Ubuntu-RS forumi
[Rešeno] Clean install 16.04.1 - Verzija za Štampu

+- Ubuntu-RS forumi (http://forum.ubuntu-rs.org)
+-- Forum: Ostala aktivna izdanja (/Forum-ostala-aktivna-izdanja)
+--- Forum: Ubuntu 16.04 LTS Xenial Xerus (/Forum-ubuntu-16-04-lts-xenial-xerus)
+---- Forum: Ubuntu 16.04 LTS Xenial Xerus: Instalacija (/Forum-ubuntu-16-04-lts-xenial-xerus-instalacija)
+---- Tema: [Rešeno] Clean install 16.04.1 (/Thread-reseno-clean-install-16-04-1)[Rešeno] Clean install 16.04.1 - paja93 - 08.01.2017. 17.26

Pozdrav, posle 1. dana mucenja sa ovim odlucio sam da se ipak javim na forum i da potrazim pomoc.
Radio sam clean install na 16.04.1 i ok, instalacija odlicno prosla, bootujem, i dodje mi gomila updatova sto trebam uraditi i ja reko ajmo jedan po jedan.
Kad je doslo do os updata mislim, tad mi je screen zapucao i morao sam restartovati, opet sam pokusao taj update i opet se desilo.. restart i sad ne reaguje uopste ni login screen, ne ocita do kraja.
Na hardu pored tog ubuntua 16.04.1 imam i kali, usao sam tamo da napravim bootable usb stick kao sto sam uvek i radio preko dd ili unetbootin.. ne mogu instalirati ponovo ubuntu, niti bilo koju drugu distribuciju. Prvo sam skinuo iso file za ubuntu gnome, i ubacio na stick preko dd i kad pokusam bootovati sistem sa usb-a kaze mi nema os-a. Mislio sam da se mozda image nije preuzela do kraja ili nesto slicno.. uzeo sam drugi distro,nemam pojma vise koji i preko unebootin, ista stvar,pa isto to preko dd i opet kaze da nema sistema.

Znaci situacija je trenutna da sam zaglavio sa samo funkcionalnim kali-em koji ne zelim da koristim kao main os, i ubuntuom koji zapuca na login odeljku...
Citao sam razne forume sa tim problemima i probao sam formatirati u fat32, ext4 ali ne vredi. Formatirao sam i preko gparted i opet ista prica, nesto nije ok ali ne mogu da shvatim sta.

Nadam se da neko ima odgovor, prilicno me pocelo nervirati.


[Rešeno] Clean install 16.04.1 - ali_deda - 08.01.2017. 18.24

Na unetbootin zaboravi, meni retko kad uspeva da sa tim programom napravim butabilni USB. Startuj gparted i obrisi sve sa tog USB, napravi ponovo ms-dos particionu tabelu na USB. Najbolje bi bilo da sa DD napravis butabilni USB. Ako ti je update zakucavao probaj prvo iz Kali da totalno obrises particiju na disku gde ti je taj Ubuntu i prodrljaj disk (ovo dole vazi sa tvrde diskove ne za SSD).
Kod:
sudo e2fsck -cy /dev/sdxx
i
Kod:
sudo fsck.ext4 -vpf /dev/sdxx
Nadam se da ti je u Bios-u podeseno da se podize sa USB.


[Rešeno] Clean install 16.04.1 - BagZačin - 08.01.2017. 18.59

Ajd problem po problem....
Prvo zakucavanje. Ukoliko je prilikom update-a sistema pokrenuta rekonfiguracija u dpkg, onda je normalno da nešto neće raditi (sa korisničke tačke gledišta, sistem se "zamrzne", na par sekundi, minut, dva... u zavisnosti od toga šta se ponovo podešava, i od same brzine tog procesa).
Drugo...
Proveri u kom stanju ti je USB. dd neće omanuti. Jedino prilikom boot procesa (najčešće preko F12 ili sl - piše ti) izabereš uređaj (neki put USB pokazuje kao CD) odakle se vrši boot.
No, pre toga, vredi proveriti da li je sama slika ispravno skinuta sa interneta. Proveriš sumu i uporediš je.
Da li sam razumeo i da instalirani sistem nije bootabilan? Da li se može ući u recovery ili tty?
Da nije možda GRUB od tog Kalija? Možda se samo u grub-u izgubila opcija?
Malo mi je nejasn postavljeno pitanje, za nekog ko upotrebljava Kali, ovo bi trebalo da je mačiji kašalj na -16.


[Rešeno] Clean install 16.04.1 - paja93 - 08.01.2017. 19.13

Zakucavanje nije bilo klasicno zbog nekog procesa, nego sve funkcije i procesi prestanu raditi i na tome stoji i jedini izlaz bude restart, sad vise ne mogu ulaziti na taj ubuntu jer je login screen skroz poludeo, ne mogu se ni ulogovati..
USB je u dobrom stanju, izvrsio sam sve provere sto su mi mogle pasti napamet,ali ovo nisam nikad bas ovako video..
Normalno da biram usb kao boot opciju, u biosu je sve normala, znaci odaberem usb i na ekranu mi se ispisuje kako nema opertavinog sistema.. 1 pritisak power dugmeta i racunar se gasi.
Proveravao sam iso fajlove, mnogo sam ih vec isprobao(razlicith izdanja i distribucija).
Ubuntu je bootabilan,a grub je od ubuntua. Na grubu je sve ok, idem biram ubuntu i pojavljuje se login screen ali ga ne ocita skroz, i nema,pustio sam ga i dugo da stoji da proverim cisto..ne vredi,ne moze se ulogovati niti ista.


[Rešeno] Clean install 16.04.1 - zika - 08.01.2017. 19.29

https://help.ubuntu.com/community/mkusb


[Rešeno] Clean install 16.04.1 - promis - 08.01.2017. 19.45

Beše u recovery u Ubuntu ima opcije da se srede paketi. Probaj iz tog režima da popraviš Ubuntu.


[Rešeno] Clean install 16.04.1 - paja93 - 08.01.2017. 20.40

Da,da Bag Zacin me podsetio na recovery. Jako puno gresaka bilo sa paketima, uglavnom sad je sredjeno i uspesno sam uradio update OS-a bez ikakvog zakucavanja, a drugim recima to znaci da sam i uspeo uci na ubuntu, i to prilicno brzo ga podiglo.
Hvala svima,ostalo cu sam resiti za USB..