Ubuntu-RS forumi
Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - Verzija za Štampu

+- Ubuntu-RS forumi (http://forum.ubuntu-rs.org)
+-- Forum: Ubuntu opšta podrška (/Forum-ubuntu-opsta-podrska)
+--- Forum: Ubuntu grafika i dizajn, audio, video stvaralaštvo (/Forum-ubuntu-grafika-i-dizajn-audio-video-stvaralastvo)
+--- Tema: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u (/Thread-pozicinionirati-grafiku-u-lyx-u)

Stranice: 1 2


Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - BStjepan - 30.01.2013. 11.09

Pozdrav svima,

bezuspjesno pokusavam postaviti grafiku sa logom na dno pocetne stranice u Lyx dokumentu. Ono sto zelim je da logo bude na dnu stranice i to u sredini. Ali ga dobijem (u pdf prikazu) ili skroz do naslova ili na vrhu slijedece stranice.
Kako mogu to uraditi? I slijedece pitanje (sorry sto nije direktno vezano za grafiku) kako mogu na jednoj stranici postaviti tekst na samo dno stranice?


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - promis - 30.01.2013. 12.17

Dodaš sliku kao graphics.
Obeležiš sliku i podesiš paragraf da bude Center, tako dobijaš da bude u sredini.
Dno dobijaš tako što ubaciš iznad fotografije VFill.
Nemam instaliran Lyx da bih ti rekao konkretno gde/šta da klikćeš.

Za ovo drugo slično. Stavi prvo "page break", posle njega dodaj VFill, posle njega tekst.

Nadam se da će ti ovo bar nekako pomoći.


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - BStjepan - 30.01.2013. 12.31

Hvala ti,
problem je da ne mogu pronaci VFill.


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - promis - 30.01.2013. 13.09

A jel ima nešto tipa
Insert→Formatting→Vertical Space→Vertical Fill


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - BStjepan - 30.01.2013. 15.33

OK, to sam nasao ali jos uvijek zavrsi logo na vrhu druge starnice. Bez obzira koju opciju izaberem, ili koju mjeru logo ostaje na drugoj strani. Mad
Dosao sam do djelomicnog rjesenja. Prvi dio, dakle grafika moze funkcionirati samo sa "standard" tekstom. Kada je "titl" i "autor" ukljucen ne funkcionira.
A drugi dio jos uvijek nije kako treba. Iako u Lyxu imam oznaceno da je vertikalni odjeljak oznacen u pdf je tekst jos uvijek na gornjem dijelu stranice.
I drugi dio je djelomicno rjesen Smile Djelomicno jer ne moze funkcionirati na praznoj stranici. Znaci potreban je jedan slog na pocetku stranice da bi se moglo ubaciti veliki razmak. Nije u potpunosti sto sam trazio ali za sada je dovoljno...

@promis puno ti hvala

I ako netko drugi ima koji savjet rado cu ga procitati.


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - darkojuca - 30.01.2013. 21.33

Možda ne bi bilo loše reći šta je krajnji/željenji rezultat ovog rada. Možda ima jednostavniji/intuitivniji način, ili neki drugi word processor. Ako npr željeni rezultat pdf dokument sa logo-om u dnu na jednoj strani, i tekstom u dnu druge strane, zar ne može to da se odradi u L.Office i exportuje u pdf?? npr...?


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - BStjepan - 30.01.2013. 21.39

ne moze se usporediti LaTeX / lyx sa LO. Iako imas pravo i tamo bih mogao to uraditi ali nije to to.

Krajnji rezultat ce biti knjiga (report sa KOMA script), a4 format (oko 40-tak stranica). LaTeX / lyx pomaze u formatiranju teksta, automatskom sastavljanju sadrzaja. Podjela na poglavlja, odjeljke i sve oko slaganja teksta je u zavrsnom obliku daleko bolje od LO. Ponekad dodje do problemcica pri radu ali na taj nacin se i nesto novo nauci Smile


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - darkojuca - 30.01.2013. 21.42

(30.01.2013. 21.39 )BStjepan Piše:  ne moze se usporediti LaTeX / lyx sa LO. Iako imas pravo i tamo bih mogao to uraditi ali nije to to.

Nisam hteo da uporedjujem Lyx i LO, već samo da kažem da željeni cilj se može postići i na jednostavniji način...
Ali naravno što jednostavno kada može i drugačije... Wink


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - BStjepan - 30.01.2013. 21.48

(30.01.2013. 21.42 )darkojuca Piše:  Nisam hteo da uporedjujem Lyx i LO, već samo da kažem da željeni cilj se može postići i na jednostavniji način...
Ali naravno što jednostavno kada može i drugačije... Wink

Imas pravo. Cool


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - promis - 30.01.2013. 21.48

darkojuca - Lyx je najjednostavniji - Lično sam došao do tog zaključka kada sam ga savladao. Pogotovo za naslovne strane, jer se formatiranje rešava funkcijama, a ne "nišanjenjem".
BStjepan - jedino da ga instaliram u VM pa da ti okačim ovde kod stranice, jer mi zbilja više nije potreban Lyx, (ono bar za sada).


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - BStjepan - 30.01.2013. 21.51

@promis
ako ti nije tesko. Posebno me zanima zasto kod mene ne funkcionira vfill na naslovnoj stranici. Da li mozes vidjeti da li funkcionira i na drugoj stranici da jedini tekst bude na dnu?


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - darkojuca - 30.01.2013. 21.59

(30.01.2013. 21.48 )promis Piše:  darkojuca - Lyx je najjednostavniji - Lično sam došao do tog zaključka kada sam ga savladao. Pogotovo za naslovne strane, jer se formatiranje rešava funkcijama, a ne "nišanjenjem".
BStjepan - jedino da ga instaliram u VM pa da ti okačim ovde kod stranice, jer mi zbilja više nije potreban Lyx, (ono bar za sada).

Ključne reči su:"kad sam ga savladao" Kada čovek nešto savlada, onda mu je sve jednostavno.


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - promis - 30.01.2013. 22.02

[Slika: rad.jpg]
Ovako izgleda moj rad.
1. Naslovna
2. posveta
3. sadržaj

predpostavljam da i ti želiš isto? Stim što jekod mene logo bio gore.

Citat: Ključne reči su:"kad sam ga savladao" Kada čovek nešto savlada, onda mu je sve jednostavno.
Ne baš. Parametarsko formatiranje je jednostavnije od formatiranja koje nude "word processor"-i kao što je Writer. E, sad, ako Writer ima parametarsko formatiranje onda se izvinjavam.


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - BStjepan - 30.01.2013. 22.12

da tako nekako.

Da li mozes uraditi jedan probni dokument sa naslovom, autorom i onda logo ispod na dnu strane, kao i na drugoj strani na dnu neki tekst? Jesi li nesto dodavao u zaglavlje LaTeXa (premebolu) - ne znam kako se kod nas kaze.


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - promis - 30.01.2013. 23.56

Ako ovo nije dovljno okacicu lyx fajl.
[Slika: lyx.jpg]

Ubaciovao sam opcije u preamble kada sam kucao svoj tekst, ali se ne secam sta i zasto.
U ovom primeru nisam kucao nista u preamble.


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - ivanchic - 31.01.2013. 10.52

@BStjepan
Ne moraš ništa da čačkaš po preambuli za ubacivanje ovoga što ti je @promis pokazao. Odeš na Insert->Formatting->Vertical Space i u polju Spacing nađeš Vertical Fill. Po potrebi, možeš otkačiti i polje Protect. posle toga samo ubaciš Graphics, ali ne kao Float. Sa tekstom je identično, s tim što ne ubacuješ posebno polje nego samo kucaš tekst posle Vertical Fill-a.

P.S. Za tako dugačke tekstove (40 strana) LyX/LaTeX je mama! Ja sam ceo doktorat od 100 strana napisao bez ikakvih većih problema, a baš sam ga mučio Smile Ali je neizbežno čačkanje po preambuli ako se želi baš nešto specifično. Dobra stvar je što je to sigurno neko već radio pa je Google i dalje tvoj najveći prijatelj. Savet: kucaš šta ti treba na engleskom i za LaTeX i dobiješ gomilu rešenja. Ako ti treba neki template ili druga pomoć piši na pp.


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - BStjepan - 31.01.2013. 11.13

Ljudi, ne znam sta je ali kod mene ne funkcionira. Ponovo sam pokusao sa jednim probnim tekstom i logom ali ne ide.


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - Atlantic777 - 31.01.2013. 15.33

BStjepan, hajde okači taj LyX fajl, ako nije problem. Tipujem da su problem margine, ali pokledo bih ipak. Ako ništa drugo, budžićemo u LaTeX-u. Smile


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - BStjepan - 31.01.2013. 16.07

Kako mogu okaciti fajl? Kada sam pokusao dobio sam ovu poruku: "Tip datoteke koju ste priložili nije dozvoljen. Molimo uklonite prilog ili izaberite drugi tip."


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - promis - 31.01.2013. 16.21

Kompresuj ga u zip ili sl.


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - BStjepan - 31.01.2013. 16.27

Hvala na savjetu.


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - ivanchic - 01.02.2013. 09.34

Moraš posle Naslova da staviš New Page ili Page break, a paragraf da označiš kao Standard. Zatim kllikneš na Vertical space i otkačiš polje Protect. To Protect je obavezno!


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - BStjepan - 01.02.2013. 09.54

@ivanchic
To je rjesenje za drugu stranicu, sa tekstom. Ali sa logom na dnu prve stranice mi to ne pomaze. Ja hocu da logo, dakle grafika bude na prvoj stranici, onoj sa naslovom i imenom i to na dnu stranice. Ako odaberem "new page" ja to automatski sam prebacujem na drugu stranicu.


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - ivanchic - 02.02.2013. 13.43

(01.02.2013. 09.54 )BStjepan Piše:  To je rjesenje za drugu stranicu, sa tekstom. Ali sa logom na dnu prve stranice mi to ne pomaze. Ja hocu da logo, dakle grafika bude na prvoj stranici, onoj sa naslovom i imenom i to na dnu stranice. Ako odaberem "new page" ja to automatski sam prebacujem na drugu stranicu.

Aha! Izvinjavam se. Po default-u se sa naredbom \maketitle koju LyX koristi za kreiranje naslovne strane ne može staviti slika na prvoj strani, ali postoji paket koji se može koristiti - titlepic. Na tom linku imaš i rešenje, tj. objašnjeno je kako se koristi paket. Ja bih ti predložio da uopšte ne koristiš opcije Author i Title nego da ih samo uneseš kao standardni tekst i podesiš ručno gde će stajati i kako će izgledati čime ćeš izbeći naredbu \maketitle i moći ćeš da staviš logo na prvu stranu. Još bolje je da naslovnu stranu napraviš kao poseban file i uključiš ga kao Child document.


RE: Pozicinionirati grafiku u Lyx-u - BStjepan - 02.02.2013. 14.06

@ivanchic

Hvala ti puno, sada je uspjelo. Imam jos dva pitanja.

Kako mogu titlepic koristiti u Lyx, ubacim ga u premabolu?

I kako mogu child dokument uvrstiti? Jednostavno u "Einfügen" (sorry ja koristim Njemacki jezik kao glavni) to bi bilo Include, i onda izaberen jedan od postojecih dokumenata? U ovom slucaju posebno uradjena prva stranice.