Ubuntu-RS forumi
Poglavlje 26 - Verzija za Štampu

+- Ubuntu-RS forumi (http://forum.ubuntu-rs.org)
+-- Forum: Predsoblje (/Forum-predsoblje)
+--- Forum: Novosti i objave (/Forum-novosti-i-objave)
+--- Tema: Poglavlje 26 (/Thread-poglavlje-26)Poglavlje 26 - uros - 09.12.2016. 20.16

Iz dobro obaveštenih krugova postoji ozbiljna najava da će 13.12. biti otvoreno poglavlje 26 za pregovore sa EU. Ono se tiče, između ostalog i obrazovanja i informatike. Ono ovu zajednicu zanima.

Imajući u vidu (profesionalno) izvestan uvid u tokove tog procesa, a razmenujući iskustva sa komšijskim zajednicama koje su kroz ovaj proces prošli hoću da sa zajednicom prođemo kroz ovaj proces, i ukoliko bude moguće za FLOSS pokret izvučemo neki benefit. To, pre svega imajući primer Hrvatske u vidu - nije nemoguće. Da ne spominjem primer Slovenije.

Sa druge strane, zajednica poput naše imaju jedinstvenu priliku da daju argumentaciju na zadatu temu. Ostaje, naravno, pitanje pravog mehanizma za kreiranje te i takve argumentacije, i mehanizma koji moramo unitar zajednice da kreiramo da se takva argumentacija prihvati kao jedinstveni stav zajednice.

Ova tema pre svega, tome i služi, da osmislimo taj mehanizam, da vidimo sa čim raspolažemo, i da pobrojimo resurse. Svaki predlog je dobrodošao, poziv je otvoren svima, kako članovima tima, tako i celokupnoj javnosti.

Za kraj jedno malo upozerenje:

Imajte u vidu da ova tema ne služi za raspravu jel` EU dobar pravac za Srbiju, jel to ispravna politika i trebamo li time da se bavimo. Takvi postovi neće biti tolerisani.

Zašto?

Zato jer će se poglavlje otvoriti svakako, i nameravamo da iskoristimo šansu da u prosvetu nametnemo temu FLOSS softvera.

Za sve ostalo - veliki je i širok internet - kritikujte kritičari, hvalite fanovi. Ali ne ovde, hvala unapred.


RE: Poglavlje 26 - Vlad - 10.12.2016. 09.46

(09.12.2016. 20.16 )uros Piše:  Iz dobro obaveštenih krugova postoji ozbiljna najava da će 13.12. biti otvoreno poglavlje 26 za pregovore sa EU. Ono se tiče, između ostalog i obrazovanja i informatike
...............
Za kraj jedno malo upozerenje:
Imajte u vidu da ova tema ne služi za raspravu jel` EU dobar pravac za Srbiju, jel to ispravna politika i trebamo li time da se bavimo. Takvi postovi neće biti tolerisani.
...............
kritikujte kritičari, hvalite fanovi. Ali ne ovde, hvala unapred.
Rolleyes

Evo mene poslušaj(te) kao dobrog kritičara i slobodno zatvoriti ovu temu. Toliko. Brb beer


RE: Poglavlje 26 - uros - 10.12.2016. 10.52

Siguran sam da možemo bolje od pukog zatvranja teme, jer ako i temu zatvorim, što je najlakše, problem neće biti zatvoren.


RE: Poglavlje 26 - vrag81 - 10.12.2016. 13.38

Шта тачно спада у у тај члан 26 а да је повезано са темом, не би било згорег да се постави неки материјал како би и ми мање упућени у те чланови знали о чему се расправља. Тако ће и предлози бити квалитетнији...


RE: Poglavlje 26 - uros - 10.12.2016. 14.03

čim stigne zvanična agenda postaviću.


RE: Poglavlje 26 - BagZačin - 11.12.2016. 00.57

Za početak se izboriti za ravnopravnost open/libre ofisa sa MS pandanom na računarima u Javnim/Državnim/Ustanovama Lokalne Samouprave...
Iskreno, ne vidim da mi, kao zajednica, možemo uticati na neki način na usklađivanje zakona ili podzakonskih akata.
Jedino da se pojavljujemo na tenderima kao PRAVNO lice.
Ne znam za Vas, ali lobiranje nije moja jača strana Sad


RE: Poglavlje 26 - uros - 11.12.2016. 16.43

(11.12.2016. 00.57 )BagZačin Piše:  Za početak se izboriti za ravnopravnost open/libre ofisa sa MS pandanom na računarima u Javnim/Državnim/Ustanovama Lokalne Samouprave...
Iskreno, ne vidim da mi, kao zajednica, možemo uticati na neki način na usklađivanje zakona ili podzakonskih akata.
Jedino da se pojavljujemo na tenderima kao PRAVNO lice.
Ne znam za Vas, ali lobiranje nije moja jača strana Sad

progovaračka poglavlja imaju mehanizme, kroz javne rasprave, ali stay tuned, ček da se otvore Smile


RE: Poglavlje 26 - ivanchic - 13.12.2016. 13.14

Mislim da ljudima fali informacija o samom načinu na koji se vode ovi pregovori i na šta i kako se može uticati kada se otvore poglavlja u pregovorima. Za ovo konkretno poglavlje upućujem one koji žele da se upoznaju sa trenutnim stanjem na sajt Beogradske otvorene škole (BOŠ Poglavlje 26). Uopšte, na tom sajtu BOŠ-e mogu se naći lepa objašnjenja o pristupnim pregovorima i njihovim mehanizmima, pa je moj savet za sve one koji žele da učestvuju u tome da se sa materijom prvo upoznaju na njihovom sajtu.

Kada se jednom otvori ovo poglavlje praviće se Akcioni plan za njegovo sprovođenje i tu se može uključiti nevladin sektor, recimo Ubuntu Srbija. Problem je što se ova poglavlja 25 (nauka i istraživanje) i 26 (obrazovanje i kultura) otvore i odmah zatvore, jer nije potrebno usklađivanje sa pravnim tekovinama EU (acquis). Tako da je izuzetno malo vremena koje je na raspolaganju da se utiče na pravljenje akcionog plana, čak mislim da je sada već kasno.