Ubuntu-RS forumi
Particionisanje HDD-a posle instalacije Ubuntu-a - Verzija za Štampu

+- Ubuntu-RS forumi (http://forum.ubuntu-rs.org)
+-- Forum: Ostala aktivna izdanja (/Forum-ostala-aktivna-izdanja)
+--- Forum: Ubuntu 16.04 LTS Xenial Xerus (/Forum-ubuntu-16-04-lts-xenial-xerus)
+--- Tema: Particionisanje HDD-a posle instalacije Ubuntu-a (/Thread-particionisanje-hdd-a-posle-instalacije-ubuntu-a)Particionisanje HDD-a posle instalacije Ubuntu-a - jolemisa - 04.11.2017. 23.12

Pozdrav svima.da li neko moze da mi kaze i objasni,da li moze da se uradi nova particija na HDD-u,pored instalisanog Ubuntu-a?Unapred puno hvala.


RE: Particionisanje HDD-a posle instalacije Ubuntu-a - panta - 05.11.2017. 08.25

Moze. Pokreni GParted, selektuj particiju, zatim u Partition izaberi Resize/Move opciju. Ili, desni klik na particiju pa Resize/Move i u Free space following (MiB) unesi velicinu nove particije i klikni na Resize dugme. Nakon toga, selektuj novu particiju i u Partition izaberi New opciju (ili desni klik na particiju) da kreiras/formatiras novu particiju. U File system izaberi format (ext3, ext4) za novu particiju i klikni na Add dugme.


RE: Particionisanje HDD-a posle instalacije Ubuntu-a - promis - 05.11.2017. 08.44

Daj
Kod:
sudo parted -lRE: Particionisanje HDD-a posle instalacije Ubuntu-a - jolemisa - 08.11.2017. 00.06

(05.11.2017. 08.25 )panta Piše:  Moze. Pokreni GParted, selektuj particiju, zatim u Partition izaberi Resize/Move opciju. Ili, desni klik na particiju pa Resize/Move i u Free space following (MiB) unesi velicinu nove particije i klikni na Resize dugme. Nakon toga, selektuj novu particiju i u Partition izaberi New opciju (ili desni klik na particiju) da kreiras/formatiras novu particiju. U File system izaberi format (ext3, ext4) za novu particiju i klikni na Add dugme.
Probao sa GParted-om,nece.postoje neki kljucevi ispred particija.Hvala na pomoci.Nije mi to toliko bitno.samo sam hteo da isprobam tu opciju.Inace video sam da pri instalaciji Ubuntua,to moze da se odradi,ali imam dosta prikljusnih hardvera koji mi rade,pa cu to probati kada budem morao bas da preinstaliram.Jos jednom puno hvala.


RE: Particionisanje HDD-a posle instalacije Ubuntu-a - panta - 08.11.2017. 07.32

Moras prvo da un-mountujes particiju, desni klik pa ides na Unmount opciju. Drugo, zavisi koja particija je u pitanju, ako je ona na kojoj je instaliran Ubuntu, nju ne mozes da unmountujes dok je sistem pokrenut (postoji nacin, ali...). Najbolje je da pokrenes Ubuntu sa LiveCD/USB-a i onda preko Gparted-a odradis pomenuto. Imas i Gparted Live.