Datum i vreme: 23.01.2021., 02.10
Dobro Došli, Gost! (Prijava — Registracija)
Ubuntu-RS forumi
  • Početna
  • Pravilnik
  • Pretraga
  • Pomoć
  • Planeta
  • Wiki
  • Sajt
  • Kalendar
  • RSS
Nove poruke Današnje poruke Spisak članova Spisak prijatelja
Važno obaveštenje
Izašao je novi LiBRE, broj 50
Ubuntu 19.04 spreman je za preuzimanje

Ubuntu-RS forumi Ubuntu opšta podrška Ubuntu grafika i dizajn, audio, video stvaralaštvo v
« Prethodno 1 2 3 4 5 ... 7 Sledeće »

Pozicinionirati grafiku u Lyx-u

Strane (2): « Prethodno 1 2
Odgovori 

Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Niz | Puni Prikaz
Pozicinionirati grafiku u Lyx-u
Autor Poruka
ivanchic Nije na vezi
Član

Poruka: 132
Dao zahvalnica: 19
Dobio zahvalnica: 29 u 23 poruka
Ugled: 0
Poruka: #26
RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u
Paketi (package) se dodaju komandom \usepackage{imepaketa} u preambuli. Dakle, Document->Settings->LaTeX preambule i tamo dodaš komandu. Verovatno će ti trebati par tih paketa ako pišeš duži tekst pa ne bi bilo loše da pročitaš koji tutorijal za LaTeX, ima toga dosta da se nađe na netu za dž. I kad ubacuješ pakete, pročitaj dokumentaciju koja ga prati jer ti u njoj piše kako radi paket, koje opcije ima, kako se one pozivaju i da li eventualno ima nekih paketa sa kojim postoje konflikti. Obično je to file čije je ime imepaketa.pdf.

Što se tiče ubacivanja Child documents, ide kako si rekao Include->File->Child document... i onda ga nađeš i ubaciš. Dodatno moraš u tom file-u koji ubacuješ da odeš na Settings i da u opcijama za Document Class postaviš Master Document i to je to. Imaj na umu da moraju da budu dokumenti sa istom documentclass opcijom (u tvom slučaju "KOMA-script report") i da će se uvek koristiti opcije i paketi koji su navedeni u Master dokumentu. Na to posebno obrati pažnju jer se može desiti da pripremiš sve kako valja u Child dokumentu, a da ti se javlja greška u Masteru i da prikazuje nešto tipa "unknown command". To se reši tako što se samo prekopiraju naredbe i komande iz preambule Child-a u preambulu Master dokumenta.

P.S. Kao što vidiš, ja koristim engleski pa se nadam da ćeš se snaći sa prevođenjem na nemački Smile
02.02.2013. 14.30
Pronađi sve korisnikove poruke Zahvali Citiraj ovu poruku u odgovoru
[+]
BStjepan Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: 349
Dao zahvalnica: 16
Dobio zahvalnica: 1 u 1 poruka
Ugled: 1
Poruka: #27
Puno ti hvala na pomoći.

Sada je sve jasno (bar se nadam Wink). Igrat ću se sa mojim probnim tekstom i tako sve isprobati.

Nema problema, razumio sam sve. Jedino mi stvara poteškoće kada ja moram "prevesti" ime nekog meinja.

Još jedno dodatno pitanje. Pretpostavljam da ako dodam neki child dokument da će se brojevi stranica promijeniti. Mislim, da će broj naslovne stranice (child) biti bez broja a tek slijedeća stranica započeti sa brojem 1. Ili se varam?

If you don't live for something, You'll die for nothing.
02.02.2013. 14.47
[+]
ivanchic Nije na vezi
Član

Poruka: 132
Dao zahvalnica: 19
Dobio zahvalnica: 29 u 23 poruka
Ugled: 0
Poruka: #28
(02.02.2013. 14.47 )BStjepan Piše:  Još jedno dodatno pitanje. Pretpostavljam da ako dodam neki child dokument da će se brojevi stranica promijeniti. Mislim, da će broj naslovne stranice (child) biti bez broja a tek slijedeća stranica započeti sa brojem 1. Ili se varam?

Ne, brojanje počinje od prve strane, tj. u ovom slučaju prva strana ti je Child dokument, a to verovatno ne želiš. To se rešava tako što se doda LaTeX komanda \pagestyle{empty} na početku Child dokumenta, pre bilo kakvog teksta. LaTeX komande se ubacuju pomoću Ctrl+L sa tastature ili Insert->TeX Code i pišeš komande u polje. Kad završiš upisivanje komandi samo pritisneš desnu strelicu da izađeš i dalje nastavljaš normalan tekst. Da bi ti počinjalo brojanje od 1 na sledećoj strani, posle ubačenog Child dokumenta u Masteru napraviš Page break i dodaš LaTeX naredbu \pagenumbering{arabic} i automatski se brojač resetuje i kreće od jedinice.

P.S. I LyX ima odličan Help meni, odnosno dokumente Uvod, Tutorijal, Uputstvo za korisnike itd. Dosta opcija i podešavanja se može i tamo naći.
02.02.2013. 15.04
[+]
BStjepan Nije na vezi
Starosedelac

Poruka: 349
Dao zahvalnica: 16
Dobio zahvalnica: 1 u 1 poruka
Ugled: 1
Poruka: #29
Hvala ti puno.

If you don't live for something, You'll die for nothing.
02.02.2013. 15.42
[+]
« Starije Teme | Novije Teme »
Strane (2): « Prethodno 1 2
Odgovori 

• Verzija Za Štampu
  • Pošalji ovu Temu Prijatelju
  • Prati ovu temu

Kontakt Ubuntu LoZa Srbije Povratak na Vrh Povratak na Sadržaj Mobile Version RSS Prijava greške
© 2005-2021 Ubuntu LoCo Serbia. Ubuntu and Canonical are registered trademarks of Canonical Ltd.
Powered_by MyBB, © 2002-2021 MyBB Group.
Designed by : ZeRQ and Ubuntu LoCo Serbia
Hosted by mCloud