel Nije na vezi
Saradnik

Poruka: #63

Vlax Piše:A to bi trebalo da ima kakve veze sa ovom temom?

Verovatno si hteo da kažeš: „Kakve bi to trebalo da ima veze sa ovom temom?“

Onako kako ti vidiš drskost i bezobrazluk u nekorišćenju „naših“ slova, tako ja vidim drskost i bezobrazluk u nepoštovanju pravopisa prilikom takvih kritika.

Nepoznavanje pravopisa je sramota; nepoštovanje pravopisa je drskost.

Nekorišćenje naših slova je izbor, koji je prvenstveno posledica tehničkih problema od kojih su neki već nabrojani: nedostatak tastatura, loša podrška u operativnim sistemima, mobilnim telefonima.

Sve dok se svi ti problemi ne reše, ispravno pisanje naših slova je nešto čemu treba težiti. U međuvremenu, nazivati ljude koji to izbegavaju drskim ili bezobraznim, a pritom ignorisati pravopis na koji se pozivaš, krajnje je drsko i bezobrazno.
15.12.2009. 00.01
[+]
zika Nije na vezi
autoba(h)n gruffalo

Poruka: #64

Miloš_ Piše:Glasao sam da treba koristiti naša slova.

Inače na ovom forumu može svašta da se vidi: Daklem, ondak, do nekle, po nekad, od prilike.
Da ne pominjemo, i na ovom Forum-u i na drugim, na blog-ovima, u komentarima na site-ovima raznoraznih medija, "neznam", "nepostoji", "dali" .

15.12.2009. 08.26
[+]
Jajek Nije na vezi
Član

Poruka: 52
Poruka: #65

Svaka chast lingvisti !
Upišite uchiteljsku shkolu u Somboru pa uchite decu pravopis. Dajte svoj doprinos. Manite se kompjutera.ochi cete uzgubiti. :!:

Ova tema je tako bezpotrebna da boli. Sad
Admini !? Tongue

[Izmenjeno 15-12-09 Jajek]
15.12.2009. 10.19
[+]
caslav.ilic Nije na vezi
kde-l10n-sr

Poruka: 265
Dobio zahvalnica: 38 u 25 poruka
Ugled: 4
Poruka: #66

Citat:Vlax: Nevernovatno kakve prednosti imamo - tu da imamo fantastičan jezik i pravopis, dok ostatak sveta [.]

Језик и правопис не треба трпати у исти кош. Писање је ствар цивилизације; правопис је вештачка алатка коју су прописали људи са именима и презименима, и стога је подложан одмеравањима, критикама и ревизијама. Човек који не уме да чита и пише просто је необразован. Језик је пак нешто урођено људској врсти. Човек који не може да говори има неки психички или физички поремећај. Зато, тврдити да је неки природни језик сам по себи лошији или бољи од неког другог, граничи се са изјавама да је нека раса или народ лошији или бољи од неког другог.

Тачно је да је имамо среће да је наш правопис у погледу записа речи врло испеглан и усклађен с говором, чиме се знатно олакшава писање и читање. У лингвистичком разврставању овакви правописи називају се „плитким“, за разлику од „дубоких“, попут енглеског и француског, где су се запис и изговор до данас толико разишли да пуно треба учити напамет за правилно писање и читање. Међутим, у свету је управо више плитких правописа као што је наш, него ових запетљаних, дубоких, као што је енглески. (Има и бар један плићи, тј. који се још више подудара са говором: корејски с хангулским алфабетом.)

Али, то какав нам је језик и правопис не би требало да има везе са овом темом. Чињеница је да постоје. У основној школи учимо српске алфабете, којима се служимо већ више од века. На сцену ступа рачунар. Чему служе рачунари? Рачунари, као и свака друга машина, служе да урадимо оно не бисмо могли без њих, и да лакше и брже урадимо оно што бисмо могли без њих. Другим речима, рачунар, као и свака машина, треба дапомогне човеку. Тако, куцајући шишкицом, ја сам се прилагодио рачунару, због машине одустао од писања на какво сам навикао раније. То је за мене као човека цивилизацијско назадовање, а као техничара професионални пораз. Куцајући српским алфабетом, прилагодио сам рачунар себи, тако да могу да наставим да пишем као и раније, само лакше и брже. Рачунар ми ништа није одузео, само додао. То је сврха технологије.

Часлав Илић
15.12.2009. 16.20
[+]
Vlax Nije na vezi
Član

Poruka: #67

v0xel Piše:Verovatno si hteo da kažeš: „Kakve bi to trebalo da ima veze sa ovom temom?“.

Cenzurisano zbog vređanja dostojanstva drugih članova foruma

[Izmenjeno 27-12-2009 bp21000]
27.12.2009. 22.51
[+]
bojce Nije na vezi
Koordinator

Poruka: 2,011
Dao zahvalnica: 151
Dobio zahvalnica: 293 u 183 poruka
Ugled: 19
Poruka: #68

Tema zaključana dok se malo ne ohlade neki.
Na ovom forumu nema mesta vređanju.

Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

Albert Einstein: “A little knowledge is a dangerous thing. So is a lot.”
Do not meddle in the affairs of sysadmins,
for they are easy to annoy and have the root password!
27.12.2009. 23.10
[+]
« Starije Teme | Novije Teme »
Strane (3): « Prethodno 1 2 3
Tema je Zatvorena 

• Verzija Za Štampu
  • Pošalji ovu Temu Prijatelju
  • Prati ovu temu

Kontakt Ubuntu LoZa Srbije Povratak na Vrh Povratak na Sadržaj Mobile Version RSS Prijava greške
© 2005-2021 Ubuntu LoCo Serbia. Ubuntu and Canonical are registered trademarks of Canonical Ltd.
Powered_by MyBB, © 2002-2021 MyBB Group.
Designed by : ZeRQ and Ubuntu LoCo Serbia
Hosted by mCloud