Ubuntu-RS forumi
FLOSS i legalnost u Srbiji - Verzija za Štampu

+- Ubuntu-RS forumi (http://forum.ubuntu-rs.org)
+-- Forum: Predsoblje (/Forum-predsoblje)
+--- Forum: Ubuntu Srbija (/Forum-ubuntu-srbija)
+--- Tema: FLOSS i legalnost u Srbiji (/Thread-floss-i-legalnost-u-srbiji)

Stranice: 1 2 3 4 5 6


FLOSS i legalnost u Srbiji - uros - 15.01.2011. 13.31

Imajuću u vidu skorašnju akciju Anti-pirat akcije i korišćenja nelegalnog softvera u Srbiji Ubuntu zajednica Srbije, kao zvanična lokalna zajednica ljubitelja i korisnika Ubuntu GNU Linuksa, za akciju i njene ciljeve ima samo reči hvale. Smatramo da je borba protiv piraterije i legalizacija softvera kao njeno ishodište jedini ozbiljan put kojim ozbiljna država i njeni organi moraju da idu.

Sa druge strane kao korisnici i advokati Open source softvera, a pogotovo Ubuntu GNU Linuks operativnog sistema, kao najrasprotrnjenije distribucije Linuksa i , slobodno možemo reći, najkorišćenijeg slobodnog operativnog sistema u Srbiji, smatramo da postoji potreba da definišemo položaj FLOSS projekata u poslovnom okruženju a i uopšte.

U tom cilju rešili smo da se zvanično obratimo Poreskoj upravi u želji da jedinstveno definišemo ovaj položaj i da time izbegnemo moguće nesporazume koji se u radu na terenu budu pojavili.

Odgovor od Poreske, koji će nesumnjivo biti afirmativan po našu stvar, treba da okačimo na sajtu u formatu pogodnom za štampu i skidanje, tako da svaki korisnik može da skine svoj primerak, otštampa ga i pokaže inspektoru u slučaju nesporazuma.

Tekst nacrta pisma imate na ovom linku Klik!

Pozivamo sve korisnike da predlozima i idejama dopune, izmene i dorade tekst pisma pa da šaljemo, jer je ovo dobra prilika da sa jedne strane zaštitimo korisnike dok istovremeno promoviše FLOSS projekte.


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - Goran - 15.01.2011. 13.36

Tema na forumu je pravi poziv na akciju!

Ne bi bilo loše da se dokument skrati na manje od jedne stranice bez menjanja suštine.

Okačeno na Gugl dokumentima: http://bit.ly/poreska-antipirat-foss

Predloge za izmenu i dopunu teksta ostavite ovde u temi (ona forma „posle reči ... menja se ... i briše ...“). Zbog forme pitanje-odgovor bitno je da ostane što je moguće više konkretan (npr. OpenOffice.org/LibreOffice nema potrebe razdvajati) jer dovoljan je jedan izuzetak od pravila (ovde imamo GNU/Linux kao OS i imamo FLOSS program na Microsoft Windows OS kao moguće slučajeve).

I naravno, predlozi za slične akcije, tome zajednica i služi...


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - zeko - 15.01.2011. 14.48

Ideja mi se jako dopada i kontaktirao sam osobu iz pravne oblasti koja nije imala primedbe na dati text. I nadamo se pozitivnom odgovoru nadlezne drzavne sluzbe.


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - aleksandarz - 15.01.2011. 15.36

Ja mislim da ne bi bilo loše dodati uz slobodan softver i besplatan neslobodan. Primeri najčešće korišćenih su virtual box PUEL i Team viewer.
Takođe, team viewer je besplatan za privatnu upotrebu, a za poslovnu se plaća licenca. Zanima me da li ja kršim licencu time što mi je instaliran u kancelariji, a koristim ga da bih ponešto odradio od kuće.


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - Milos_SD - 15.01.2011. 16.38

Slazem se sto se tice ovog teksta. I mislim da inspektori nisu upoznati sta je to GNU/Linux i slobodan softver. Ali isto mislim da necemo nista dobiti od toga, tj. necemo da dobijemo odgovor, ipak je ovo zemlja Srbija. Smile

Sto se tice neslobodnog ali besplatnog softvera, sme da se koristi u poslovne svrhe, osim ako nema dual licencu, kao sto je to slucaj sa team viewer-om. Ako zaradjujes koristeci ga, onda krsis licencu.


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - uros - 15.01.2011. 16.43

Kolega Miloše, mislim da zanemaruješ faktor pritiska i količinu iste koju sam u stanju da proizvedem i u jednom kontinuiniranom procesu istovarim na glavu državnog službenika zaduženog za odgovaranje na ovakva pisma


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - Githzerai - 15.01.2011. 16.58

(15.01.2011. 16.38 )Milos_SD Piše:  ..... necemo da dobijemo odgovor, ipak je ovo zemlja Srbija. Smile

Hm, mislim da se ovde pre radi o odgovoru koji njima u stom slučaju sledi....

... a ukoliko se radi o povećem broju onih koji su zainteresovani za odgovor na ovo pitanje (a mislim da ih ima i više nego što se ne prvi pogled čini) to već nije neka šačica zaluđenika, već poveći komad biračkog tela.

A da vidim tog političara koji je spreman da ne odgovori biračima na legitimno pitanje. Wink


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - aleksandarz - 15.01.2011. 17.05

Citat:Ako zaradjujes koristeci ga, onda krsis licencu.
Tako sam i pretpostavljao. Ja sam špediter i ne zarađujem koristeći team viewer, ali me zanima kako bi na to gledala neka inspekcija, budući da se nalazi na računaru u poslovnoj prostoriji.


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - uros - 15.01.2011. 17.35

Kolege u Hrvatskoj su tražili od Ministarstva prosvete odgovor koliko se troši na licence i dobili su odgovor, kačim ga uz poruku. Čisto da znate o kolikom novcu pričamo, u pitanju su milioni.


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - kmilos - 15.01.2011. 18.29

@uros
Samo smišljene i argumentovane akcije ovog tipa mogu dati rezultat, apsolutno podržavam.

Samo bih da predložim malo više pažnje oko upotrebljenog jezika, inače ćete samo zbuniti neupućene ljude: „advocate“ u engleskom ima dosta šire i opštije značenje od našeg „advokat“, i bolje bi bilo u ovom kontekstu koristiti reč „pobornik“.


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - Githzerai - 15.01.2011. 18.32

Tu se slažem, „advocacy“ mu pre dođe „zastupanje“, ili češće rečeno „lobiranje“.


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - webmasteryoda - 15.01.2011. 18.36

Meni je ovo skroz ok. Veoma sam zadovoljan što se pokreće ova akcija.

Ja sam u svom gradu u velikoj meri već pokrenuo priču o legalnosti softvera. Primera radi od ponedeljka radim legalizaciju softvera u javnom komunalnom preduzeću. Tamo će polovina računara ubuduće "voziti" Linux.

@Uros
Ako se sećaš razgovora sa zamenikom predsednika u decembru. Neki dan me je pitao kada možemo da krenemo sa prebacivanjem određenih računara opštinske uprave na Linux. I još mi je ispričao da je čitao kako Rusija komplet prelazi na Linux do 2015. Onaj razgovor je bio dobar.... još samo da neke stvari izguramo do kraja.


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - Goran - 15.01.2011. 18.54

@kmilos, @Githzerai: Koliko vidim u tekstu na http://bit.ly/poreska-antipirat-foss se /advocacy/ nigde ne pominje.


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - uros - 15.01.2011. 19.20

Gorane ja sam spomenuo ovde u prvom postu u temi, kolega kmilos je u pravu, ali ovde se mi razumemo tako da nema štete


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - kmilos - 15.01.2011. 19.22

@Goran

Možda u tom tekstu ne, ali

(15.01.2011. 13.31 )uros Piše:  Sa druge strane kao korisnici i advokati Open source softvera...

treba imati na umu za buduće _javno_ delanje, naročito ako se ne govori samo u svoje ime. Ispravan i jasan jezik (rečnik, gramatika, sintaksa, itd.) u debati je pola posla obavljeno. Wink

Takođe, „softvera otvorenog koda“, itd.

@uros
Drago mi je da se razumemo, nije mi namera da bezrazložno zakeram Wink


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - Goran - 15.01.2011. 20.29

@kmilos, @uros: Razumeli smo se, ja sam tražio po tekstu pa mi nije bilo jasno.


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - uros - 16.01.2011. 10.43

Pitanje:

Vidim da se dosta luta oko besplatno vs Open source softvera, pa me zanima mišljenje, treba li pobrojati licence softvera koji nas zanima ili će ta opširnost dodatno zakomplikovati celu stvar

Mišljenje:

Mislim da se možemo ograničiti na softver otvorenog koda, to jest da je to naš zadatak i da nas on prevashodno zanima


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - 'w.a.y.p. - 16.01.2011. 11.14

Слажем се... само отворени код, то је нај логичније и нај практичније, бар за почетак.

Можда би могао да се приложи напр. линк до текста GNU GPL лиценце (пошто је нај коришћенија) са назнаком да се софтвер набавља и користи под условима исте...


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - Githzerai - 16.01.2011. 11.22

Ne bih išao na svaku licencu ponaosob.
Pre bi tražio konkretan zakon ili trgovinski sporazum kojim se priznaje važnost svih tih licenci, bez obzira na zemlju porekla licence.
Ovo, doduše, ukoliko se smatra potrebnim: pa oni bi valjda trebali to da znaju bolje nego mi.


Druga tačka: besplatan softver koji označavamo kao freeware i shareware je retko kad legalan u komercijslnoj upotrebi (tad već nije besplatan), pa se ja lično ne bih previše obazirao na isti pre svega jer su to mnogo mutne vode i dokazivanje legalnosti je daleko teže nego u slučaju F(L)OSSa.


Treće: koliko sma ja upoznat sa zakonom, u slučaju da se sumlja da je došlo do kršenja zakona, teret i troškovi dokazivanja krivice uvek spadaju na tužitelja (tek kad se krivica dokaže sledi kazna).
Tako da bi teret i odgovornost dokazivanja nelegalnosti slobodnog softvera prvenstveno morali da padnu na samu inspekciju (koja bi i kao pojedinci i kao ustanova trebalo da bude podložna tužbi).
Eh, sad, to u principu lepo zvuči na papiru, međutim praksa je uvek drugačija (neretko potpuna suprotnost).

Da je samo na meni, ja bih u dokumentu naveo jedan ili dva zakona ili sporazuma koji potvrđuju validnost i legalnost slobodnog softvera i slobodnih licenci ( a ima ih, samo treba naći nekog upućenijeg da to lepo, konkretno i pravilno sroči), pitao da li je inspekcija upućena i obučena da poštuje te zakone i sporazume, ali i kulturno pitao i šta mi još možemo da učinimo kako bi se izbegli nepotrebni nesporazumi i neprijatnosti.

Ne bih se nikako stavljao u položaj „šta ja treba da uradim da ne bih bio kažnjen“, već da se odmah zna „jeste li vi sposobni i obučeni da obavljate svoj posao, i kako ja mogu da vam pomognem da se to brže i jednostavnije završi na obostrano zadovoljstvo“.

Naravno, u mnogo lepšoj oblandi, a ne pravo u rebra......


P.S.
Citat:...уз привреду бити и сва јавна предузећа...
Ovo možda drugačije sročiti, jer su i javna preduzeća deo privrede (osim ako se ne radi o nekoj aluziji).


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - 'w.a.y.p. - 16.01.2011. 11.35

(16.01.2011. 11.22 )Githzerai Piše:  ... već da se odmah zna „jeste li vi sposobni i obučeni da obavljate svoj posao, i kako ja mogu da vam pomognem da se to brže i jednostavnije završi na obostrano zadovoljstvo“.

Naravno, u mnogo lepšoj oblandi, a ne pravo u rebra......
Амин.


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - uros - 16.01.2011. 11.41

Za podršku potpisanih konvencija a i zakona donetih na tu temu, sačekaćemo radni dan, kako bi pristupio arhivi Službenog glasnika sa nalogom iz firme. Ukoliko me sećanje ne vara prilikom pristupanja Savetu evrope, Srbija je kolateralno (ama 100% sam siguran da nije svojevoljno) potpisala nekih 16 konvencija, a u jednoj je bilo nešto i na temu koja nas zanima. Iskopaću ja to.

Sa druge strane u praksi se ne jednom dešava da raznorazni podzakonski akti, pa čak i interna pravila pojedinih državnih uprava ne samo da nisu utemeljeni u Ustavu i zakonima nego često nisu u saglasju sa vremenom u kojima se primenjuju ili sa zdravom logikom. Zato i postoji potreba da se definiše položaj FLOSS-a u Srbiji na ovakav način - interesovanjem grupe korisnika, umesto po sili logike i ažuriranjem prakse kontrole softvera.


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - Githzerai - 16.01.2011. 11.46

Manji dodatak naq tezu:

http://en.wikipedia.org/wiki/International_copyright_agreements

Dakle, međunarodni ugovori o zaštiti autorskih prava, počevši od Bernske konvencije (Srbija bila jedna od prvih potpisnica još hiljadudevetstodvadeset i neke), pa do svaremenijih (mahom još uvek piše Srbija i Crna Gora, kad smo neaužurni....)

Naravo ne treba zaboraviti ni Direktivu 2004/48/EC Evropskog Parlamenta, koja je prilično često pominjana na internet stranicama državne uprave......


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - promis - 16.01.2011. 11.51

Slažem se da se ograniči stvar na FLOSS.
Kao što znamo u digitalnom domenu sve je stvar licence. S obzirom da su kopije digitalnog sadržaja uvek identične samo je bitno pod kojom licencom su. Zato ne bi bilo loše da se organima uputi spisak licenci. Ne u pismu direktno, već da se stavi veza prema spisku.
Postoji i ovaj simpa pdf koji obrazuje o pojmu open osurce-a.

Treba naći načine kako se nalaze licence za instalirani softver, gde su one snimljene. I da se inspekcija obrazuje kako da ih potraži. Obično licenca postoji na matičnoj strani softvera i u Help meniju. Neki programi je imaju i u man stranama. Neki programi imaju licencu u opciji npr.: dpkg --licence . Koliko sam video ne postoji komanda koja bi izlistala sav softver prikazujući njegovu licencu. Onda bi trebalo da se uputi na podatak o tome kako su licencirane same distribucije. recimo gNewSense ima u sebi samo slobodn softver itd. Tako bi stvar bila lakša, bar što se tiče osnovnih poaketa koji su došli na cd-u.


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - uros - 16.01.2011. 12.07

Odličan PDF, ja ću da prevedem, a ako hoće neko malo da uredi i izdizajnira pa da okačimo kod nas na sajt?


RE: FLOSS i legalnost u Srbiji - bojce - 16.01.2011. 12.38

OK, prevedi pa mi dostavi na mail. Ovo je u stvari prezentacija spakovana u pdf, neće biti problema da se "našminka" malo.