Ubuntu-RS forumi
Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - Verzija za Štampu

+- Ubuntu-RS forumi (http://forum.ubuntu-rs.org)
+-- Forum: Predsoblje (/Forum-predsoblje)
+--- Forum: Ubuntu Srbija (/Forum-ubuntu-srbija)
+--- Tema: Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata (/Thread-ubuntu-rs-ppa-i-razvoj-domacih-floss-projekata)Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - Atlantic777 - 01.02.2012. 23.26

Bez obzira na to što imamo sjajan forum koji svakodnevno pruža podršku kako svežim tako i starijim članovima, malo ko učestvuje u zajednici na bilo kakav drugi način, a ima načina. Imam par ideja koje bih podelio s vama pa me zanimaju vaši komentari, ideje, kritike i uopšte neko stanje svesti naše zajednice.

Ubuntu-rs PPA

Postoji par domaćih projekata koji su zaista zaslužili pažnju, ali se ne nalaze u Ubuntuovim riznicama, dakle nema ih ni u softverskom centru. Jedno do rešenja je da pakete tih programa (.deb paketi) postavimo na launchpad u jedan PPA (personal package archive). Onda je potrebno da svako ko želi da omogući instaliranje tih domaćih programa unese samo par komandi u terminal i ti programi će se pojaviti u softverskom centru.

Domaći projekti

Najmanji je problem napraviti PPA, mnogo veći problem je postoje li domaći projekti kojima je takav resurs potreban. Već imamo temu posvećenu takvim projektima ( link ). Želim samo da znate da ubuntu nudi alate za jednostavno pravljenje aplikacija. Zaista je jednostavno, ja sam se oduševio, a imam iskustva sa nešto složenijim projektima. Možemo poraditi na nekoj radionici i pomoći onima koji bi da naprave neku aplikaciju.

Vredi pogledati ove linkove:

http://developer.ubuntu.com/
http://developer.ubuntu.com/get-started/
http://askubuntu.com/questions/38772/what-lenses-for-unity-are-available

Nisam programer, ali želim da pomognem

Svako može da pomogne. Programima uvek dobro dođe testiranje i prijavljivanje grešaka. Neki članovi bolje barataju stranim jezicima, ostali nešto slabije. Prevod dokumentacije je takođe vrlo korisna stvar. Za one koji su spremni da ulože još malo više vremena, ni prevod aplikacija neće biti suviše složena stvar. Bez obzira bio program domaći ili ne, grešku uvek treba prijaviti, a tome služi launchpad i o tome će, nadam se, uskoro biti više detalja. Tako to funkcioniše, vaš glas će biti primećen ako se obratite na pravom mestu. Možda korisnici drugih operativnih sistema nisu navikli na to...

Šta dalje?

Za početak, rekao bih da popakujemo tih par domaćih programa što imamo i napravimo nezvanični PPA. Napomenuću da je GPL licenca takva da programe pokrećete na svoju odgovornost. Niko vam ne garantuje da li će i kako raditi. Ako to bude išlo kako treba, najmanji problem će biti da te pakete premestimo u zvaničan Ubuntu-rs PPA, samo da ne dižemo frku bez potrebe ako cela ova ideja bude neprimećena i ubrzo propadne.

Prevod dokumentacije, napraviti spisak korisnih uputstava i vodiča pa ih organizovano prevoditi, objavljivati i sređivati.

Pisanje novih programa. Svako ko ima ideju za neki program neka je podeli sa nama pa ćemo videti koliko je to složeno i dati uputstva odakle krenuti s učenjem, vežbom i projektovanjem. Kodiranje kasnije ide mnogo lakše. Napraviti aplikaciju za Linux nije teško!

Kraj

Ima li zainteresovanih da pomognu, da vrate makar delić onoga šta su dobili od zajednice?

Makar se registrujte na launchpadu i priključite se našem timu.


RE: Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - vrag81 - 02.02.2012. 00.21

Ово већ може да представља озбиљан пројекат локалне заједнице који завређује пажњу и ангажовање...

На жалост спадам у ону категорију „корисник“ без адекватних знања и вештина те не могу помоћи никако другачије до евентуалног тестирања програма.


RE: Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - Atlantic777 - 02.02.2012. 00.37

Fazon je u tome što su i obični korisnici ti koji treba da imaju barem osnovno znanje kako da provere da li je greška već prijavljena, ako nije kako je na pravilan način prijaviti i eventualno ispraviti (ako je nešto sitnije u pitanju) i ispravku proslediti na pravu adresu. Da, svaki korisnik to treba da radi, a na onima koji to već znaju je da to prenesu na ostale. Slobodan softver živi od korisnika, tako nekako je zamišljen...


RE: Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - spanet - 02.02.2012. 10.13

Podržavam akciju.
Registrovala sam se na launchpadu.
Čekam dozvolu da se pridružim timu Srbije.


RE: Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - kmilos - 02.02.2012. 12.46

A zašto bi razvoj domaćih FLOSS projekata bio ograničen samo na Ubuntu? Valjda je FLOSS ekosistem malo širi? Zašto ne 'floss-rs'?


RE: Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - hightech - 02.02.2012. 12.57

npr. kompletna bash skripta koja instalira sve neophodno posle instalacije distroa...


RE: Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - Atlantic777 - 02.02.2012. 14.27

(02.02.2012. 12.46 )kmilos Piše:  A zašto bi razvoj domaćih FLOSS projekata bio ograničen samo na Ubuntu? Valjda je FLOSS ekosistem malo širi? Zašto ne 'floss-rs'?

Zanimljivo pitanje... Na stranu to što je ovo forum Ubuntu zajednice, Ubuntu je sjajna platforma za početnike. Između ostalog, Ubuntu je i jedna od najčešćih distribucija što na našim prostorima, što u svetu.

Ubuntu i Canonical pružaju stvarno zanimljivu platformu za razvoj svega i svačega, a radim na dokumentaciji i uputstvima koji će početnicima omogućiti da napišu jednostavne aplikacije. Postoji alat „Quickly“ kojim je u otprilike 5 komandi moguće napraviti aplikaciju, zapakovati je i postaviti na launchpad.

Imamo launchpad kojim je jako jednostavno omogućiti ostalim korisnicima da instaliraju neku vašu aplikaciju. Launchpad omogućava i prevođenje aplikacija, prijavljivanje bugova i svašta nešto, na jednom mestu, ali prvenstveno mi je distribucija paketa bila zanimljiva. Nemam ništa protiv da pomognemo i u pisanju skripti za Archov AUR ili za Gentoo overlaye, samo... složićete se da je to prevelik zalogaj za početak?

Naravno, ono šta radi na Ubuntuu radiće i na bilo kojoj drugoj distribuciji (osim ako nije usko vezano za Unity i još par specifičnih stvari). Mislim da je Ubuntu-rs PPA pravi potez za popularizaciju domaćih projekata, jednostavno... da olakšamo domaćim programerima da svoje programe plasiraju redovnim korisnicima. Krećemo od Ubuntua, a ako uspe ko zna gde ćemo stići...

Usput, iza kulisa se polako radi na organizovanoj i redovnoj saradnji domaćih zajednica. Odziv je relativno slab, ali o tom po tom. Inače, inicijator je lugons, pa najbolje s njima videti oko toga. Najaktivniji su na IRC-u, kanal #lugons na freenode serveru. (za one koji posećuju kanal #ubuntu-rs, dovoljno je samo upisati /j #lugons)

Dakle, zašto launchpad, ppa i quickly? Zato što je tako najjednostavnije za početnike, a nije ograničeno na Ubuntu. To je u duhu Linuxa bilo oduvek, pisati razne skriptice i programčiće koji nam olakšavaju svakodnevni rad na računaru. Nekada su to bile skripte, sada su to grafički alati, apleti, launcheri za unity tray, „sočiva i pogledi“ za unity itd...


RE: Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - BagZačin - 29.06.2013. 19.06

I dokle je ovo došlo?
Na ručakpadu nema code, nema bugs?
Šteta.....


RE: Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - zika - 29.06.2013. 19.28

Launch not.eq lunch... Wink


RE: Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - profiler1982 - 29.06.2013. 20.30

ja imam okruženje gotovo, sad gledam koje default programe da uključim i koja je alternativa ubuntu-u za bazu.
elementary swichboard (system settings) tweakujem tako da će u njemu biti moguće birati izmedju wm-a (compiz, gala, metacity), dock (cairo, plank, avant) i launcher aplikacija (home-run, Slingshot, synapse indicator, gnome klasičan). gazette bi davao info o vremenskoj prognozi pa čak i o systemu kao conky kad bi neko malo izverzran čačnuo kod.
cerebre (iz elementary os servis) će paziti na wingpanel. txt editor, music player, video player i office paket tek treba da odlučim koji ću, dok bi file manager stavio nemo iz mint-a jer morate priznati trenutno iz gnome porodice je najbolji. da je files iz elementary zreo, njega bi stavio.
veliki je ovo zalogaj za mene, ja u lokalu imam već stabilnu verziju ovog custom okruženja, i pravim za početak automatizovanu skriptu koja će skidati potrebne pakete koji fale na ubuntu-u.
Nije mi ni problem da hostujem pakete na svoj ppa ali mi je problem iste održavati.
Okruženje "na leru" zauzima manje od 300mb sa najzahtevnijom izvedbom

isto sam imao search provider za gnome shell koji pretrazuje nas forum. bio je postavljen kao prilog, niko ga nije skinuo.
od razvoja lens-a za unity sam odustao jer se na ovo prvo nikakvo intresovanje nije javilo. isto mislim da je @ivan_b radio (ako ne gresim)


RE: Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - Nemanja92 - 29.06.2013. 22.19

Мало ћу да упаднем у тему са питањем..
Који се програмски језик најчешће употребљава за писање апликација за Убунту платформу? И шта се користи за прављење ГУИ-ја, ГТК или Кјут? И за оне који су већ нешто правили, да ли сте ГУИ генерисали Глејдом (или неким другим програмом, ако такав постоји) или сте сами писали ГУИ?


RE: Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - BagZačin - 29.06.2013. 22.32

(29.06.2013. 19.28 )zika Piše:  Launch not.eq lunch... Wink

Eh.... Pa to zavisi sa koje se strane gleda Wink
Da li se obrok nekome lansira u usta, ili neko samo otvara usta i ručka....
Ja sam uvek samo otvarao usta - zato je to za mene ručakpad....
A, naravno, kad se samo otvaraju usta, potrebno je da neko u njih nešto i ubaci, a naš PPA to - ne radi Sad
(malo šale mislim da nije na odmet, nadam se da se neće ko uvrediti, ali ako se shvati kako treba, shvatiće se da, ako FLOSS zajednica se proširi - biće mnogo, mnogo, gladnih usta, pa je pitanje šta u njih staviti?)

@Profiler
Svrha mog "buđenja" ove teme je i bila ta....
Da li si stupio u kontakt sa LUGoNS-om, i Atlantikom777?
Jel tu postoje uopšte neke komunikacije? Planovi? Sastanci?
Šta se dešava? Na ručkopadu nema code, nema "buba" za loviti, ali zato vidim članova ima.... Ajd, malo proizvođačka i idejna mašina da se pokrene.... Sem Boostera nisam video mnogo naših programa u SC-u (a to ne ide kroz Ubuntu-rs PPA, već kolko vidim pojedinac je to napravio).

(29.06.2013. 22.19 )Nemanja92 Piše:  Мало ћу да упаднем у тему са питањем..
Који се програмски језик најчешће употребљава за писање апликација за Убунту платформу? И шта се користи за прављење ГУИ-ја, ГТК или Кјут? И за оне који су већ нешто правили, да ли сте ГУИ генерисали Глејдом (или неким другим програмом, ако такав постоји) или сте сами писали ГУИ?

Ubuntu SDK - probaj....
I da, kada probaš, napiši uputstvo za upotrebu, oću i ja - lepo mi izgleda (prijatno za oko, sve na klik)....


RE: Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - profiler1982 - 06.12.2013. 13.36

ljudi ajde da se odradi nesto po ovom pitanju.


RE: Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - zika - 06.12.2013. 13.53

(06.12.2013. 13.36 )profiler1982 Piše:  ljudi ajde da se odradi nesto po ovom pitanju.
Šta predlažete i šta imate da ponudite?


RE: Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - profiler1982 - 06.12.2013. 14.18

predlazem da se zakaze sastanak na IRC (za mojih skoro dve godine ovde ni jednog nije bilo) i da se vidi koliko ko moze (ako postoji zaintresovanost) licno, mogu da ponudim nekoliko tema i okruzenje ovo(za koje bi mi znacilo malo da mi se pomogne ne bi li ubrzali proces) i jos dva u najavi.
okruzenje je u postu navedeno kako doci do njega dovlaceci pakete sa drugih ppa ne bi li svako mogao da proba.
za unity skope mi je receno pre godinu dana "samo sto nije gotovo" i? rebala mi je pomoc oko toga, a ocigledno i drugom clanu koji je razvijao isto samo sto putevi nikako da nam se ukrste.


RE: Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - zika - 06.12.2013. 14.31

Da pitam: Šta ste uradili od onoga navedenog/savetovanog u poruci #1 u ovom thread-u?
Gde je (ako je) zapelo?


RE: Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - profiler1982 - 06.12.2013. 14.41

@zika ne razumem pitanje?
za unity skope sam pisao pre godinu dana, isto kad sam napravio search provider za gnome shell (tad je to bilo u shell-u aktuelno).
mene unity ne intresuje sad, a ni tad nije, ali sam hteo da to napravim. medjutim, naleteo na isto kao i sad.


RE: Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - zika - 06.12.2013. 14.43

(06.12.2013. 14.41 )profiler1982 Piše:  @zika ne razumem pitanje?
za unity skope sam pisao pre godinu dana, isto kad sam napravio search provider za gnome shell (tad je to bilo u shell-u aktuelno).
mene unity ne intresuje sad, a ni tad nije, ali sam hteo da to napravim. medjutim, naleteo na isto kao i sad.
Da pomognem: pročitajte (celu, to je važno) poruku #1 u ovom thread-u i odgovorite mi na pitanja:
Šta ste uradili od onoga navedenog/savetovanog u poruci #1 u ovom thread-u?
Gde je (ako je) zapelo?


RE: Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - profiler1982 - 06.12.2013. 14.51

https://launchpad.net/~profiler1982
ali ne vidim nikakvu aktivnost tamo..


RE: Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - zika - 06.12.2013. 14.55

(06.12.2013. 14.51 )profiler1982 Piše:  https://launchpad.net/~profiler1982
ali ne vidim nikakvu aktivnost tamo..
Pa o tome Vam pišem... Šta ste pokušali?
Ko bi trebalo da radi u prostoru koji ste odvojili pod svojim nick-name-om, e-mail addressom za sebe? Šta očekujete da se tamo dešava. Da se same stvari pojave i žive?
PPA nije TV pa da se uključi i da se gleda.
Vraćamo se na to: šta Vi želite i koga prozivate? „Za mnom“ a ne „Napred“...


RE: Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - Kostić - 06.12.2013. 15.16

[Slika: profiler.jpg]


RE: Ubuntu-rs PPA i razvoj domaćih FLOSS projekata - BagZačin - 06.12.2013. 15.40

Ди контеинер...
Ис дер самтхинг ин ит?