Ubuntu-RS forumi
Kopiranje fajlova u ubuntu-u - Verzija za Štampu

+- Ubuntu-RS forumi (http://forum.ubuntu-rs.org)
+-- Forum: Predsoblje (/Forum-predsoblje)
+--- Forum: Apsolutni početnici (/Forum-apsolutni-pocetnici)
+--- Tema: Kopiranje fajlova u ubuntu-u (/Thread-kopiranje-fajlova-u-ubuntu-u)



Kopiranje fajlova u ubuntu-u - petar.ostoja - 31.12.2017. 11.18

Imam jedno cudno zapazanje u zadnjih godinu dana prilikom kopiranja vece kolicine fajlova (ili gabaritnih mkv fajlova). Objasnicu na primeru:

U windows-u kada kopiram neki veci fajl, izbaci mi brzinu kopiranja od npr 25mb/s i ta brzina oscilira 1-2mb/s dok se fajl kompletno ne iskopira. Medjutim u ubuntu-u, kada isti fajl uzmem da kopiram koristeci iste uredjaje (HDD-ove) u startu mi stavi 3-5 puta vecu brzinu, npr90-110 mb/s i posle minut kopiranja spusti mi na 3-4 mb/s. Cak i kada zavrsi kopiranje (bar po prikazu) ona lampica za koriscenje HDD-a i dalje sija kao da je kopiranje u toku, a diskovi se cuju kao da intenzivno rade.

Je li imao neko slicnih iskustava?
Samo bih zeleo da mi ubuntu prikaze realnu brzinu kopiranja, i da kada zavrsi kopiranje (kao windows) iskljuci lampicu, naravno pod uslovom da se jos nesto ne radi na disku.


RE: Kopiranje fajlova u ubuntu-u - Cvetan - 31.12.2017. 12.21

Ovo nije pitanje za AP.

A druga stvar izvini, ali zašto bi se time zamarao? Smile Osim ako ne radiš neki benchmark zašto se opterećuješ brzinama? Završi posao i teraj. Smile


RE: Kopiranje fajlova u ubuntu-u - dragan99 - 31.12.2017. 13.41

@ petar.ostoja,

Pitanje nije za AP ali vodi racuna jer mozes doci u situaciju da izgubis fajl ili da bude okrnjen, dok god treperi lampica ne radi nista sa tim fajlom kojeg si kopirao, to je slucaj sa velikim fajlovima. Plus sistem indeksira pa i to usporava kopiranje, ja sam u svim Plasma distroima iskljucio indeksiranje.


RE: Kopiranje fajlova u ubuntu-u - petar.ostoja - 31.12.2017. 21.53

Navikao sam u Windowsu da kada skine prozorce za kopiranje da je kopiranje uspesno i da vadim USB HDD ili flesku na koju kopiram.
Ali mi se opet cini da duze kopira, posebno na flesku jer ga relativno brzo baci na 1-2 mb/s sto za fajl od 15GB ide brzinom puza.

Sad, izvinite zbog izabranog podforuma, ali sebe smatram jos uvek pocetnikom. A i dalje pisem sebi uputstva i kodove za stvari koje mi trebaju Big Grin


RE: Kopiranje fajlova u ubuntu-u - BagZačin - 01.01.2018. 01.20

Pokušajte sa cp komandom sa dodatkom -v kako bi ste videli šta se dešava. Možda da date ispis ovde?