Ubuntu-RS forumi
Problem sa rezolucijom? - Verzija za Štampu

+- Ubuntu-RS forumi (http://forum.ubuntu-rs.org)
+-- Forum: Ostala aktivna izdanja (/Forum-ostala-aktivna-izdanja)
+--- Forum: Ubuntu 18.10 Cosmic Cuttlefish (/Forum-ubuntu-18-10-cosmic-cuttlefish)
+---- Forum: Ubuntu 18.10 Cosmic Cuttlefish: Softver (/Forum-ubuntu-18-10-cosmic-cuttlefish-softver)
+---- Tema: Problem sa rezolucijom? (/Thread-problem-sa-rezolucijom--21185)

Stranice: 1 2


Problem sa rezolucijom? - Gale85 - 24.01.2019. 14.21

Skoro sam instalirao ubuntu 18.10 i on je radio neko vreme e onda mi je otisla rezolucija i odjednom ne vidi koji je monitor u pitanju nego pise "Unknown". Sada kad se logujem moram da to uradim gledajuci sliku na tv jer su komp i tv povezani preko HDMI kabla. Kada on stigne tamo do prozora za logovanje i ulogujem se tako sto gledam sliku na tv i kad se logujem na mom monitoru pise poruka "Out of range" i onda otvorim terminal i tamo kucam
Kod:
xrandr --addmode VGA-1 1920x1080
nakon toga se vrati rezolucija ali sada uvek to moram da uradim kad se restartuje komp. Probao sam i ovo
Kod:
xrandr --newmode "1920x1080_60.00"  173.00  1920 2048 2248 2576  1080 1083 1088 1120 -hsync +vsync
i opet isto.
Malopre sam uradio ovo
Kod:
ubuntu-drivers devices
ovo
Kod:
sudo ubuntu-drivers autoinstall
i
Kod:
sudo apt install nvidia-390
i od tad nece da dodje do dela za logovanje. Kada proba da se podigne sistem odradi dodje do tacke "Starting Gnome Display" i tu se ukoci. Verovatno sam ga unistio sam ovim Nvidia drajverima. Kako da ga vratim preko diska Ubuntu 17.10?


RE: Problem sa rezolucijom? - promis - 24.01.2019. 22.45

Preko diska sa chroot.
A možeš da se prebaciš u TTY2, recimo, sa ctrl+alt+F2 i da u tekstualnom režimu deinstaliraš paket. Kontam da se računar ne zakoči, već da samo GUI ne radi. Ukoliko se koči, onda uđi u recovery mode iz GRUBA-a pa uradi deinstalaciju u root konzoli.


RE: Problem sa rezolucijom? - Gale85 - 24.01.2019. 23.33

Sad evo radi dobro. Odjednom sve radi dobro samo sam instalirao grub preko live diska 17.10 otvorio sam glavnu particiju na HDD i ukucao ove komande
Kod:
sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
Kod:
sudo apt-get update
Kod:
sudo apt-get install grub-customizer
i sad sve radi OK. Videcu da li ce tako biti kada sutra budem upalio komp da li ce biti uredu. Uglavnom hvala za pomoc.


RE: Problem sa rezolucijom? - promis - 25.01.2019. 08.23

Ako si iskucao samo navedene komande u LIVE režimu onda nisi nikakvu intervenciju uradio na instaliranom sistemu.


RE: Problem sa rezolucijom? - Gale85 - 25.01.2019. 15.12

Pa da, ali bitno da sad ne radi ma da ne znam zasto dolazi do tavkog problema. Verovatno nesto oko nvidia drajvere?
Evo opet se desio problem promenila se rezolucija. Nemogu ni sa jednom komandom da je vratim.
Evo izlaza sledecih komandi:
xrandr
Kod:
Screen 0: minimum 8 x 8, current 1600 x 900, maximum 16384 x 16384
VGA-0 connected primary 1600x900+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
   1024x768      60.00 +
   1600x900      59.82*
   1400x900      59.88  
   1368x768      59.88    59.85  
   1360x768      59.96    59.80  
   1280x800      59.91    59.81  
   1280x720      59.86    59.74  
   1152x864      60.00  
   1024x576      59.90    59.82  
   960x540       59.82    59.63  
   864x486       59.92    59.57  
   800x600       72.19    60.32    56.25  
   800x450       59.82  
   700x450       59.88  
   684x384       59.88    59.85  
   680x384       59.96    59.80  
   640x480       59.94  
   640x400       59.98    59.88  
   640x360       59.86    59.83  
   512x384       60.00  
   512x288       60.00    59.92  
   480x270       59.82    59.63  
   432x243       59.92    59.57  
   400x300       72.19  
   320x240       60.05  
DVI-D-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-0 connected (normal left inverted right x axis y axis)
   1920x1080     60.00 +  59.94    50.00    29.97    25.00    23.98    60.05    60.00    50.04  
   1360x768      60.02  
   1280x1024     60.02  
   1280x720      60.00    59.94    50.00  
   1152x864      60.00  
   1024x768      60.00  
   800x600       60.32  
   720x576       50.00  
   720x480       59.94  
   640x480       59.95    59.94    59.93  
  1920x1080_60.00 (0x375) 173.000MHz -HSync +VSync
        h: width  1920 start 2048 end 2248 total 2576 skew    0 clock  67.16KHz
        v: height 1080 start 1083 end 1088 total 1120           clock  59.96Hz
xrandr --addmode VGA-0 1920x1080
Kod:
X Error of failed request:  BadMatch (invalid parameter attributes)
  Major opcode of failed request:  140 (RANDR)
  Minor opcode of failed request:  18 (RRAddOutputMode)
  Serial number of failed request:  33
  Current serial number in output stream:  34
xrandr --newmode "1920x1080_60.00" 173.00 1920 2048 2248 2576 1080 1083 1088 1120 -hsync +vsync
Kod:
X Error of failed request:  BadName (named color or font does not exist)
  Major opcode of failed request:  140 (RANDR)
  Minor opcode of failed request:  16 (RRCreateMode)
  Serial number of failed request:  33
  Current serial number in output stream:  33



RE: Problem sa rezolucijom? - zika - 27.01.2019. 09.27

(26.01.2019. 23.40 )Gale85 Piše:  Evo opet se desio problem, promenila se rezolucija. Ne mogu ni sa jednom komandom da je vratim.
Evo izlaza sledecih komandi:
xrandr
Kod:
Screen 0: minimum 8 x 8, current 1600 x 900, maximum 16384 x 16384
VGA-0 connected primary 1600x900+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
   1024x768      60.00 +
   1600x900      59.82*
   1400x900      59.88  
   1368x768      59.88    59.85  
   1360x768      59.96    59.80  
   1280x800      59.91    59.81  
   1280x720      59.86    59.74  
   1152x864      60.00  
   1024x576      59.90    59.82  
   960x540       59.82    59.63  
   864x486       59.92    59.57  
   800x600       72.19    60.32    56.25  
   800x450       59.82  
   700x450       59.88  
   684x384       59.88    59.85  
   680x384       59.96    59.80  
   640x480       59.94  
   640x400       59.98    59.88  
   640x360       59.86    59.83  
   512x384       60.00  
   512x288       60.00    59.92  
   480x270       59.82    59.63  
   432x243       59.92    59.57  
   400x300       72.19  
   320x240       60.05  
DVI-D-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-0 connected (normal left inverted right x axis y axis)
   1920x1080     60.00 +  59.94    50.00    29.97    25.00    23.98    60.05    60.00    50.04  
   1360x768      60.02  
   1280x1024     60.02  
   1280x720      60.00    59.94    50.00  
   1152x864      60.00  
   1024x768      60.00  
   800x600       60.32  
   720x576       50.00  
   720x480       59.94  
   640x480       59.95    59.94    59.93  
  1920x1080_60.00 (0x375) 173.000MHz -HSync +VSync
        h: width  1920 start 2048 end 2248 total 2576 skew    0 clock  67.16KHz
        v: height 1080 start 1083 end 1088 total 1120           clock  59.96Hz
xrandr --addmode VGA-0 1920x1080
Kod:
X Error of failed request:  BadMatch (invalid parameter attributes)
  Major opcode of failed request:  140 (RANDR)
  Minor opcode of failed request:  18 (RRAddOutputMode)
  Serial number of failed request:  33
  Current serial number in output stream:  34
xrandr --newmode "1920x1080_60.00" 173.00 1920 2048 2248 2576 1080 1083 1088 1120 -hsync +vsync
Kod:
X Error of failed request:  BadName (named color or font does not exist)
  Major opcode of failed request:  140 (RANDR)
  Minor opcode of failed request:  16 (RRCreateMode)
  Serial number of failed request:  33
  Current serial number in output stream:  33
VGA-0 nema ono što tražite od njega... Rekao bih da to ima HDMI-0 i tako dalje, pošto nije zadata resolution sa imenom koje, kasnije, koristite, i druga naredba ne prolazi...


RE: Problem sa rezolucijom? - Gale85 - 27.01.2019. 12.47

a sta da uradim da ovo sve vratim u normalu?


RE: Problem sa rezolucijom? - promis - 27.01.2019. 16.02

Koji monitor uopšte imaš?
Koja grafička karta, koji drajveri?


RE: Problem sa rezolucijom? - Gale85 - 27.01.2019. 17.28

Monitor je:
Kod:
View Sonic va2231wa-2
model number vs13384
serial number s13105121216
Graficka:
Kod:
Nvidia GeForce GT 710/PCIe/SSE2
Malopre su se menjale boje na monitoru, ma da kabal nije bio dobro ubacen ne znam da li to hoce zbog toga da se desava.


RE: Problem sa rezolucijom? - promis - 27.01.2019. 18.58

Hoće zbog lošeg kabla da ne prepozna potrebnu veličinu slike.


RE: Problem sa rezolucijom? - Gale85 - 27.01.2019. 23.53

a zbog HDMI kabla jel hoce to da se desava?


RE: Problem sa rezolucijom? - zika - 28.01.2019. 10.55

Monitor Vam je povezan VGA cable-om? Onda je OK ako se nađe i VGA u naredbama ali nije OK ono šta ste zatražili od tog izlaza... I tako dalje...
TV Vam je povezan HDMI cable-om? Ako jeste i ako je monitor na HDMI, znači li to da prebacujete HDMI cable? Ako je tako, otkud VGA u Vašim naredbama...?
Prvo i najvažnije, kada zadajete naredbe, kao one gore, imajte na umu šta je čime povezano i zadajte naredbe za tu vrstu veze i vodite, posebno račun o tome šta koji izlaz i uređaj može da prihvati i pokaže...
Recimo, ovako iz daljine, kroz ključaonicu Vaših poruka, ja bih pokušao sa:
Kod:
xrandr --addmode HDMI-0 1920x1080
xrandr --newmode "1920x1080_60.00" 173.00 1920 2048 2248 2576 1080 1083 1088 1120 -hsync +vsync
a ne sa onim što ste Vi pokušali. I tako dalje...


RE: Problem sa rezolucijom? - Gale85 - 31.01.2019. 14.54

Da monitor je povezan na komp preko VGA kabla s tim sto izgleda kad se ukjuci HDMI kabal on iz nekog razloga postaje primarni. Evo sada izlaza komande kada nije povezan HDMI kabal.
Kod:
xrandr
Kod:
Screen 0: minimum 8 x 8, current 1920 x 1080, maximum 16384 x 16384
VGA-0 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 477mm x 268mm
   1920x1080     60.00*+
   1680x1050     59.95  
   1600x1200     60.00  
   1440x900      59.89  
   1280x1024     75.02    60.02  
   1280x960      60.00  
   1280x800      59.81  
   1152x864      75.00  
   1024x768      75.03    70.07    60.00  
   800x600       75.00    72.19    60.32    56.25  
   640x480       75.00    72.81    59.94  
DVI-D-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

Evo sada sam povezao HDMI kabal i trenutno je sve ok. Evo ponovnog izlaza komande.
Kod:
xrandr
Kod:
Screen 0: minimum 8 x 8, current 1920 x 1080, maximum 16384 x 16384
VGA-0 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 477mm x 268mm
   1920x1080     60.00*+
   1680x1050     59.95  
   1600x1200     60.00  
   1440x900      59.89  
   1280x1024     75.02    60.02  
   1280x960      60.00  
   1280x800      59.81  
   1152x864      75.00  
   1024x768      75.03    70.07    60.00  
   800x600       75.00    72.19    60.32    56.25  
   640x480       75.00    72.81    59.94  
DVI-D-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
Sada je sve na svom mestu ali izgleda je problem negde u drajverima za graficku, jer kompjuter kada ga prvi put upalim u toku dana, on se ne moze da se podigne i ukoci se kod dela NVIDIA GNOME DISPLAY
i onda moram reset na kucistu da odradim. Dogadja se i da se rezolucija promeni na kompu nakon kad odredjeno vreme koristim HDMI kabal i plus dolazi do greske u prepoznavanju monitora. Mislim da je sve to zbog drajvera za grafisku. Koje je vase misljenje?


RE: Problem sa rezolucijom? - promis - 31.01.2019. 23.28

Jel koristiš vlasničke ili slobodne drajvere?


RE: Problem sa rezolucijom? - Gale85 - 01.02.2019. 00.54

a kako to da proverim?


RE: Problem sa rezolucijom? - zika - 01.02.2019. 08.20

Kako ste podesili (postoji mesto za to) suživot dva izlaza, kada su oba priključena, ne poklapaju im se razlučivosti pa...?


RE: Problem sa rezolucijom? - promis - 01.02.2019. 08.28

(01.02.2019. 00.54 )Gale85 Piše:  a kako to da proverim?
Proveri komandom
Kod:
lspci -knn | grep VGA -A 4

Iz drugog ispisa koji si dao se ne vidi da postoje dva monitora. Evo kako kod mene izgleda ispis sa dva monitora
Kod:
Screen 0: minimum 8 x 8, current 3520 x 1200, maximum 32767 x 32767
DVI-D-0 connected 1600x1200+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 408mm x 306mm
   1600x1200     60.00*+
   1280x1024     85.02    75.02    60.02  
   1280x960      60.00  
   1024x768      85.00    75.03    60.00  
   800x600       85.06    60.32  
   640x480       85.01    75.00    59.94  
HDMI-0 connected 1920x1080+1600+0 (normal left inverted right x axis y axis) 531mm x 299mm
   1920x1080     60.00*+  60.00    59.94    50.00    50.00    29.97    23.97    60.05    60.00    50.04  
   1680x1050     59.95  
   1600x900      60.00  
   1440x900      59.89  
   1400x1050     59.98  
   1280x1024     75.02    60.02  
   1280x800      59.81  
   1280x720      60.00    60.00    59.94    50.00  
   1152x864      75.00  
   1024x768      75.03    70.07    60.00  
   800x600       75.00    60.32  
   720x576       50.00  
   720x480       59.94  
   640x480       75.00    59.94



RE: Problem sa rezolucijom? - zika - 01.02.2019. 11.30

(01.02.2019. 08.28 )promis Piše:  Proveri komandom
Kod:
lspci -knn | grep VGA -A 4

Iz drugog ispisa koji si dao se ne vidi da postoje dva monitora. Evo kako kod mene izgleda ispis sa dva monitora
Kod:
Screen 0: minimum 8 x 8, current 3520 x 1200, maximum 32767 x 32767
DVI-D-0 connected 1600x1200+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 408mm x 306mm
   1600x1200     60.00*+
   1280x1024     85.02    75.02    60.02  
   1280x960      60.00  
   1024x768      85.00    75.03    60.00  
   800x600       85.06    60.32  
   640x480       85.01    75.00    59.94  
HDMI-0 connected 1920x1080+1600+0 (normal left inverted right x axis y axis) 531mm x 299mm
   1920x1080     60.00*+  60.00    59.94    50.00    50.00    29.97    23.97    60.05    60.00    50.04  
   1680x1050     59.95  
   1600x900      60.00  
   1440x900      59.89  
   1400x1050     59.98  
   1280x1024     75.02    60.02  
   1280x800      59.81  
   1280x720      60.00    60.00    59.94    50.00  
   1152x864      75.00  
   1024x768      75.03    70.07    60.00  
   800x600       75.00    60.32  
   720x576       50.00  
   720x480       59.94  
   640x480       75.00    59.94
http://forum.ubuntu-rs.org/Thread-problem-sa-rezolucijom--21185?pid=251788#pid251788
Ovako sa random povezivanjima, dopisivanjima i slično nećemo daleko stići, kao i toliko puta do sada...
Moja osnovna mana je što pamtim šta je ko povezivao i kako...
Otud i, moja, naizgled, nepovezana i pitanja iz neba pa u rebra...


RE: Problem sa rezolucijom? - Gale85 - 05.02.2019. 13.34

Evo izlaza komande
Kod:
lspci -knn | grep VGA -A 4
Kod:
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GK208B [GeForce GT 710] [10de:128b] (rev a1)
    Subsystem: ZOTAC International (MCO) Ltd. GK208B [GeForce GT 710] [19da:7326]
    Kernel driver in use: nvidia
    Kernel modules: nvidiafb, nouveau, nvidia_drm, nvidia
01:00.1 Audio device [0403]: NVIDIA Corporation GK208 HDMI/DP Audio Controller [10de:0e0f] (rev a1)
i da dodam ne postoje dva monitora nego preko HDMI kabla imam izlaz TV. Znaci sve sto radim na kompu vidi se i na TV. Sve je to vezano preko graficke kartice znaci na samoj grafickoj kartici postoji ulaz za HDMI kabal. Ako treba marka Televizora mogu da napisem.


RE: Problem sa rezolucijom? - zika - 05.02.2019. 14.14

(05.02.2019. 13.34 )Gale85 Piše:  i da dodam ne postoje dva monitora nego preko HDMI kabla imam izlaz TV. Znaci sve sto radim na kompu vidi se i na TV. Sve je to vezano preko graficke kartice znaci na samoj grafickoj kartici postoji ulaz za HDMI kabal. Ako treba marka Televizora mogu da napisem.
1. http://forum.ubuntu-rs.org/Thread-problem-sa-rezolucijom--21185?pid=251805#pid251805
Dobro je sve to saznati, posle ovoliko dopisivanja...
Pogledajte pod 1. i postupite u skladu sa time...
Šta je, onda(k) povezano na VGA kako Vaši ispisi tvrde? Monitor (šta god je u toj ulozi) je na VGA a TV je na HDMI, zar ne? Otud i potreba da se OS-u kaže da prikazuje sliku na oba i da poštuje razlučivost onog kojeg za to odaberete, najčešće je to onaj sa slabijom razlučivošću.


RE: Problem sa rezolucijom? - dragan99 - 07.02.2019. 13.49

HDMI izlaz uvek ima prednost nad nad VGA. Imam istu kombinaciju, monitor povezan preko adaptera kao VGA i TV povezan preko HDMI. Da bi zbegao stalno cupanje kabla iz TV imam skriptu koja kod podizanja gasi HDMI. Koristim KDE distro i u setovanju monitor VGA je setovan kao primarni. Nekad ni to nije dovoljno neki programi ne postuju ni to nego moram da koristim skriptu u kojoj startujem program i palim i gasim izlaz.


RE: Problem sa rezolucijom? - zika - 08.02.2019. 09.33

Ako smo usvojili da postoje dva port-a u upotrebi, da (raz)rešimo kako ih je moguće koristiti istovremeno bez „čupanja“ i ostalog. Nemam vremena da pišem pa ću ukazati na, čini mi se, dobar savet:
https://askubuntu.com/questions/43649/plugging-two-external-screens-to-laptop-via-vga-and-hdmi Ostale ću, za sada, preskočiti jer se pojavljuju saveti koji bi nas, u drugim thread-ovima, vratili na početke...


RE: Problem sa rezolucijom? - dragan99 - 09.02.2019. 14.59

Mozda ne razumem vase pisanje, upravo korisitim oba porta, kartica ima 5 portova, Kartica pusta na TV film u jednoj rezoluciji a ja radim na monitoru u drugoj rezoluciji. Koristim xrandr i definisem koji je primarni a koji sekundarni monitor i koja je rezolucije. Plus koristim plasma KDE gde se isto definise koji je primarni a koji je sekundarni monitor. Sto se tice zvuka tu moram da prebacuje audio na TV ili na svoje interne zvucnike. TV se ponasa kao produzetak mog monitora pustim film i prevucem ga na drugi ekran koji radi pod drugom rezoucijom.
Mog distro nije tu opticaju iako je baziran na Ubuntu tako da prepustam dalje resavanje problema.


RE: Problem sa rezolucijom? - zika - 09.02.2019. 18.15

(09.02.2019. 14.59 )dragan99 Piše:  Mozda ne razumem vase pisanje, upravo korisitim oba porta, kartica ima 5 portova, Kartica pusta na TV film u jednoj rezoluciji a ja radim na monitoru u drugoj rezoluciji. Koristim xrandr i definisem koji je primarni a koji sekundarni monitor i koja je rezolucije. Plus koristim plasma KDE gde se isto definise koji je primarni a koji je sekundarni monitor. Sto se tice zvuka tu moram da prebacuje audio na TV ili na svoje interne zvucnike. TV se ponasa kao produzetak mog monitora pustim film i prevucem ga na drugi ekran koji radi pod drugom rezoucijom.
Mog distro nije tu opticaju iako je baziran na Ubuntu tako da prepustam dalje resavanje problema.
Ne pišem/odgovaram o Vašoj postavci već onoj koju ima pokretač ovog razgovora.


RE: Problem sa rezolucijom? - Gale85 - 17.02.2019. 15.17

Evo sad ponovo se koci kod dela "Started GNOME display manager" ustvari fora je u tome sto se tu nije ukocio ali radi neki proces za koji mu treba dosta vremena ali i da ga pustim da to radi trajalo bi ceo dan, a kazem nije se ukocio zato sto mogu da ga resetujem preko CTRL+ALT+DELETE. Hoce li ovo pomoci da ne pokusavam bezveze https://askubuntu.com/questions/1032639/ubuntu-18-04-stuck-in-boot-after-starting-gnome-display-manager-on-intel-graphic
Kada se restartuje komp mogu da aktiviram GRUB tako sto pritisnem "Esc" dugme u pravom trenutku i onda mogu da kucam ono sto je potrebno. Ukucao sam
Kod:
sudo apt-get update
i uglavnom izbaci ovu poruku "failed to fetch"