Ubuntu-RS forumi
Jel cuo neko za cp6Linux i sta je bilo s njim? - Verzija za Štampu

+- Ubuntu-RS forumi (http://forum.ubuntu-rs.org)
+-- Forum: Predsoblje (/Forum-predsoblje)
+--- Forum: Ubuntu Srbija (/Forum-ubuntu-srbija)
+--- Tema: Jel cuo neko za cp6Linux i sta je bilo s njim? (/Thread-jel-cuo-neko-za-cp6linux-i-sta-je-bilo-s-njim)Jel cuo neko za cp6Linux i sta je bilo s njim? - milosenda - 28.01.2011. 21.44

Distribucija elektrotehnickog fakulteta, jel se odustalo od projekta, nema svrhe, nema para, ili sta je po sredi?


RE: Jel cuo neko za cp6Linux i sta je bilo s njim? - uros - 28.01.2011. 21.55

Duga i komplikovana priča, delom tajnovita.

Ali rezultat je očigledan, cp6linux je dosegao end of life zajedno sa 9.04, a imam informaciju da je ugovor o finansiranju istekao 31.12. prošle godine, bez pokušaja nadležnih u projektu da obnove finansiranje.
Mene lično čudi da sajt još uvek radi.


RE: Jel cuo neko za cp6Linux i sta je bilo s njim? - miccamar - 28.01.2011. 22.03

steta., meni je to bilo prvo upoznavanje sa linux-om


RE: Jel cuo neko za cp6Linux i sta je bilo s njim? - Anpu - 28.01.2011. 22.15

Mozemo li mi nekako kao Ubuntu zajednica da uticemo na ozivljavanje projekta? Nisam upucen mnogo u veze nas i te dev ekipe..


RE: Jel cuo neko za cp6Linux i sta je bilo s njim? - milosenda - 28.01.2011. 22.24

Ja licno mislim da je ubuntu dovoljno dobar i da ga ne treba posebno prepravljati, samo bolja lokalizacija latinicno-cirilicna i podrska tipa jedna kancelarija za on line podrsku za ubuntu i to bi bio pravi populisticki potez i za kancelarije i za kucne korisnike.


RE: Jel cuo neko za cp6Linux i sta je bilo s njim? - Anpu - 28.01.2011. 22.27

(28.01.2011. 22.24 )milosenda Piše:  Ja licno mislim da je ubuntu dovoljno dobar i da ga ne treba posebno prepravljati, samo bolja lokalizacija latinicno-cirilicna i podrska tipa jedna kancelarija za on line podrsku za ubuntu i to bi bio pravi populisticki potez i za kancelarije i za kucne korisnike.
Apsolutno se slazem. Nisam nikad probao cp6linux, ali sam uvek posmatrao na to kao bolje lokalizovan Ubuntu. U mom prethodnom postu zapravo nedostaje deo "i da li je uopste vredno cimanja".


RE: Jel cuo neko za cp6Linux i sta je bilo s njim? - webmasteryoda - 28.01.2011. 23.45

(28.01.2011. 22.27 )Anpu Piše:  Apsolutno se slazem. Nisam nikad probao cp6linux, ali sam uvek posmatrao na to kao bolje lokalizovan Ubuntu. U mom prethodnom postu zapravo nedostaje deo "i da li je uopste vredno cimanja".

Ja to vidim kao paralelu između Googla i svih domaćih pretraživača ikada.

Domaći su bili ok do određene mere, ali nikada nisu mogli ni primirisati Googlu. Ma kolko da su se trudili on je uvek bio mnogo bolji, čak i za domaći internet.

Neke stvari jednostavno ne treba komplikovati. Ubuntu je odličan i samo treba raditi na njegovoj lokalizaciji i to je to.


RE: Jel cuo neko za cp6Linux i sta je bilo s njim? - vrag81 - 29.01.2011. 00.18

Па сад, за неке од нас cp6linux јесте "прва љубав" и јесте жалосно што се од свега тога одустало јер је ипак другачије кад користиш неку "своју" верзију са неким локалним особеностима....


RE: Jel cuo neko za cp6Linux i sta je bilo s njim? - shimmy - 06.03.2011. 18.08

Ja bi neizmerno zeleo da se pokrene neki projekat na ovu foru od strane ubuntu zajednice srbije, mislim to bi trebalo biti nesto sto radi out of the box vecinu svakodnevnih poslova, sa implemetiranim kodecima, sa mnogo vise programa itd...i da bi taj projekat trebao biti planiran da ide na DVD, i da bude nesto kao meshavina Mint-a, Ubuntu-a, Super OS-a(tj super ubuntu-a), i tako josh nekih stvari, imam dosta ideja, cak sam zeleo da probam da uradim remaster sam svog sistema pa kao takav da ga sirim medju prijateljima...


RE: Jel cuo neko za cp6Linux i sta je bilo s njim? - ackanao - 06.03.2011. 18.28

Eto vidiš, ja bih neizmerno želeo da korisnik računara nauči kako da koristi računare - da zna kako da instalira drajvere, da zna kako da instalira programe, kodeke ili fleš plejer i sl. To su neke uobičajene stvari koje bi svaki korisnik računara trebalo da zna - ili nauči.


RE: Jel cuo neko za cp6Linux i sta je bilo s njim? - Rober - 06.03.2011. 18.40

@shimmy
- Probaj da siris za pocetak GNU/Linux filosofiju medju prijateljima. Da im radis instalacije i drzis mini kurseve. Pa tek onda da mastass o cp6Linux-u. Shvatices da je too jedna veeelika utopija. Smile


RE: Jel cuo neko za cp6Linux i sta je bilo s njim? - Dundo - 10.04.2011. 17.06

Šteta za CP6 Sad

Mislim da su se u startu malo za****li, Ubuntu je, kažu, malo komplikovan za žešće prepravljanje.

Da su ga napravili od Debiana onda bi možda bio malo bolji i dugotrajniji. Evo i Mintoza prelazi na Debian. Ubuntu postaje sve komplikovaniji.

Upravo skidam CP6 za "kućnu upotrebu". Gre'ota da propadne, ipak je naš. Neka stoji u šteku do sledećeg Srpskog Linuxa.


RE: Jel cuo neko za cp6Linux i sta je bilo s njim? - Kraljica Milica - 10.04.2011. 17.20

Nostalgija.
[Slika: srb.png]
Meni uvek stoji kao VM i na njoj sam svasta testirao.


RE: Jel cuo neko za cp6Linux i sta je bilo s njim? - dragan99 - 10.04.2011. 23.22

Koliko se ja secam taj projekat je bio sponzorisan od strane drzave. Zasto se stalo samo oni koji su ucestvovali to znaju. Od Ubuntu je pravljen srpski Ubuntu, mozda je trebalo sponzorisati lokalizaciju Ubuntu.

Citat:cp6Linux дистрибуција, чији се развој обавља на Електротехничком факултету Универзитета у Београду, а финансира из буџетских средстава Министарства за телекомуникације и информатичко друштво, је општенаменска Linux дистрибуција која има за циљ да десктоп и пословним корисницима омогући коришћење слободног софтвера на српском језику и прилагођена је раду корисницима у Србији, што укључује програме и подешавања који су пригодни за коришћење у Србији и на српском језику.RE: Jel cuo neko za cp6Linux i sta je bilo s njim? - salepetronije - 11.04.2011. 06.23

Moj prijatelj još uvek drži verziju 2008. Izgleda da je projekat zaista ugašen, jer još prošlog meseca nije imao pristup repoima. Problem smo rešili tako što smo sources.list prepravili kao Ubuntu 8.04. Čovek je u frci, pa smo ostavili za drugi put pokušaj za upgrade na sledeći LTS. Baš me interesuje da li će upgrade proći normalno, a izgleda da ne bi trebalo biti problema jer mu menadžer paketa normalno radi.


RE: Jel cuo neko za cp6Linux i sta je bilo s njim? - Kraljica Milica - 11.04.2011. 08.32

Citat:Moj prijatelj još uvek drži verziju 2008. Izgleda da je projekat zaista ugašen, jer još prošlog meseca nije imao pristup repoima. Problem smo rešili tako što smo sources.list prepravili kao Ubuntu 8.04. Čovek je u frci, pa smo ostavili za drugi put pokušaj za upgrade na sledeći LTS. Baš me interesuje da li će upgrade proći normalno, a izgleda da ne bi trebalo biti problema jer mu menadžer paketa normalno radi.
Ja sam pre par dana bez problema odradio bild na sledecu verziju... Sta ce biti dalje nemam pojma al za sada sve update-te jos uvek povlacim sa source adrese ETF-a.


RE: Jel cuo neko za cp6Linux i sta je bilo s njim? - salepetronije - 11.04.2011. 12.02

Znači, uboli smo vreme kad je sladište privremeno bilo nedostupno?
Možda se ispostavi da je to sretna okolnost. Mrzelo bi me da mu pomažem za svežu instalaciju i podešavanje od nule. Nadogradnju na narednu verziju nismo radili nikad, pa nam je interesantnije da to pokušamo. Ako neko slučajno ima sugestija, na primer o čemu bi trebalo da povedemo računa, pošto je pokušaj prelaska sa Cp6linux na ubuntu Lucid neuobičajen, molim da napiše da bi mogli da obratimo pažnju.


RE: Jel cuo neko za cp6Linux i sta je bilo s njim? - mr.bluesman - 25.04.2011. 09.17

Verovatno na serveru ETF ima i source kod tako da neko drugi moze da nastavi sa distribucijom i radom na projektu.


RE: Jel cuo neko za cp6Linux i sta je bilo s njim? - AsterixLA - 26.04.2011. 07.00

http://mirror.etf.rs/