Datum i vreme: 23.05.2013., 16.18
Dobro Došli, Gost! (Prijava — Registracija)
Ubuntu-RS forumi
  • Početna
  • Pravilnik
  • Pretraga
  • Pomoć
  • Planeta
  • Wiki
  • Sajt
  • Kalendar
  • RSS
Nove poruke Današnje poruke Spisak članova Spisak prijatelja
Objave:
Izašao je LiBRE! #12
Izašao je novi Ubuntu 13.04 Raring Ringtail
Javna objava - FLOSS Zajednica Srbije

Ubuntu-RS forumi Ubuntu Srbija caffe Chat v
« Prethodno 1 ... 12 13 14 15 16 ... 38 Sledeće »

PAlug - udruženje linuks korisnika iz Pančeva

Strane (3): 1 2 3 Sledeće »
Odgovori 
Niz | Puni Prikaz
Autor Poruka
djura-san Nije na vezi
Početnik
**

Poruka: 23
Dao zahvalnica: 3
Dobio zahvalnica: 7 u 5 poruka
Ugled: 4
Poruka: #1
Danas kada postajem pionir dajem časnu. Ma koga ja zezam Big Grin

Primetio sam da u Srbiji postoji par LUG-ova (linux user group tj. udruženja korisnika linuxa) pa sam pomislio kako bi bilo lepo da građani Pančeva dobiju svoj LUG. Ta ideja mi se javila pre par meseci ali sam pomislio da je sada dobar momenat da počne diskusija o tome budući da su mnogi ljudi na odmorima (kontam da nemaju svi novaca da idu na letovanje pa će mnogi biti u gradu) i da sada nemaju Bog zna šta da rade. Sa druge strane možda i grešim ali dobro.

Ideja je da za početak prodiskutujemo i da vidimo koliko je interesovanje građana našeg, relativno, malog grada. Lako je posle organizovati okupljanje bilo gde napolju dok je lepo vreme. Iovako imamo parkova koliko hoćete u gradu stoga to nije problem.

Zbog čega bi pravili LUG u našem gradu? Predpostavljam da je to individualno međutim sve se svodi na to da se okupe ljudi istih interesovanja i hobija. Ako mogu šahisti i pecaroši ne vidimo zašto mi ne bi mogli. Kontam da sam malo ovo neozbiljno predstavio ali poenta je u okupljanju ljudi istih interesovanja zato što time svaki individualac dobija:
- satisfakciju prilikom interakcije sa korisnicima koji koriste iste/slične alate i programe na računaru;
- šansu za kvalitetnu raspravu i filozofiranje o slobodnom softveru;
- šansu da pokaže šta ume i da se njegovo znanje eksponencijalno poveća i poboljša prilikom interakcije sa ljudima koji imaju iskustva sa XXXX pojavom/programom/idejom i sl. ;
- šansu da se družite i obavljate ostale socijalne aktivnosti ali van interneta Wink

Naravno ja mogu do sutra da nabrajam razloge ali ne bih to da radim. Akcenat se stavlja na druženje istomišljenika i ljudi koji bi da uče nešto novo. Želeo bih da čujem šta drugi Pančevci (i komšije) misle o ovoj ideji.
Zahvaljujem.
(Zadnja izmena: 06.04.2011. 15.37 od djura-san.)
11.07.2010. 17.39
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Zahvali Citiraj ovu poruku u odgovoru
[+]
Punky Nije na vezi
Silver surfer

Poruka: 3,719
Dao zahvalnica: 89
Dobio zahvalnica: 123 u 88 poruka
Ugled: 15
Poruka: #2

Opet Pancevci, pa dokle bre? Big Grin

Sala - mala, djura razume. Smile

Previse mislim, dakle jedva da postojim....
11.07.2010. 17.46
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Zahvali Citiraj ovu poruku u odgovoru
[+]
djura-san Nije na vezi
Početnik
**

Poruka: #3

Dok na napravimo LUG Panki Smile
11.07.2010. 17.56
[+]
Punky Nije na vezi
Silver surfer

Poruka: 3,719
Dao zahvalnica: 89
Dobio zahvalnica: 123 u 88 poruka
Ugled: 15
Poruka: #4

Nemoj djuro molim te, ne dirajte me. Big Grin Pravimo i mi u Boru LUG vec duze ali nikako trezni da o tome razmotrimo.lol U svakom slucaju, ideja je extra kao sto znas i sam i ako ikako mogu da pomognem, iako nesam pancevac al sum cirkao malko u vagonu, ja sam tu! Wink

Previse mislim, dakle jedva da postojim....
11.07.2010. 18.01
[+]
Nickola Nije na vezi
Član

Poruka: 195
Dao zahvalnica: 0
Dobio zahvalnica: 1 u 1 poruka
Ugled: 0
Poruka: #5
Loza, Konjak, KOG, GPSS, Ratatatata
Zar nije "LUG" pogrešno izabrana skraćenica?
To je engleska skraćenica za engleski naziv takve stvari.

Ako je to korisnička grupa, Zajednica korisnika, Grupa korisnika, Grupa za promociju slobodnog softver ili kako se već bude nazvala (Zašto samo ograničiti na Linuks distribucije Wink)
onda joj treba i odgovarajuća skraćenica na srpskom, sem ako se ne planira da svi redom pričaju i komuniciraju na engleskom stalno.
Ubuntu LOZA kao naziv (Lokalna zajednica) je dobar primer mada ograničen na jednu distribuciju, naravno.
Smile

[Edited on 11/7/10 by Nickola]
11.07.2010. 19.56
Pronađi sve korisnikove poruke Zahvali Citiraj ovu poruku u odgovoru
[+]
combuster Nije na vezi
Saradnik

Poruka: 410
Dao zahvalnica: 38
Dobio zahvalnica: 81 u 60 poruka
Ugled: 11
Poruka: #6

E ja stvarno ne znam u cemu je problem i zasto uvek se neko nalazi pametan da koriguje engleske skracenice. Ako ja kazem PEBKAC razumece me vecina a ako kazem PPITIS neko bi rekao WTF (ili SKK ako cemo na engleskom).

Zato chill out, be - and let others be Smile

Djuro, full support sa moje strane, irc, pivo, blejanje u parku, instalacije Linuxa preko Pendzera Smile

Nickola, nemam nameru da sirim diskusiju sa tobom oko ovoga, dao sam moje misljenje kao sto si i ti tvoje - cujemo se na irc-u veceras da ne trujemo dalje temu Smile

Sandy Bridge 2400 / Arch Linux / Xfce /
11.07.2010. 20.05
[+]
promis Nije na vezi
Saradnik

Poruka: 8,496
Dao zahvalnica: 65
Dobio zahvalnica: 1,265 u 1,167 poruka
Ugled: 57
Poruka: #7

Rekao bih da će se LUG razviti u CUG.
Samo napred u razvijanju dobrog CUG-a.
WinkShocked

★MOČ JE V SKUPNOSTI★
11.07.2010. 20.50
[+]
djura-san Nije na vezi
Početnik
**

Poruka: #8
RE: Ideja o pokretanju LUG-a u Pančevu
Ljudi, zaboravio sam da napomenem da je napravljena soba na irc.freenode.net serveru za korisnike slobodnog softvera iz Pančeva (kss). Dakle, ko ima vremena neka svrati u sobu #kss-pancevo na freenode serveru da proćaska i sl.
14.08.2010. 16.09
[+]
webmasteryoda Nije na vezi
Inventar foruma

Poruka: 1,265
Dao zahvalnica: 76
Dobio zahvalnica: 75 u 61 poruka
Ugled: 8
Poruka: #9
RE:
(11.07.2010. 20.50 )promis Piše:  Rekao bih da će se LUG razviti u CUG.
Samo napred u razvijanju dobrog CUG-a.
WinkShocked

Nisam iz Pančeva, ali imam tamo jedno 10ak drugara i svi vole CUG, pa bi mogao i ja da se priflekam ako ćete da organizujete CUG party sa osvrtom na LUG, naravski. Smile)))

http://www.kulawireless.net/download/proud-ubuntu_rs2.jpg
15.08.2010. 11.02
[+]
klmd Nije na vezi
Član

Poruka: 182
Dao zahvalnica: 46
Dobio zahvalnica: 3 u 3 poruka
Ugled: 1
Poruka: #10
Ja sam iz panceva (iz okoline) i podrzavam incijativu. E jel neki pancevac zna zasto na kraju ul. zarka zrenjanina (pre prelaska pruge) stoji velika reklama linux informacioni sitemi i neka stolarija pise iznad te reklame? To stoji tu jos od proslog septembra i ne znam o cemu se radi.
15.08.2010. 18.26
[+]
Githzerai Nije na vezi
admin emeritus

Poruka: 4,803
Dao zahvalnica: 85
Dobio zahvalnica: 509 u 365 poruka
Ugled: 29
Poruka: #11

Za onog polupismenog lingvistu odozgo, što stalno voli da proziva, jedna manja napomena: LUG je skraćenica od Lokalno Udruženje Građana (Local Citizens' Association), pa bih ga zamolio sa svoj kvazipatriotizam praktikuje na drugom mestu. Malo li je ono silno prosipanje bisera po IRC kanalu?

Što se tiče ideje podržavam(o), i Ubuntu LoZa za Srbiju će uvek podržati svaki projekat koji za cilj ima advokaturu slobodnog softvera.

Samo jedna napomena: udruženja građana su kategorija koja je pravno regulisana u našoj zemlji, i svakako bi se trebalo raspitati (pre svega kod postojećih LUGa) o tome šta je sve potrebno da bi se takvo udruženje pokrenulo.

U svakom slučaju, projektu želimo sve najbolje i nadamo se dugoj i prosperitetnoj saradnji na obostrano zadovoljstvo. beer

KDE freak
KDE will prevail.
Life's not fair, but the root password helps.
(Zadnja izmena: 15.08.2010. 21.51 od Githzerai.)
15.08.2010. 20.04
[+] 1 korisnik zahvaljuje @Githzerai za ovu poruku:1 korisnik zahvaljuje @Githzerai za ovu poruku
uros (15-08-2010)
Inventar foruma

Poruka: #12
Ako hoće ozbiljnu priču onda im svakako treba udruženje građana.

Da bi ga otvorili trebaće im osnivačka skupština sa najmanje 10 potpisa, ako se dobro sećam. Nakon toga naravno ide i statut i dokument o prihvatanju statuta. I onda se sve to zapakuje i pošalje u određenu službu ministarstva pravde (nekad je bilo savezno ministarstvo pravde kada sam ja to radio, sada je sigurno drugačije).

Nakon toga ide uobičajena procedura, tj. vađenje PIBa, registracija u statističkom zavodu i otvaranje računa u banci.

Naravno bilansi se predaju jednom godišnje i to obavezno, čak i ako nije bilo nikakvog protoka. Ako se to ne radi završi se sa uslovnom kaznom na 2 godine i novčanom kaznom (i to sam iskusio).

Ali sve u svemu, nije to loša varijanta. Uvek ima neka varijanta fondova za finansiranje udruženja građana i može da se uradi dobra stvar, ali pod uslovom da su ljudi ozbiljni, naravno.

15.08.2010. 22.38
[+]
deajn Nije na vezi
Usamljeni jahač

Poruka: 1,371
Dao zahvalnica: 73
Dobio zahvalnica: 215 u 166 poruka
Ugled: 18
Poruka: #13
@webmasteryoda

Čoveče sad me isprepada. Neki dan drugari otvorili školu fudbala i uvukli me u upravni odbor, a ti kažeš može svašta da
ispadne ako nije po protokolu. Sutra podnosim pismenu ostavku na funkciju, ionako nemam veze sa fudbalom.

М.Ћосић
15.08.2010. 22.52
[+]
Inventar foruma

Poruka: #14
(15.08.2010. 22.52 )deajn Piše:  @webmasteryoda

Čoveče sad me isprepada. Neki dan drugari otvorili školu fudbala i uvukli me u upravni odbor, a ti kažeš može svašta da
ispadne ako nije po protokolu. Sutra podnosim pismenu ostavku na funkciju, ionako nemam veze sa fudbalom.

axaxaxxa. znaš li šta piše na koricama autostoperskog vodiča kroz galaksiju ?

btw, nema razloga za strah. predsednik udruženja građana je odgovoran pred zakonom. tebi ne može ništa da se desi. budi bez brige. BEZ PANIKE

15.08.2010. 23.01
[+]
djura-san Nije na vezi
Početnik
**

Poruka: #15

(15.08.2010. 18.26 )klmd Piše:  Ja sam iz panceva (iz okoline) i podrzavam incijativu. E jel neki pancevac zna zasto na kraju ul. zarka zrenjanina (pre prelaska pruge) stoji velika reklama linux informacioni sitemi i neka stolarija pise iznad te reklame? To stoji tu jos od proslog septembra i ne znam o cemu se radi.

To je firma za obradu stakla ili pvc-a ako se ne varam. Verovatno koriste linux ili im se pingvin dopao pa su ubacili to pored imena firme. Šalu na stranu, moguće je da koriste NC mašine koje koriste linuks (emc2 ili nešto sl.). Ja sam hteo da ih pitam ali mi je glupo da tek tako "banem" u firmu i da ih počnem ispitivati Big Grin

@Githz
Pazi matori, možda sam ja to pogrešno formulisao. "Udruženje građana" u smislu "viđamo se i lepo nam je" bez papira. Ruku na srce, nisam ja imao na ideju da pravimo Srpski Kanonikal koji će da odmah pravi LUG ili bilo kakvu drugu grupu odjednom sa svim neophodnim uslovima kako bi to bili. Naravno kontaš dozu šale u mom tekstu ali poenta je da je ovo sve zabava za početak. Idemo da se nađemo pa ćemo da vidimo. Vidiš da pominju i cug i sl.
Vidi ovo: http://www.linuxo.org/forum/index.php/to...l#msg87731
Pominje se i prostor. Imam ja ventilator i eto nam klimatizovanog HQ-a.

Naravno, raspoložen sam pa se malo više šalim ali poenta je da idemo polako. Nikakvi papiri niti ništa sl. nas ne interesuje sada. Prvi korak je okupljanje. Ako se ne varam, ja vidim da u Pančevu imam par kandidata koji bi došli da se nađemo i da popričamo offline. Dovoljno je za početak slažeš li se? Wink
(Zadnja izmena: 16.08.2010. 21.14 od djura-san.)
16.08.2010. 21.04
[+]
Ddpbf Nije na vezi
Инквизитор

Poruka: 2,176
Dao zahvalnica: 262
Dobio zahvalnica: 243 u 202 poruka
Ugled: 22
Poruka: #16

Ђуро, нек ти је са срећом. Сад какво ће твоје удружење бити, да ли удружење грађана, да ли неформална група, то је мање важно. Нек се прво оснује, а касније ће, ако Бог да, напредовати. Што би рекли паметнији о мене: "Тиха вода бријеге рони" Још једном срећно.

ПС
Ајде пожури, да у марту водиш своју групу на Дебконф у Бањалуку. Big Grin

Далибор Ђурић
(Zadnja izmena: 16.08.2010. 21.28 od Ddpbf.)
16.08.2010. 21.14
[+]
Githzerai Nije na vezi
admin emeritus

Poruka: 4,803
Dao zahvalnica: 85
Dobio zahvalnica: 509 u 365 poruka
Ugled: 29
Poruka: #17
Pa zato i napomenuh da bi valjalo da se raspitaš kod postojećih LUGa, jer ti oni mogu dati prave informacije.
Ubuntu LoCo srbija funkcioniše po mnogo drugačijem principu (kao ogranak Ubuntu LoCo projekta, prema njihovim smernicama i pravilima), pa nismo baš u prilici da budemo merodavni kada bi davali bilo kakve vrste informacija vezano za osnivanje zajednice drugačijeg tipa.

U principu, oni što je tebi sada najpotrebnije jeste članstvo (ljudstvo), jer ako imaš dovoljan broj zainteresovanih iz Pančeva i okoline, onda ništa nije nemoguće. Smile

A naravno da za početak svakako ne možeš razmišljati o nekoj papirologiji i većoj organizaciji dok ne ispuniš gornji uslov, ali svakako treba razmisliti o tome.
Ima prednosti ako si registrovan kao udruženje građana, recimo lakše dobijanje prostora za prezentacije, prikupljanje finansijskih sredstava za održavanje prezentacije na Internetu, kao i potpuno legalno rezanje i distribucija instalacionih CDova (pod tim potpada i naručivanje veće količine CDova od Kanonikala, da bi se izbegla pošta itd) ili recimo štampanje majica sa motivima GNU/Linuksa i distribucija.
(Ovo je nešto što Ubuntu LoCo Srbija ne radi — ŠerIt radi po primcipu dogovora između pojedinaca)

U svakom slučaju, to je na tebi i ostalim zainteresovanim Pančevcima da procenite i uobličite formu. Samo mislim da ako ste (bez obzira na opuštenost i zezanje) ozbiljni u tome da napravite jednu ozbiljnu organizaciju/prezentaciju, onda svakako treba da razmotrite sve mogućnosti i njihove prednosti i mane, zar ne? Wink

KDE freak
KDE will prevail.
Life's not fair, but the root password helps.
16.08.2010. 21.26
[+]
djura-san Nije na vezi
Početnik
**

Poruka: #18
(16.08.2010. 21.26 )Githzerai Piše:  Pa zato i napomenuh da bi valjalo da se raspitaš kod postojećih LUGa, jer ti oni mogu dati prave informacije.
Ubuntu LoCo srbija funkcioniše po mnogo drugačijem principu (kao ogranak Ubuntu LoCo projekta, prema njihovim smernicama i pravilima), pa nismo baš u prilici da budemo merodavni kada bi davali bilo kakve vrste informacija vezano za osnivanje zajednice drugačijeg tipa.

U principu, oni što je tebi sada najpotrebnije jeste članstvo (ljudstvo), jer ako imaš dovoljan broj zainteresovanih iz Pančeva i okoline, onda ništa nije nemoguće. Smile

A naravno da za početak svakako ne možeš razmišljati o nekoj papirologiji i većoj organizaciji dok ne ispuniš gornji uslov, ali svakako treba razmisliti o tome.
Ima prednosti ako si registrovan kao udruženje građana, recimo lakše dobijanje prostora za prezentacije, prikupljanje finansijskih sredstava za održavanje prezentacije na Internetu, kao i potpuno legalno rezanje i distribucija instalacionih CDova (pod tim potpada i naručivanje veće količine CDova od Kanonikala, da bi se izbegla pošta itd) ili recimo štampanje majica sa motivima GNU/Linuksa i distribucija.
(Ovo je nešto što Ubuntu LoCo Srbija ne radi — ŠerIt radi po primcipu dogovora između pojedinaca)

U svakom slučaju, to je na tebi i ostalim zainteresovanim Pančevcima da procenite i uobličite formu. Samo mislim da ako ste (bez obzira na opuštenost i zezanje) ozbiljni u tome da napravite jednu ozbiljnu organizaciju/prezentaciju, onda svakako treba da razmotrite sve mogućnosti i njihove prednosti i mane, zar ne? Wink

Čekaj samo da se okupimo prvi put. TO je sada primarno. Veruj mi da sam totalno sposoban da gledam unapred sa ostavljanjem prostora za realizaciju i rešavanje raznih situacija i prepreka ali za sada nam samo treba okupljanje. Posle toga ide teži deo ali će iza nas barem biti 1 (slovima: jedno) okupljanje Wink

Kontam ja da će mnogi ljudi da odustanu ili da će da se pokolebaju kada vide da se sve to radi za dž i da se troši vreme za to. Recimo da se nekako mogu zainteresovati ljudi da potroše svoje vreme na ovo ali činjenica je da se ljudi bave linuksom (manjina jel?). Vodim se sledećom logikom:
ja ću da se bavim linuksom sada i nadalje. Ja sam to vrlo usvojio i moja razmišljanja uključuju aspekte slobodnog softvera. Pobogu ja kupujem hardver koji radi u linuksu a ne hardver koji volim (mada ok, ako mi se nešto ne svidi ja ga izlakiram i voila). Ja ću se baviti linuksom sa ili bez drugih ljudi. Kada sam postavio ovo obaveštenje, ljudima sam rekao tačno sa kojim ciljem sam ga postavio. I to je dosta blebetanja za večeras. Mozak sada prestaje da radi pa ću ovde stati sa daljim pisanjem Shocked)
16.08.2010. 22.01
[+]
hermeneut Nije na vezi
Član

Poruka: 176
Dao zahvalnica: 4
Dobio zahvalnica: 2 u 2 poruka
Poruka: #19
kada se skupljamo?
18.08.2010. 19.25
[+]
Liticovjesac Nije na vezi
Inventar foruma

Poruka: 939
Dao zahvalnica: 4
Dobio zahvalnica: 16 u 11 poruka
Ugled: 3
Poruka: #20
Ja bih ti savetovao da nadjes dvoje, troje ljudi, prostor gde mozete da se skupljate i da zakazes prvi sastanak pa ko dodje. Bez nekih velikih ambicija. Vremenom cete otkriti sta vam je nadalje ciniti. Registrovanje mi zvuci kao previse administracije i komplilacije. Ovo ti je kao da iznajmis salu za mali fudbal. Ako dodje do toga da vas "tim" zeli da zaigra u nekom takmicenju tek onda treba krenuti u birokratske vratolomoje. Sve najbolje!

Dogs never bite me. Just humans.
18.08.2010. 20.48
[+]
djura-san Nije na vezi
Početnik
**

Poruka: #21
(18.08.2010. 19.25 )hermeneut Piše:  kada se skupljamo?

Još nisam siguran. Mogli bi sledeće Subote ili one tamo da to uradimo. Moraću da proverim za prostor (da li ga imamo uopšte) i još par stvari pre okupljanja Wink
Bićete blagovremeno obavešteni (bar 7 dana unapred).
19.08.2010. 15.32
[+]
djura-san Nije na vezi
Početnik
**

Poruka: #22
Verujem da smo do sada videli svi obaveštenje stoga je vreme da zakažemo prvo okupljanje. Okupljanje će biti sldeće nedelje međutim nisam još uvek siguran za dan zato što je lokacija okupljanja neizvesna stoga bih da imam približan broj ljudi koji bi došli. Molim vas da ostavite obaveštenje ukoliko dolazite. Okupljanje će sigurno biti krajem sledeće nedelje (Petak, Subota ili Nedelja).
08.09.2010. 13.29
[+]
dungodung Nije na vezi
Početnik
**

Poruka: 6
Dao zahvalnica: 0
Dobio zahvalnica: 0 u 0 poruka
Poruka: #23
Petak i subota popodne mi odgovaraju, koliko znam. Smile
08.09.2010. 13.46
[+]
prvul Nije na vezi
Carnivore

Poruka: 821
Dao zahvalnica: 75
Dobio zahvalnica: 24 u 19 poruka
Ugled: 7
Poruka: #24
Ja samo da napomenem da je nekada postojao LUG u Požarevcu, ali tada davno kada sam ja počeo da se zanimam za linux većina takvih pokreta kod nas je već bila na aparatima za disanje. Ipak u sećanju mi je ostao fenomenalan akronim POLUGA, POžarevac Linux User Group-A. http://linuxo.net/content/poluga
08.09.2010. 22.27
[+]
uros Na vezi
tutoris

Poruka: 2,667
Dao zahvalnica: 277
Dobio zahvalnica: 426 u 310 poruka
Ugled: 32
Poruka: #25
@dura-san

Ukoliko ti zapne za prostor, javi mi moglo bi se nešto iščeprkati na brzinu.

Where have all the flowers gone?
08.09.2010. 22.30
[+]
« Starije Teme | Novije Teme »
Strane (3): 1 2 3 Sledeće »
Odgovori 

Verovatno Povezane Teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: Zadnja Poruka
  400 MHz procesor, hd:6,4 GB, SD RAM:384 MB, koji Linuks da instaliram? IVAN-DIREKTOR 61 3,019 19.02.2012. 02.34
Zadnja Poruka: dvajedan

• Verzija Za Štampu
  • Pošalji ovu Temu Prijatelju
  • Prati ovu temu

Kontakt Ubuntu LoZa Srbije Povratak na Vrh Povratak na Sadržaj Mobile Version RSS Prijava greške
© 2005-2013 Ubuntu LoCo Serbia. Ubuntu and Canonical are registered trademarks of Canonical Ltd.
Powered_by MyBB, © 2002-2013 MyBB Group.
Designed by : ZeRQ and Ubuntu LoCo Serbia
Hosted by EUnet