Ubuntu-RS forumi
Radovi na Ubuntu Srbija Vikiju [2013] - Verzija za Štampu

+- Ubuntu-RS forumi (http://forum.ubuntu-rs.org)
+-- Forum: Predsoblje (/Forum-predsoblje)
+--- Forum: Ubuntu Srbija (/Forum-ubuntu-srbija)
+--- Tema: Radovi na Ubuntu Srbija Vikiju [2013] (/Thread-radovi-na-ubuntu-srbija-vikiju-2013)Radovi na Ubuntu Srbija Vikiju [2013] - ivan_b - 28.10.2013. 14.15

Потребно је што више заинтересованих глава и вредних руку да побољшамо нашу документацију која је смештена на викију. Разлога за то је много, а користи од тога ће извући свако, и онај који пише и онај који чита и користи документацију.

Подсетићу да је наш Вики викивики што значи да свако са лакоћом може да ствара и да мења његове незаштићене чланке и да промене буду видљиве истог тренутка.

Шта то значи?

То значи да ако имате било какав писани садржај, чланак, упутство,,, који се односи на Убунту, његов софтвер или информације о одређеном хардверу знајте да је Вики право место за то.

Такође, сваки проблем који решимо на форуму наког дискусије требало би да нађе своје место на викију пречишћен и прекуцан у форму упуства које недвосмислено доводи до решења проблема.
Генерално би то требало од увек и увек да функционише тако, форум је место где се дискутује, решава, критикује и долази до решења. Вики је место за све финалне производе форума.

Ко може да покрене нову страницу?

Сваки регистровани корисник може да покрене нову страницу и уређује већ покренуте(незаштићене) странице. Ово представља још једну погодност која омогућава свим корисницима да учестују у стварању документације локалне заједнице и тиме дају допринос истој.

То што свако може да уређује садржаје истовремено може бити и добро и лоше. Добро је овакав систем излази у сусрет свакој вољи и жељи да доприносом почев од почетника који жели да укаже на детаље који ће корисити свим другим почетницима до напредних корисника који ће то упуству допунити и учинити га још бољим. Овакав начин омогућава да се на викију нађу корисници свих нивоа и истовремено доприносе. . Лоше може бити то што ће се с времена на време појавити и злоћудни корисници који ће кварити садржаје или писати о нечему што намерно нема везе са Убуинтуом, но надамо се да таквима неће бити толико занимљиво да троше своју снагу на нешто што ће живети само док неко од администратора не уочи учињену штету.

Један од видова доприноса заједници

Ако сте се питали како да помогнете и учестујете у стварању и ширењу наше заједнице вики је једна од опција. Свако залагање, поштовање правила на форуму, рад на викију представља директан допринос нашој заједници који неће проћи незапажено.

Напредан ниво рачунарске образованисти за уређивање викија...

... вам сигурно није потребан, уређивати вики је можда чак и лакше и простије од уређивања и писања форумске поруке које свакодневно користите овде на форуму.

Корист Викија

Велику корист имаће нови корисници па ће вам они бити и најзахвалнији. Такође, вики може постати место где ћете поделити и своја корисна подешавања која вам увек могу затребати при новој инсталацији система или разноразног експериментисања, а уједно ће бити видљива и корисна другима.

Да подсетим још једном, форум је "прљава форма", вики је "пречишћена".

Радови

*Администратори ће одрадити свој посао на "невидљивом" делу викија и направити спремну подлогу за све остале.
*Администратори и остали чланови управе ће преуредити и уколико је потребно ре-дизајнирати садржај како би сналажење на викију било доведено на лакши ниво.
*Сви корисници ће добити спремну подлогу како би корисничку документацију обогатили и средили како би свима била од користи.


Примери одлично одрађених викија:

Arch Linux: https://wiki.archlinux.org/

openSuse: http://en.opensuse.org/Portal:Wiki

Ова тема ће служити као место где се може одвијати шира дискусија, давање смерница, помоћ око викија и остало.
За конкретан рад на викију постоји Радионица и налази се овде: http://wiki.ubuntu-rs.org/Ubuntu-RS_Wiki:Radionica

У Радионици можете постављати предлоге, захтеве, идеје и жеље (умерено).


RE: Radovi na Ubuntu Srbija Vikiju [2013] - Kolega2357 - 29.10.2013. 21.40

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%BE:%D0%92%D0%B5%D1%80%D0%B7%D0%B8%D1%98%​D0%B0 Ovde se nalazi spisak pluginova koje koristi srpska Vikipedija. Na Ubuntu Wiki nebi trebalo svi pluginovi naravno biti instalirani. Najbitnije je uvesti pluginove kao što su Oversight, CheckUser, Rename i još neke. Predlažem da svi pogledaju svaki plugin pojedinačno pa da kažu svoje mišljenje.