Ubuntu-RS forumi
Kako da 1 monitor razdelim na 4 ekrana? - Verzija za Štampu

+- Ubuntu-RS forumi (http://forum.ubuntu-rs.org)
+-- Forum: Ubuntu Srbija caffe (/Forum-ubuntu-srbija-caffe)
+--- Forum: Ubuntu pijaca (/Forum-ubuntu-pijaca)
+--- Tema: Kako da 1 monitor razdelim na 4 ekrana? (/Thread-kako-da-1-monitor-razdelim-na-4-ekrana)Kako da 1 monitor razdelim na 4 ekrana? - ubuntu-marko - 02.12.2018. 10.55

Kojim programom se ovo postiže. Želim da dobijem nešto kao sistem nadzora koji prati 4 kamere na jednom monitoru. Ja ću imati otvorena 4 različita internet pregledača i istovremeno po vrsti svaki dan obavljao bih 1 operaciju na 4 različita naloga. Ovo mi treba iz razloga jer sistem ne dozvoljava da zatvoriš ili promeniš prikaz koji se izvodi. Ako bi radio jedan za drugim trebao bi više od pola sata za sva 4 naloga, ovako bi to bilo 10-15 minuta.

Hvala za pomoć!


Kako da 1 monitor razdelim na 4 ekrana? - promis - 02.12.2018. 15.51

Koji DE koristiš?
Ako sam razumeo hožeš da uradiš resize četiri prozora?
Imaš neke WM koji dele ekrane, kao što je Awesome čini mi se.
NIje baš jasno šta ti treba, i zašto ne možeš to sada da postigneš.


Kako da 1 monitor razdelim na 4 ekrana? - ubuntu-marko - 02.12.2018. 21.22

Skripta koja se se na stranici pokrene se prekine ako istovremneno otvoriš nesto drugo dok se izvodi. Zato bih ja nekako da [CENZURISANO] skriptu i da razdelim prostor tako kao da imam 4 monitora. Mada možda će raditi i ako je fizički razdeljeno na jednom, trenutno ne mogu da probam. Moje pitanje je, 4x isti ekran kao da imam 4 različita monitora i 4 browsera na 4 radne površine istovremeno otvorena na jednom monitoru. Kad pokrenem skriptu na jednom radnom prostoru, idem na sledeći i sto je pokrenem, pa na sledeći tako dalje, ona se na prvom ne bi smela prekinuti jer vidi da je nisam ničim pokrio i da na tom radnom prostoru ne radim ništa drugo (sve se odigrava na jednom monitoru). Možda neće upaliti, a možda i hoće..

Koristim elemantaryOs 18.04

Ako ne bude htela da radi na jednom računaru na ovaj način, trebače mi 4 različita računara.. ili to može da reši nea virtualna mašina?

To bi najradije da posle obavljenog u par klikova vratim u normalno stanje. 1ekran, 1 radni prostor.


Kako da 1 monitor razdelim na 4 ekrana? - promis - 02.12.2018. 21.38

Hoćeš reći da (web/javascript) skritpa neće da radi ako u veb-pregledaču otvoriš više od jednog jezička? Ako se promeni fokus prozora ili šta već?
Jel se to loguješ an istu veb-lokaciju?
Pada mi na pamet da napraviš 4 Firefox profila. Na taj način imaš 4 intance Firefoxa. Ja recimo koristim 2 instance (2 profila) FIrefoxa istovremeno.


Kako da 1 monitor razdelim na 4 ekrana? - ubuntu-marko - 02.12.2018. 21.46

Neće raditi ako bilo šta u tom firefoxu radiš, ne smeš u tom ekranu pokrenuti bilo šta drugo što će browser staviti u pozadinu. Na ovaj način sam mislio u jednoj radnoj površini dam fullscreen browser i pustim da se izvodi. pređem na drugi ekran uradim isto, onda na treći itd, za sve to vrenme sva 4 radna prostora su na jednom monitoru, a ponašaju se kao da ih imam na 4 monitora. Skripta ne bi smela da registruje da radim nešto drugo ako se ne smetano prikazuje u full screenu na jednom od ova 4 virtualna monitora.

Jedino ako je programirana da stane ako pomerim miša na drugu radnu površinu.


Kako da 1 monitor razdelim na 4 ekrana? - promis - 02.12.2018. 23.47

U oviru jednog WM samo jedan prozor može biti u fokusu. Tako da bi virtuelne mašine radile. Sve zavisi kako skript otkriva da li je prozor aktivan. Da li prati miša ili je svestan da li je prozor u fokusu.
Ne znam da li bi mogao istovremeno da pokreneš 4 X servera, pa bi tako imao 4 WM-a.


Kako da 1 monitor razdelim na 4 ekrana? - ubuntu-marko - 05.12.2018. 05.49

Skripta je napravljena tako da miš ne smeš pomeriti iz prostora browsera drugačije se zaustavi. Tako da bi problem rešila verovatno neka WM. pozicija miša za svaki prozor bi morala biti u prostoru browsera, Ubuntu 18.04 elementaryOS je sistem.
promis je pitao koji DE, ne znam na šta je mislio. Znači razdelio bih 1 monitor na 4 ekrana u okviru jednog monitora.. recimo da se TABujem između ekrana a da miš ostane na svakom u poziociji otvorenog Browsera.
MOja ideja je bila, u prvom prozoru pustim jednu skriptu, u drugom drgu, u trećem treću, u četvrtom četvrtu. onda se vratim na prvu koja je već skoro gotova i pustim ponovo. Ovo ponovim 10 puta. Uštedeo bih dosta vremena ako bi ovo išlo. Hvala urednicima za premeštanje teme. Čovek je pitao zašta mi tačno treba, ja sam mu opisao, tako da ne treba da se ljutite, drugi put ću u privastnoj poruci da mu objasnim, da se ne uzbuđujete bez veze.


Kako da 1 monitor razdelim na 4 ekrana? - promis - 05.12.2018. 08.03

DE - desktop enviroment. GNOME, XFCE, KDE itd.
Ako se prati miš, onda se možda može injektirati Javascript koji će glumiti da je miš i dalje prisutan u okviru dokumenta.


Kako da 1 monitor razdelim na 4 ekrana? - ubuntu-marko - 05.12.2018. 18.59

Aha, to će pojednostaviti stvar, onda se može napraviti sa 4 različita browsera i ovom skriptom. Kako implementirati Javascript koji glumi pointer? Jel imaš nešto napisano? Može i ovaj tvoj predlog samo sa firefox i 4 naloga. Onda se skripta implementira u firefox?
Mislim da se elementaryOS kalemi na GNOME, on izgleda onako kao MacOS, minimalističan sistem, skoro sve iz baze ubuntu (koju sam dodao pored elementaryOS baze) se može instalirati.
Da probam ubaciti takvu skriptu koja gumi pointer miša.

Pored ovoga koji imam kao glavni komp, imam na još 2 računara Lubuntu i UbuntuStudio. U slučaju da je na nekom okruženju lakše napraviti.


Kako da 1 monitor razdelim na 4 ekrana? - promis - 05.12.2018. 19.16

Nećemo nastavljati dalje priču o ovom, jer se na ovom forumu ne bavimo radnjama protiv sistema, da tako kažem.


Kako da 1 monitor razdelim na 4 ekrana? - ubuntu-marko - 05.12.2018. 20.00

Hvala.