Ubuntu-RS forumi
[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - Verzija za Štampu

+- Ubuntu-RS forumi (http://forum.ubuntu-rs.org)
+-- Forum: Ubuntu opšta podrška (/Forum-ubuntu-opsta-podrska)
+--- Forum: Opšte diskusije (/Forum-opste-diskusije)
+--- Tema: [Rešeno] Paranoik ili neznalica? (/Thread-reseno-paranoik-ili-neznalica)[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - dadok77 - 19.05.2019. 21.36

Pozdrav ljudi,
Pokušaću da budem što razumljiviji i sažetiji u ovome što ću napisati,pa ako se nađe neka dobra duša da mi pomogne,biću večno zahvalan.
Pre nekih dva meseca instalirao sam Bunsenlabs Helium,pre toga sam bio na Crunchbang++ koji mi se i sad nalazi na jednoj particiji (iz njega sad i pristupam netu i pišem ovo),a Helium je na default-noj,prvoj particiji.
1.Pošto mi je dodijalo stalno logovanje preko login screen-a u Helium,u /etc/lightdm/lightdm.conf odkomentiram "autologin-user" i dodam svoj user.I to je tako šljakalo perfektno ,bar mesec dana,to jest do danas.
Stavio sam pod tačku 1. jer postoji i 2. koja objašnjava ono moje pitanje u naslovu.
Komp gasim svakog jutra pre posla,palim kasnije kad uhvatim vremena.Znači autologin je podešen.Jedino komp nije gašen jučer i danas do pre dva sata. Kad sam ga ponovo upalio,pojavio se onaj BL login screen,što me začudilo jer znam da sam ga isključio. Aj',krenem ja na logovanje,ukucam šifru,jok...malo zavrti i vrati se na početak,traži šifru. Pomislim,keyboard layout,pa pokušam drugačije...jok.Šta god da ukucam ispiše incorrect password,samo kad ukucam svoju tačnu šifru,ponaša se kao da će se ulogovati,ali nakon par sekundi vraća me na ponovno traženje šifre.Moj username stoji u gornjem polju sve vreme.
Ovo mi se prvi put desilo na bilo kojoj linux distribuciji koju sam koristio do danas i ne mogu nigde naći šta je problem.
Sad pod 2.
Bavim se iz hobija HTML-om,CSS-om,JS-om i počinjem učiti PHP.Sve je to naravno amaterizam.Skrojio sam jedan sajt i poželeo da na kompu podignem server i vežbam i oko njega.Instalirao sam LAMP,pre dva tri meseca,podesio sve što treba i naravno imam pristup u lokalnoj mreži svom sajtu na svom serveru i to funkcioniše. Ali zanimalo me kako omogućiti i pristup sa nekog drugog računara,tj sa interneta,pošto mi je IP dinamička. Pa su usledile igre sa No-ip.com i sa Dynu.com,sve to podesio,ali pristupa ni dalje nema spolja.Otvarao sam i portove na ruteru i podešavao port mapping i DDNS,po uputstvima.
U /etc/lightdm/ su mi od početka bila 3 fajla (lightdm.conf; users.conf i lightdm-gtk-greeter.conf).Danas kad sam iz Crunch++ pristupio filesystem-u Heliuma u tom folderu se nalazio i četvrti fajl keys.conf,koji nisam ja kreirao, a znam i da pre par dana toga nije bilo tamo.Zavirio sam unutra,bile su dve linije teksta,nerazumljivo.Fajl sam obrisao,misleći da utiče na lightdm.conf i autologin ali nakon restarta opet isto.
A druga stvar,zavirio sam i u ruter i u LAN odeljku pod DHCP table,pored mog imena i IP mog kompa i android telefona,nalazio se i neki Galaxy-grand-prime-pro,to u mojoj kući niko nema,niti poseduje bilo kakav galaxy niti je u tom trenu bio neko drugi u kući,pa da kažem da se ulogovao na moj wifi. Sad iz Cruncha pristupam netu i malopre sam pogledao u isti odeljak rutera...galaxy-ja nema.Samo IP mog telefona,eth0,host i wlan,kao i što je uvek bilo.
Da ponovim,pri radu na kompu koristim samo jednu šifru,koja mi je root i koja je usput i bila za login.Šta god ukucam piše incorrect password.Samo kad ukucam ovu root šifru,komp se ponaša kao da će se upravo sad ulogovati u sesiju,ali nakon par sekundi ponovo sam u login screen-u.
Sad više ni sam ne znam kakva sam sve uputstva pratio i čitao,ništa nije pomagalo. Ali počeo sam nakon ovoga danas da paranoišem nešto tipa "da li sam nešto čačnuo i nekome omogućio pristup mom računaru,a ovaj mi onemogućio logovanje i ko zna šta još?"
"Da li sam nešto čačnuo,pa sam sebi onemogućio pristup?"
Oprostite na podužem tekstu,hteo sam da približno objasnim moje nedoumice i stvarno biću zahvalan na pomoći,savetu...ma OK i zezajte me ako je potrebno,ali pomozite da izađem iz ćorsokaka.
Odoh sad,sutra sam poslepodne tu,pa ako imate pitanja,sugestije,kritike....sve može.
Hvala.


[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - promis - 19.05.2019. 22.55

Pošto kažeš da se ne ponaša isto kada kucaš svoju lozinku i neku proizvoljnu, to me navodi da pomislim da te nakon uspešnog logina odmah vraća ponovo na login. Ovo se dešava ponekad.


[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - dadok77 - 20.05.2019. 05.22

Tek tako,nakon normalnog rada svo to vreme? Ok....šta mogu učiniti?


[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - dadok77 - 20.05.2019. 19.14

Jedino što sam uspeo je da iz tty-ja uđem u startx i to je to. Crn ekran sa siromašnim menijem iz kog ništa ne mogu izvući. Nakon restarta opet iso...stvar poznata kao "Login loop". Pratio sam neke tutorijale sa BL i Debian foruma,ali ništa. Reinstalirao lightdm,opet isto. Žao mi je reinstalirati sistem,jer sam se baš pomučio da ga uštimam po svojoj volji,a i imam dosta radnog materijala na njemu,al ako je to jedino rešenje ...ok.
Usput...@Promis hvala,bar sam nakon tvog komentara znao u kom pravcu da pogledam Smile


[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - vix - 20.05.2019. 22.44

Probaj da napraviš novog korisnika iz konzole (adduser) i da se uloguješ kao taj korisnik. Ako radi, znači da ti se nešto pobrljavio korisnički "profil". Tačnije neki konf. fajl ili keš koji pripada nekoj komponenti grafičkog okruženja (Openbox možda?). Ako i dalje ne radi, možda ti update nekog paketa vezanog za grafičko okruženje nije prošao kako treba. Vidi istorijat update-a paketa. S druge strane ako ti je neko stvarno provalio na komp i izbrljao nešto na njemu, možda je i bolje da ga reinstaliraš od nule. Sve ostalo je mnogo teže i za objasniti i za uraditi a ne garantuje uspeh niti imaš garancije da ti bezbednost i dalje nije narušena.

U svakom slučaju baci pogled na logove u /var/log/ kao i .xsession-errors u tvom home direktorijumu. Trebalo bi da nađeš neku indikaciju šta se dešava pri login-u i šta ne valja.


[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - dadok77 - 21.05.2019. 19.22

Aaa @Vix,ne setih se toga uopšte. Evo sad sam sa (useradd) kreirao novog korisnika i radi. Kako da proverim postoji li i gde je ustvari greška u prethodnoj konfiguraciji? Nisam baš vičan tumačenju logova,ali vidim da je zadnja aktivnost bila 19.05,nešto vezano za vncpasswd. Gledao sam u /var/log/alternatives.log. Taj dan sam instalirao vnc,zaboravih reći...da nije on zeznuo nešto tad? Jer nakon instalacije,restartovao sam sistem i loginloop je počeo.


[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - dadok77 - 21.05.2019. 20.55

Pa jest.... .xsession-errors je baš velik 65 MB kreiran 17 maja. Gomila logova i dosta vezanih za lightdm.Al ne znam šta tražiti. Sme li se prosto obrisati. Pristupio sam mu sa novokreiranog user-a,kao root. Ili da vam pustim ispis?


[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - vix - 21.05.2019. 22.51

Probaj da obrišeš .xsession-errors (ili bolje, preimenuj ga) u home-u starog korisnika pa onda probaj ponovo da se uloguješ sa starim nalogom. Kreiraće se novi .xsession-errors pa ga okači ovde ako nije prevelik. Možda možemo nešto da zaključimo.


[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - dadok77 - 22.05.2019. 17.10

Ne, isto je. Prvo sam ga preimenovao,ponovio se loginloop. Zatim sam i taj xsession-errors i xsession-error.old,premestio na nezavisnu NTFS particiju,ali i dalje ne može login na stari nalog.


[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - vix - 22.05.2019. 21.45

Nisam rekao da će se sklanjanjem .xsession-errors išta promeniti, to je samo log fajl, već da će se taj log fajl popuniti sa relevantnim greškama koje nastaju prilikom login-a. Te greške nam dostavi da vidimo šta kaže.


[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - dadok77 - 22.05.2019. 22.00

Aha...pardon Smile
Ok sad ću probati pa ispisujem...

Ovako,prethodni xsession-errors nisam hteo brisati,već sam ga sklonio ko što rekoh na drugu particiju. Probao sam ponovo login na stari nalog nije uspelo,a kad sam iz novog usera zavirio u /home starog,novi .xsession-errors se nije kreirao,pa sam odlučio da vam pošaljem ispis starog koji sam sačuvao
Kod:
root@debian:/media/dadok/Storage# cat .xsession-errors
Xsession: X session started for dadok77 at Fri May 17 20:57:39 CEST 2019
localuser:dadok77 being added to access control list
dbus-update-activation-environment: setting QT_ACCESSIBILITY=1
dbus-update-activation-environment: setting QT_LINUX_ACCESSIBILITY_ALWAYS_ON=1
dbus-update-activation-environment: warning: error sending to systemd: org.freedesktop.DBus.Error.Spawn.ChildExited: Process org.freedesktop.systemd1 exited with status 1
OpenGL version: 3.
dbus-update-activation-environment: setting USER=dadok77
dbus-update-activation-environment: setting XDG_SESSION_TYPE=x11
dbus-update-activation-environment: setting HOME=/home/dadok77
dbus-update-activation-environment: setting DESKTOP_SESSION=lightdm-xsession
dbus-update-activation-environment: setting XDG_SEAT_PATH=/org/freedesktop/DisplayManager/Seat0
dbus-update-activation-environment: setting QT_LINUX_ACCESSIBILITY_ALWAYS_ON=1
dbus-update-activation-environment: setting DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS=unix:abstract=/tmp/dbus-yzEJGnPyFo,guid=d9b1c969f454bc966e3c33305cdf0424
dbus-update-activation-environment: setting QT_QPA_PLATFORMTHEME=gtk2
dbus-update-activation-environment: setting LOGNAME=dadok77
dbus-update-activation-environment: setting PATH=/home/dadok77/bin:/usr/sbin:/sbin:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games
dbus-update-activation-environment: setting XDG_SESSION_PATH=/org/freedesktop/DisplayManager/Session0
dbus-update-activation-environment: setting XDG_RUNTIME_DIR=/run/user/1000
dbus-update-activation-environment: setting DISPLAY=:0
dbus-update-activation-environment: setting LANG=en_US.UTF-8
dbus-update-activation-environment: setting XDG_SESSION_DESKTOP=lightdm-xsession
dbus-update-activation-environment: setting XAUTHORITY=/home/dadok77/.Xauthority
dbus-update-activation-environment: setting XDG_GREETER_DATA_DIR=/var/lib/lightdm/data/dadok77
dbus-update-activation-environment: setting SHELL=/bin/bash
dbus-update-activation-environment: setting GDMSESSION=lightdm-xsession
dbus-update-activation-environment: setting QT_ACCESSIBILITY=1
dbus-update-activation-environment: setting GPG_AGENT_INFO=/run/user/1000/gnupg/S.gpg-agent:0:1
dbus-update-activation-environment: setting PWD=/home/dadok77
dbus-update-activation-environment: warning: error sending to systemd: org.freedesktop.DBus.Error.Spawn.ChildExited: Process org.freedesktop.systemd1 exited with status 1
** Message: couldn't access control socket: /run/user/1000/keyring/control: No such file or directory
export DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS='unix:abstract=/tmp/dbus-yzEJGnPyFo,guid=d9b1c969f454bc966e3c33305cdf0424'
export DESKTOP_SESSION='lightdm-xsession'
export DISPLAY=':0'
export GDMSESSION='lightdm-xsession'
export GPG_AGENT_INFO='/run/user/1000/gnupg/S.gpg-agent:0:1'
export HOME='/home/dadok77'
export LANG='en_US.UTF-8'
export LOGNAME='dadok77'
export PATH='/home/dadok77/bin:/usr/sbin:/sbin:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games'
export PWD='/home/dadok77'
export QT_ACCESSIBILITY='1'
export QT_LINUX_ACCESSIBILITY_ALWAYS_ON='1'
export QT_QPA_PLATFORMTHEME='gtk2'
export SHELL='/bin/bash'
export SSH_AGENT_PID='1222'
export SSH_AUTH_SOCK='/tmp/ssh-Kh8mkPa25L97/agent.1129'
export USER='dadok77'
export XAUTHORITY='/home/dadok77/.Xauthority'
export XDG_GREETER_DATA_DIR='/var/lib/lightdm/data/dadok77'
export XDG_RUNTIME_DIR='/run/user/1000'
export XDG_SEAT='seat0'
export XDG_SEAT_PATH='/org/freedesktop/DisplayManager/Seat0'
export XDG_SESSION_DESKTOP='lightdm-xsession'
export XDG_SESSION_ID='1'
export XDG_SESSION_PATH='/org/freedesktop/DisplayManager/Session0'
export XDG_SESSION_TYPE='x11'
export XDG_VTNR='7'
Can't locate configuration file /usr/local/etc/no-ip2.conf. (Try -c). Ending!

stat() on closed filehandle FD at /usr/sbin/ddclient line 1087.
Use of uninitialized value $mode in bitwise and (&) at /usr/sbin/ddclient line 1088.
readline() on closed filehandle FD at /usr/sbin/ddclient line 1100.
stat() on closed filehandle FD at /usr/sbin/ddclient line 1087.
Use of uninitialized value $mode in bitwise and (&) at /usr/sbin/ddclient line 1088.
readline() on closed filehandle FD at /usr/sbin/ddclient line 1100.
stat() on closed filehandle FD at /usr/sbin/ddclient line 1087.
Use of uninitialized value $mode in bitwise and (&) at /usr/sbin/ddclient line 1088.
readline() on closed filehandle FD at /usr/sbin/ddclient line 1100.
WARNING:  file /etc/ddclient.conf: Cannot open file '/etc/ddclient.conf'. (Permission denied)
WARNING:  file /etc/ddclient.conf: Cannot open file '/etc/ddclient.conf'. (Permission denied)
WARNING:  file /var/cache/ddclient/ddclient.cache: Cannot open file '/var/cache/ddclient/ddclient.cache'. (Permission denied)
Unable to find a synaptics device.
/home/dadok77/.config/openbox/autostart: 70: /home/dadok77/.config/openbox/autostart: /home/dadok77/Pictures/wallpapers/blue_by_hhhorb.png: not found
/usr/bin/bl-tint2restart: no tint2 processes running
[Info  20:57:51.317] Docky version: 2.2.1.1 Release
[Info  20:57:51.425] Kernel version: 4.9.0.9
[Info  20:57:51.425] CLR version: 4.0.30319.42000

(clipit:1442): GLib-GObject-WARNING **: /build/glib2.0-YYXhFA/glib2.0-2.50.3/./gobject/gsignal.c:2523: signal 'child-added' is invalid for instance '0xd14110' of type 'GtkMenu'
[Error 20:57:53.274] [SystemService] Could not initialize Network Manager dbus: 'Could not load type 'Docky.Services.SystemService\+INetworkManagerProxy' from assembly 'DBus.Proxies, Version=0.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=null' because it is implements the inaccessible interface 'Docky.Services.SystemService+INetworkManager'.'
[Info  20:57:53.277] [SystemService]   at System.Reflection.Emit.TypeBuilder.CreateTypeInfo () [0x002dc] in <8f2c484307284b51944a1a13a14c0266>:0
  at System.Reflection.Emit.TypeBuilder.CreateType () [0x00000] in <8f2c484307284b51944a1a13a14c0266>:0
  at DBus.TypeImplementer.GetImplementation (System.Type declType) [0x000e3] in <91cfe10d2aa049c9af550645dbbec075>:0
  at DBus.BusObject.GetObject (DBus.Connection conn, System.String bus_name, DBus.ObjectPath object_path, System.Type declType) [0x00001] in <91cfe10d2aa049c9af550645dbbec075>:0
  at DBus.Connection.GetObject (System.Type type, System.String bus_name, DBus.ObjectPath path) [0x0002b] in <91cfe10d2aa049c9af550645dbbec075>:0
  at DBus.Connection.GetObject[T] (System.String bus_name, DBus.ObjectPath path) [0x00001] in <91cfe10d2aa049c9af550645dbbec075>:0
  at Docky.Services.SystemService.InitializeNetworkManager () [0x0005c] in <2eddf23b3bc241c5a84ba4fe5c97ed0a>:0
conky: desktop window (493) is root window
conky: Syntax error (/home/dadok77/.config/conky/conkyrc:2: unexpected symbol near '#') while reading config file.
conky: Assuming it's in old syntax and attempting conversion.
conky: window type - desktop
conky: drawing to created window (0x1e00001)
conky: drawing to double buffer
conky: Unknown setting 'maximum_height'
conky: forked to background, pid is 1485

conky: desktop window (493) is root window
conky: window type - normal
conky: drawing to created window (0x2000002)
conky: drawing to double buffer
conky: Unknown setting 'update_run_times'
conky: forked to background, pid is 1486
[Info  20:57:54.885] [ThemeService] Setting theme: Transparent

[Warn  20:57:55.196] [DesktopItemService] Could not find remap file '/home/dadok77/.local/share/docky/remaps.ini'!
***** Imlib2 Developer Warning ***** :
    This program is calling the Imlib call:

    imlib_free_image();

    With the parameter:

    image

    being NULL. Please fix your program.
[Info  20:57:57.397] Docky version: 2.2.1.1 Release
[Info  20:57:57.406] Kernel version: 4.9.0.9
[Info  20:57:57.406] CLR version: 4.0.30319.42000
***** Imlib2 Developer Warning ***** :
    This program is calling the Imlib call:

    imlib_free_image();

    With the parameter:

    image

    being NULL. Please fix your program.
[Error 20:57:57.771] [SystemService] Could not initialize Network Manager dbus: 'Could not load type 'Docky.Services.SystemService\+INetworkManagerProxy' from assembly 'DBus.Proxies, Version=0.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=null' because it is implements the inaccessible interface 'Docky.Services.SystemService+INetworkManager'.'
[Info  20:57:57.774] [SystemService]   at System.Reflection.Emit.TypeBuilder.CreateTypeInfo () [0x002dc] in <8f2c484307284b51944a1a13a14c0266>:0
  at System.Reflection.Emit.TypeBuilder.CreateType () [0x00000] in <8f2c484307284b51944a1a13a14c0266>:0
  at DBus.TypeImplementer.GetImplementation (System.Type declType) [0x000e3] in <91cfe10d2aa049c9af550645dbbec075>:0
  at DBus.BusObject.GetObject (DBus.Connection conn, System.String bus_name, DBus.ObjectPath object_path, System.Type declType) [0x00001] in <91cfe10d2aa049c9af550645dbbec075>:0
  at DBus.Connection.GetObject (System.Type type, System.String bus_name, DBus.ObjectPath path) [0x0002b] in <91cfe10d2aa049c9af550645dbbec075>:0
  at DBus.Connection.GetObject[T] (System.String bus_name, DBus.ObjectPath path) [0x00001] in <91cfe10d2aa049c9af550645dbbec075>:0
  at Docky.Services.SystemService.InitializeNetworkManager () [0x0005c] in <2eddf23b3bc241c5a84ba4fe5c97ed0a>:0
[Info  20:57:57.788] [ThemeService] Setting theme: Transparent
[Warn  20:57:57.818] [DesktopItemService] Could not find remap file '/home/dadok77/.local/share/docky/remaps.ini'!    image

    being NULL. Please fix your program.
***** Imlib2 Developer Warning ***** :
    This program is calling the Imlib call:

    imlib_free_image();

    With the parameter:

    image

    being NULL. Please fix your program.
***** Imlib2 Developer Warning ***** :
    This program is calling the Imlib call:

    imlib_free_image();

    With the parameter:

    image

    being NULL. Please fix your program.
***** Imlib2 Developer Warning ***** :
    This program is calling the Imlib call:

    imlib_free_image();

    With the parameter:

    image

    being NULL. Please fix your program.
root@debian:/media/dadok/Storage#
Bio je prevelik,nekih 65 MB a 99% posto njega je sačinjavao ovaj log
Kod:
***** Imlib2 Developer Warning ***** :
    This program is calling the Imlib call:

    imlib_free_image();

    With the parameter:

    image

    being NULL. Please fix your program.
Do kraja ...pa sam to sve obrisao i okačio ovde sam početak xses.-err. fajla, Od poslednje linije loga pa do kraja ponavljala se jedna te ista poruka.


[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - dadok77 - 23.05.2019. 20.36

Usput,pošto sam skeptičan po pitanju oporavka starog naloga,a već sam kreirao novi ...smem li ukloniti taj stari nalog? Nešto kao, umesto "adduser" odraditi to sa komandom "deluser"....


[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - promis - 23.05.2019. 22.50

Možeš. Ako ti je taj novi isto admin. Tj, da ima pristup „sudo“.


[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - vix - 23.05.2019. 23.37

Ako ti se nije kreirao novi .xsession-errors to znači da ti je login pukao i pre nego što se startovala X sesija. Da ti nije uleteo nekako Wayland i login profil koji podiže Wayland sesiju? Možeš onda da baciš pogled na log fajlove u /var/log/lightdm/. Tu bi moralo nešto korisno da piše. Pošalji ovde ako ne možeš da rastumačiš.


[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - dadok77 - 24.05.2019. 17.30

@promis...da, ubacio sam novi nalog u "sudoers"

@vix...u /var/log/lightdm/ imam 3 fajla staviću ispis jer ne znam na šta da obratim pažnju. I upravo je tako sve vreme,uopšte se i ne mogu ulogovati u x sesiju,stalno me vraća na login screen.
Prvi je lightdm.log:
Kod:
dadok@debian:/var/log/lightdm$ sudo cat lightdm.log
[sudo] password for dadok:
[+0.07s] DEBUG: Logging to /var/log/lightdm/lightdm.log
[+0.07s] DEBUG: Starting Light Display Manager 1.18.3, UID=0 PID=599
[+0.07s] DEBUG: Loading configuration dirs from /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d
[+0.07s] DEBUG: Loading configuration from /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/01_debian.conf
[+0.07s] DEBUG: Loading configuration from /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/40-kde-plasma-kf5.conf
[+0.07s] DEBUG:   [SeatDefaults] is now called [Seat:*], please update this configuration
[+0.07s] DEBUG: Loading configuration from /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/50_bunsen.conf
[+0.07s] DEBUG:   [SeatDefaults] is now called [Seat:*], please update this configuration
[+0.07s] DEBUG: Loading configuration dirs from /usr/local/share/lightdm/lightdm.conf.d
[+0.07s] DEBUG: Loading configuration dirs from /etc/xdg/lightdm/lightdm.conf.d
[+0.07s] DEBUG: Loading configuration from /etc/lightdm/lightdm.conf
[+0.07s] DEBUG: Using D-Bus name org.freedesktop.DisplayManager
[+0.07s] DEBUG: Registered seat module xlocal
[+0.07s] DEBUG: Registered seat module xremote
[+0.07s] DEBUG: Registered seat module unity
[+0.10s] DEBUG: Monitoring logind for seats
[+0.10s] DEBUG: New seat added from logind: seat0
[+0.10s] DEBUG: Seat seat0: Loading properties from config section Seat:*
[+0.10s] DEBUG: Seat seat0: Starting
[+0.10s] DEBUG: Seat seat0: Creating greeter session
[+0.17s] DEBUG: Seat seat0: Creating display server of type x
[+0.20s] DEBUG: Could not run plymouth --ping: Failed to execute child process "plymouth" (No such file or directory)
[+0.20s] DEBUG: Using VT 7
[+0.20s] DEBUG: Seat seat0: Starting local X display on VT 7
[+0.20s] DEBUG: DisplayServer x-0: Logging to /var/log/lightdm/x-0.log
[+0.20s] DEBUG: DisplayServer x-0: Writing X server authority to /var/run/lightdm/root/:0
[+0.20s] DEBUG: DisplayServer x-0: Launching X Server
[+0.31s] DEBUG: Launching process 629: /usr/bin/X :0 -seat seat0 -auth /var/run/lightdm/root/:0 -nolisten tcp vt7 -novtswitch
[+0.31s] DEBUG: DisplayServer x-0: Waiting for ready signal from X server :0
[+0.31s] DEBUG: Acquired bus name org.freedesktop.DisplayManager
[+0.31s] DEBUG: Registering seat with bus path /org/freedesktop/DisplayManager/Seat0
[+0.35s] WARNING: Error getting user list from org.freedesktop.Accounts: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.freedesktop.Accounts was not provided by any .service files
[+0.35s] DEBUG: Loading user config from /etc/lightdm/users.conf
[+0.95s] DEBUG: User dadok added
[+0.95s] DEBUG: User dadok77 added
[+19.45s] DEBUG: Got signal 10 from process 629
[+19.45s] DEBUG: DisplayServer x-0: Got signal from X server :0
[+19.45s] DEBUG: DisplayServer x-0: Connecting to XServer :0
[+19.46s] DEBUG: Seat seat0: Display server ready, starting session authentication
[+19.46s] DEBUG: Session pid=855: Started with service 'lightdm-greeter', username 'lightdm'
[+20.04s] DEBUG: Session pid=855: Authentication complete with return value 0: Success
[+20.04s] DEBUG: Seat seat0: Session authenticated, running command
[+20.04s] DEBUG: Session pid=855: Running command /usr/sbin/lightdm-gtk-greeter
[+20.04s] DEBUG: Creating shared data directory /var/lib/lightdm/data/lightdm
[+20.04s] DEBUG: Session pid=855: Logging to /var/log/lightdm/seat0-greeter.log
[+21.24s] DEBUG: Activating VT 7
[+21.25s] DEBUG: Activating login1 session c1
[+21.25s] DEBUG: Seat seat0 changes active session to c1
[+21.25s] DEBUG: Session c1 is already active
[+26.58s] DEBUG: Greeter connected version=1.18.3 resettable=false
[+28.55s] DEBUG: Greeter start authentication for dadok
[+28.55s] DEBUG: Session pid=1252: Started with service 'lightdm', username 'dadok'
[+28.61s] DEBUG: Session pid=1252: Got 1 message(s) from PAM
[+28.61s] DEBUG: Prompt greeter with 1 message(s)
[+37.57s] DEBUG: Continue authentication
[+37.71s] DEBUG: Session pid=1252: Authentication complete with return value 0: Success
[+37.71s] DEBUG: Authenticate result for user dadok: Success
[+37.71s] DEBUG: User dadok authorized
[+37.72s] DEBUG: Greeter sets language en_US.utf8
[+37.82s] DEBUG: Greeter requests session lightdm-xsession
[+37.82s] DEBUG: Seat seat0: Stopping greeter; display server will be re-used for user session
[+37.82s] DEBUG: Session pid=855: Sending SIGTERM
[+38.01s] DEBUG: Greeter closed communication channel
[+38.01s] DEBUG: Session pid=855: Exited with return value 0
[+38.01s] DEBUG: Seat seat0: Session stopped
[+38.01s] DEBUG: Seat seat0: Greeter stopped, running session
[+38.01s] DEBUG: Registering session with bus path /org/freedesktop/DisplayManager/Session0
[+38.01s] DEBUG: Session pid=1252: Running command /etc/X11/Xsession default
[+38.01s] DEBUG: Creating shared data directory /var/lib/lightdm/data/dadok
[+38.01s] DEBUG: Session pid=1252: Logging to .xsession-errors
[+38.24s] DEBUG: Activating VT 7
[+38.24s] DEBUG: Activating login1 session 2
[+38.25s] DEBUG: Seat seat0 changes active session to 2
[+38.25s] DEBUG: Session 2 is already active
dadok@debian:/var/log/lightdm$

Zatim ide seat0-greeter.log:
Kod:
dadok@debian:/var/log/lightdm$ sudo cat seat0-greeter.log
** Message: Starting lightdm-gtk-greeter 2.0.2 (Nov 16 2016, 20:48:17)
** Message: [Configuration] Reading file: /usr/share/lightdm/lightdm-gtk-greeter.conf.d/01_debian.conf
** Message: [Configuration] Reading file: /usr/share/lightdm/lightdm-gtk-greeter.conf.d/50_bunsen.conf
** Message: [Configuration] Reading file: /etc/lightdm/lightdm-gtk-greeter.conf
Activating service name='org.a11y.atspi.Registry'
Successfully activated service 'org.a11y.atspi.Registry'

** (lightdm-gtk-greeter:1130): WARNING **: [PIDs] Failed to execute command: upstart

** (lightdm-gtk-greeter:1130): WARNING **: Error getting user list from org.freedesktop.Accounts: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.freedesktop.Accounts was not provided by any .service files

(lightdm-gtk-greeter:1130): Gtk-WARNING **: Drawing a gadget with negative dimensions. Did you forget to allocate a size? (node menubar owner GreeterMenuBar)

(lightdm-gtk-greeter:1130): Gtk-WARNING **: Drawing a gadget with negative dimensions. Did you forget to allocate a size? (node menubar owner GreeterMenuBar)

(lightdm-gtk-greeter:1130): Gtk-WARNING **: Drawing a gadget with negative dimensions. Did you forget to allocate a size? (node menubar owner GreeterMenuBar)

(lightdm-gtk-greeter:1130): Gtk-WARNING **: Drawing a gadget with negative dimensions. Did you forget to allocate a size? (node menubar owner GreeterMenuBar)

(lightdm-gtk-greeter:1130): Gtk-WARNING **: Drawing a gadget with negative dimensions. Did you forget to allocate a size? (node menubar owner GreeterMenuBar)
dadok@debian:/var/log/lightdm$

I poslednji je x-0.log :
Kod:
dadok@debian:/var/log/lightdm$ sudo cat x-0.log

X.Org X Server 1.19.2
Release Date: 2017-03-02
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 4.9.0-8-amd64 i686 Debian
Current Operating System: Linux debian 4.9.0-9-686-pae #1 SMP Debian 4.9.168-1 (2019-04-12) i686
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.9.0-9-686-pae root=UUID=57727256-169b-427c-8db8-3f6339243c39 ro quiet
Build Date: 03 November 2018  03:08:43AM
xorg-server 2:1.19.2-1+deb9u5 (https://www.debian.org/support)
Current version of pixman: 0.34.0
    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
    to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu May 23 20:25:33 2019
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
(II) [KMS] Kernel modesetting enabled.
dadok@debian:/var/log/lightdm$[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - promis - 24.05.2019. 19.33

Da li stari nalog može da se prijavi u neki od TTY-a?


[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - dadok77 - 24.05.2019. 19.35

Citat:Da li stari nalog može da se prijavi u neki od TTY-a?

Moram to da proverim ...samo malo

@promis....usput ...nisam siguran pa pitam,ako obrišem taj sporni @dadok77 nalog,sve čemu sam pristupao preko tog naloga,posle brisanja prelazi pod vlasništvo i punu kontrolu ovog novog dadok naloga,koji je isto tako "sudo" ?
Naravno kasnije me čekaju podešavanja ovlašćenja za foldere kojima je @dadok77 samo imao pristup,kao i podešavanja u apache-u i mysql-lu....

Citat:Da li stari nalog može da se prijavi u neki od TTY-a?
Može... Oba naloga mogu da se prijave na TTY1


[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - dadok77 - 24.05.2019. 21.18

@vix...vezano za taj Wayland.
Koliko sam shvatio taj protokol se još razvija i zameniće X,jednog dana. Ako je već i uleteo,kakav problem pravi? Pišu ljudi da se on već sad može isprobavati,preko nekog Weston-a...doduše većina stvari koje rade u X-u neće raditi u W.,ali navodno komotno se može ući u Wayland sesiju kad se instalira. Kod mene se ne može ući ni u jednu sesiju sa starim nalogom Big Grin
Uradio sam pretragu sa Catfish i nađoh od 04.maja desetak Wayland stavki,u /usr/share/doc i /var/lib/dpkg/info ali ima ih i još oko 70 počev od kraja 2016-te godine


[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - promis - 24.05.2019. 22.11

Nisi naveo koju verziju Ubuntua koristiš. Zavisi od verzije da li je Wayland prisutan.


[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - vix - 24.05.2019. 22.37

U log fajlu /var/log/lightdm/lightdm.log se ne vidi da si pokušao da se uloguješ sa starim korisnikom (dadok77). Probaj da se uloguješ sa njime pa onda pošalji sadržaj log fajla. Treba obratiti pažnju da ako restartuješ komp, taj log fajl će biti preimenovan u lightdm.log.old a kreiraće se novi prazan lightdm.log.


[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - dadok77 - 25.05.2019. 17.49

@vix...svaki put pri paljenju kompa,prvo pokušam na stari nalog da se ulogujem i automatski me vraća nakon dve tri sekunde na login screen ponovo...e sad...zašto se to u /var/log/lightdm/lightdm.log ne vidi.....ne bih znao.
Evo i upravo sad sam restartovao komp. i pokušao logovanje na dadok77,malo razmišlja pa me vraća na login screen ponovo,uspešno sam se ulogovao sa novim "dadok" nalogom.
Šaljem vam ispis od lightdm.log.old
Kod:
root@debian:/var/log/lightdm# cat lightdm.log.old
[+0.07s] DEBUG: Logging to /var/log/lightdm/lightdm.log
[+0.07s] DEBUG: Starting Light Display Manager 1.18.3, UID=0 PID=590
[+0.07s] DEBUG: Loading configuration dirs from /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d
[+0.07s] DEBUG: Loading configuration from /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/01_debian.conf
[+0.07s] DEBUG: Loading configuration from /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/40-kde-plasma-kf5.conf
[+0.07s] DEBUG:   [SeatDefaults] is now called [Seat:*], please update this configuration
[+0.07s] DEBUG: Loading configuration from /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/50_bunsen.conf
[+0.07s] DEBUG:   [SeatDefaults] is now called [Seat:*], please update this configuration
[+0.07s] DEBUG: Loading configuration dirs from /usr/local/share/lightdm/lightdm.conf.d
[+0.07s] DEBUG: Loading configuration dirs from /etc/xdg/lightdm/lightdm.conf.d
[+0.07s] DEBUG: Loading configuration from /etc/lightdm/lightdm.conf
[+0.07s] DEBUG: Using D-Bus name org.freedesktop.DisplayManager
[+0.08s] DEBUG: Registered seat module xlocal
[+0.08s] DEBUG: Registered seat module xremote
[+0.08s] DEBUG: Registered seat module unity
[+0.10s] DEBUG: Monitoring logind for seats
[+0.24s] DEBUG: New seat added from logind: seat0
[+0.24s] DEBUG: Seat seat0: Loading properties from config section Seat:*
[+0.24s] DEBUG: Seat seat0: Starting
[+0.24s] DEBUG: Seat seat0: Creating greeter session
[+0.49s] DEBUG: Seat seat0: Creating display server of type x
[+0.52s] DEBUG: Could not run plymouth --ping: Failed to execute child process "plymouth" (No such file or directory)
[+0.52s] DEBUG: Using VT 7
[+0.52s] DEBUG: Seat seat0: Starting local X display on VT 7
[+0.53s] DEBUG: DisplayServer x-0: Logging to /var/log/lightdm/x-0.log
[+0.53s] DEBUG: DisplayServer x-0: Writing X server authority to /var/run/lightdm/root/:0
[+0.53s] DEBUG: DisplayServer x-0: Launching X Server
[+0.53s] DEBUG: Launching process 621: /usr/bin/X :0 -seat seat0 -auth /var/run/lightdm/root/:0 -nolisten tcp vt7 -novtswitch
[+0.53s] DEBUG: DisplayServer x-0: Waiting for ready signal from X server :0
[+0.53s] DEBUG: Acquired bus name org.freedesktop.DisplayManager
[+0.53s] DEBUG: Registering seat with bus path /org/freedesktop/DisplayManager/Seat0
[+0.55s] WARNING: Error getting user list from org.freedesktop.Accounts: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.freedesktop.Accounts was not provided by any .service files
[+0.55s] DEBUG: Loading user config from /etc/lightdm/users.conf
[+1.01s] DEBUG: User dadok added
[+1.01s] DEBUG: User dadok77 added
[+21.11s] DEBUG: Got signal 10 from process 621
[+21.11s] DEBUG: DisplayServer x-0: Got signal from X server :0
[+21.11s] DEBUG: DisplayServer x-0: Connecting to XServer :0
[+21.11s] DEBUG: Seat seat0: Display server ready, starting session authentication
[+21.11s] DEBUG: Session pid=842: Started with service 'lightdm-greeter', username 'lightdm'
[+21.65s] DEBUG: Session pid=842: Authentication complete with return value 0: Success
[+21.65s] DEBUG: Seat seat0: Session authenticated, running command
[+21.65s] DEBUG: Session pid=842: Running command /usr/sbin/lightdm-gtk-greeter
[+21.65s] DEBUG: Creating shared data directory /var/lib/lightdm/data/lightdm
[+21.65s] DEBUG: Session pid=842: Logging to /var/log/lightdm/seat0-greeter.log
[+22.58s] DEBUG: Activating VT 7
[+22.58s] DEBUG: Activating login1 session c1
[+22.58s] DEBUG: Seat seat0 changes active session to c1
[+22.58s] DEBUG: Session c1 is already active
[+30.33s] DEBUG: Greeter connected version=1.18.3 resettable=false
[+32.44s] DEBUG: Greeter start authentication for dadok
[+32.44s] DEBUG: Session pid=1254: Started with service 'lightdm', username 'dadok'
[+32.49s] DEBUG: Session pid=1254: Got 1 message(s) from PAM
[+32.49s] DEBUG: Prompt greeter with 1 message(s)
[+37.68s] DEBUG: Greeter start authentication for dadok77
[+37.68s] DEBUG: Session pid=1254: Sending SIGTERM
[+37.68s] DEBUG: Session pid=1297: Started with service 'lightdm', username 'dadok77'
[+37.68s] DEBUG: Session pid=1254: Terminated with signal 15
[+37.68s] DEBUG: Session: Failed during authentication
[+37.68s] DEBUG: Seat seat0: Session stopped
[+37.69s] DEBUG: Session pid=1297: Got 1 message(s) from PAM
[+37.69s] DEBUG: Prompt greeter with 1 message(s)
[+42.11s] DEBUG: Continue authentication
[+42.25s] DEBUG: Session pid=1297: Authentication complete with return value 0: Success
[+42.25s] DEBUG: Authenticate result for user dadok77: Success
[+42.25s] DEBUG: User dadok77 authorized
[+42.25s] DEBUG: Greeter sets language en_US.utf8
[+42.36s] DEBUG: Greeter requests session lightdm-xsession
[+42.36s] DEBUG: Seat seat0: Stopping greeter; display server will be re-used for user session
[+42.36s] DEBUG: Session pid=842: Sending SIGTERM
[+42.53s] DEBUG: Greeter closed communication channel
[+42.53s] DEBUG: Session pid=842: Exited with return value 0
[+42.53s] DEBUG: Seat seat0: Session stopped
[+42.53s] DEBUG: Seat seat0: Greeter stopped, running session
[+42.53s] DEBUG: Registering session with bus path /org/freedesktop/DisplayManager/Session0
[+42.54s] DEBUG: Session pid=1297: Running command /etc/X11/Xsession default
[+42.54s] DEBUG: Creating shared data directory /var/lib/lightdm/data/dadok77
[+42.54s] DEBUG: Session pid=1297: Logging to .xsession-errors
[+42.78s] DEBUG: Activating VT 7
[+42.78s] DEBUG: Activating login1 session 2
[+42.78s] DEBUG: Seat seat0 changes active session to 2
[+42.78s] DEBUG: Session 2 is already active
[+42.78s] DEBUG: Session pid=1297: Exited with return value 1
[+42.78s] DEBUG: Seat seat0: Session stopped
[+42.78s] DEBUG: Seat seat0: Stopping display server, no sessions require it
[+42.78s] DEBUG: Sending signal 15 to process 621
[+42.84s] DEBUG: Process 621 exited with return value 0
[+42.84s] DEBUG: DisplayServer x-0: X server stopped
[+42.84s] DEBUG: Releasing VT 7
[+42.84s] DEBUG: DisplayServer x-0: Removing X server authority /var/run/lightdm/root/:0
[+42.84s] DEBUG: Seat seat0: Display server stopped
[+42.84s] DEBUG: Seat seat0: Active display server stopped, starting greeter
[+42.84s] DEBUG: Seat seat0: Creating greeter session
[+42.84s] DEBUG: Seat seat0: Creating display server of type x
[+42.84s] DEBUG: Using VT 7
[+42.84s] DEBUG: Seat seat0: Starting local X display on VT 7
[+42.84s] DEBUG: DisplayServer x-0: Logging to /var/log/lightdm/x-0.log
[+42.84s] DEBUG: DisplayServer x-0: Writing X server authority to /var/run/lightdm/root/:0
[+42.84s] DEBUG: DisplayServer x-0: Launching X Server
[+42.84s] DEBUG: Launching process 1318: /usr/bin/X :0 -seat seat0 -auth /var/run/lightdm/root/:0 -nolisten tcp vt7 -novtswitch
[+42.84s] DEBUG: DisplayServer x-0: Waiting for ready signal from X server :0
[+43.16s] DEBUG: Got signal 10 from process 1318
[+43.16s] DEBUG: DisplayServer x-0: Got signal from X server :0
[+43.16s] DEBUG: DisplayServer x-0: Connecting to XServer :0
[+43.16s] DEBUG: Seat seat0: Display server ready, starting session authentication
[+43.16s] DEBUG: Session pid=1326: Started with service 'lightdm-greeter', username 'lightdm'
[+43.18s] DEBUG: Session pid=1326: Authentication complete with return value 0: Success
[+43.18s] DEBUG: Seat seat0: Session authenticated, running command
[+43.18s] DEBUG: Session pid=1326: Running command /usr/sbin/lightdm-gtk-greeter
[+43.18s] DEBUG: Creating shared data directory /var/lib/lightdm/data/lightdm
[+43.18s] DEBUG: Session pid=1326: Logging to /var/log/lightdm/seat0-greeter.log
[+43.20s] DEBUG: Activating VT 7
[+43.20s] DEBUG: Activating login1 session c2
[+43.20s] DEBUG: Seat seat0 changes active session to c2
[+43.20s] DEBUG: Session c2 is already active
[+43.53s] DEBUG: Greeter connected version=1.18.3 resettable=false
[+43.83s] DEBUG: Greeter start authentication for dadok77
[+43.83s] DEBUG: Session pid=1356: Started with service 'lightdm', username 'dadok77'
[+43.85s] DEBUG: Session pid=1356: Got 1 message(s) from PAM
[+43.85s] DEBUG: Prompt greeter with 1 message(s)
[+52.48s] DEBUG: Seat seat0 changes active session to
[+62.11s] DEBUG: Seat seat0 changes active session to 4
[+71.07s] DEBUG: Seat seat0 changes active session to c2
[+71.07s] DEBUG: Session c2 is already active
[+75.17s] DEBUG: Seat seat0 changes active session to 4
[+78.76s] DEBUG: Seat seat0 changes active session to
[+78.81s] DEBUG: Seat seat0 changes active session to 4
[+78.83s] DEBUG: Seat seat0 changes active session to
[+103.49s] DEBUG: Seat seat0 changes active session to 5
[+120.13s] DEBUG: Seat seat0 changes active session to c2
[+120.13s] DEBUG: Session c2 is already active
[+125.35s] DEBUG: Continue authentication
[+125.49s] DEBUG: Session pid=1356: Authentication complete with return value 0: Success
[+125.49s] DEBUG: Authenticate result for user dadok77: Success
[+125.49s] DEBUG: User dadok77 authorized
[+125.49s] DEBUG: Greeter sets language en_US.utf8
[+125.58s] DEBUG: Greeter requests session lightdm-xsession
[+125.58s] DEBUG: Seat seat0: Stopping greeter; display server will be re-used for user session
[+125.58s] DEBUG: Session pid=1326: Sending SIGTERM
[+125.62s] DEBUG: Greeter closed communication channel
[+125.62s] DEBUG: Session pid=1326: Exited with return value 0
[+125.62s] DEBUG: Seat seat0: Session stopped
[+125.62s] DEBUG: Seat seat0: Greeter stopped, running session
[+125.62s] DEBUG: Registering session with bus path /org/freedesktop/DisplayManager/Session1
[+125.63s] DEBUG: Session pid=1356: Running command /etc/X11/Xsession default
[+125.63s] DEBUG: Creating shared data directory /var/lib/lightdm/data/dadok77
[+125.63s] DEBUG: Session pid=1356: Logging to .xsession-errors
[+125.66s] DEBUG: Activating VT 7
[+125.66s] DEBUG: Activating login1 session 7
[+125.66s] DEBUG: Seat seat0 changes active session to 7
[+125.66s] DEBUG: Session 7 is already active
[+125.66s] DEBUG: Session pid=1356: Exited with return value 1
[+125.66s] DEBUG: Seat seat0: Session stopped
[+125.66s] DEBUG: Seat seat0: Stopping display server, no sessions require it
[+125.66s] DEBUG: Sending signal 15 to process 1318
[+125.68s] DEBUG: Process 1318 exited with return value 0
[+125.68s] DEBUG: DisplayServer x-0: X server stopped
[+125.68s] DEBUG: Releasing VT 7
[+125.68s] DEBUG: DisplayServer x-0: Removing X server authority /var/run/lightdm/root/:0
[+125.68s] DEBUG: Seat seat0: Display server stopped
[+125.68s] DEBUG: Seat seat0: Active display server stopped, starting greeter
[+125.68s] DEBUG: Seat seat0: Creating greeter session
[+125.68s] DEBUG: Seat seat0: Creating display server of type x
[+125.68s] DEBUG: Using VT 7
[+125.68s] DEBUG: Seat seat0: Starting local X display on VT 7
[+125.68s] DEBUG: DisplayServer x-0: Logging to /var/log/lightdm/x-0.log
[+125.68s] DEBUG: DisplayServer x-0: Writing X server authority to /var/run/lightdm/root/:0
[+125.68s] DEBUG: DisplayServer x-0: Launching X Server
[+125.68s] DEBUG: Launching process 1440: /usr/bin/X :0 -seat seat0 -auth /var/run/lightdm/root/:0 -nolisten tcp vt7 -novtswitch
[+125.68s] DEBUG: DisplayServer x-0: Waiting for ready signal from X server :0
[+126.00s] DEBUG: Got signal 10 from process 1440
[+126.00s] DEBUG: DisplayServer x-0: Got signal from X server :0
[+126.00s] DEBUG: DisplayServer x-0: Connecting to XServer :0
[+126.00s] DEBUG: Seat seat0: Display server ready, starting session authentication
[+126.00s] DEBUG: Session pid=1448: Started with service 'lightdm-greeter', username 'lightdm'
[+126.02s] DEBUG: Session pid=1448: Authentication complete with return value 0: Success
[+126.02s] DEBUG: Seat seat0: Session authenticated, running command
[+126.02s] DEBUG: Session pid=1448: Running command /usr/sbin/lightdm-gtk-greeter
[+126.02s] DEBUG: Creating shared data directory /var/lib/lightdm/data/lightdm
[+126.02s] DEBUG: Session pid=1448: Logging to /var/log/lightdm/seat0-greeter.log
[+126.04s] DEBUG: Activating VT 7
[+126.04s] DEBUG: Activating login1 session c3
[+126.04s] DEBUG: Seat seat0 changes active session to c3
[+126.04s] DEBUG: Session c3 is already active
[+126.34s] DEBUG: Greeter connected version=1.18.3 resettable=false
[+126.64s] DEBUG: Greeter start authentication for dadok77
[+126.64s] DEBUG: Session pid=1474: Started with service 'lightdm', username 'dadok77'
[+126.66s] DEBUG: Session pid=1474: Got 1 message(s) from PAM
[+126.66s] DEBUG: Prompt greeter with 1 message(s)
[+129.94s] DEBUG: Greeter start authentication for dadok
[+129.94s] DEBUG: Session pid=1474: Sending SIGTERM
[+129.94s] DEBUG: Session pid=1478: Started with service 'lightdm', username 'dadok'
[+129.94s] DEBUG: Session pid=1474: Terminated with signal 15
[+129.94s] DEBUG: Session: Failed during authentication
[+129.94s] DEBUG: Seat seat0: Session stopped
[+129.96s] DEBUG: Session pid=1478: Got 1 message(s) from PAM
[+129.96s] DEBUG: Prompt greeter with 1 message(s)
[+134.79s] DEBUG: Continue authentication
[+134.94s] DEBUG: Session pid=1478: Authentication complete with return value 0: Success
[+134.94s] DEBUG: Authenticate result for user dadok: Success
[+134.94s] DEBUG: User dadok authorized
[+134.96s] DEBUG: Greeter sets language en_US.utf8
[+135.08s] DEBUG: Greeter requests session lightdm-xsession
[+135.08s] DEBUG: Seat seat0: Stopping greeter; display server will be re-used for user session
[+135.08s] DEBUG: Session pid=1448: Sending SIGTERM
[+135.12s] DEBUG: Greeter closed communication channel
[+135.12s] DEBUG: Session pid=1448: Exited with return value 0
[+135.12s] DEBUG: Seat seat0: Session stopped
[+135.12s] DEBUG: Seat seat0: Greeter stopped, running session
[+135.12s] DEBUG: Registering session with bus path /org/freedesktop/DisplayManager/Session2
[+135.13s] DEBUG: Session pid=1478: Running command /etc/X11/Xsession default
[+135.13s] DEBUG: Creating shared data directory /var/lib/lightdm/data/dadok
[+135.13s] DEBUG: Session pid=1478: Logging to .xsession-errors
[+135.16s] DEBUG: Activating VT 7
[+135.16s] DEBUG: Activating login1 session 8
[+135.16s] DEBUG: Seat seat0 changes active session to 8
[+135.16s] DEBUG: Session 8 is already active
[+79209.63s] DEBUG: Got signal 15 from process 1
[+79211.06s] DEBUG: Caught Terminated signal, shutting down
[+79211.06s] DEBUG: Stopping display manager
[+79211.06s] DEBUG: Seat seat0: Stopping
[+79211.06s] DEBUG: Seat seat0: Stopping display server
[+79211.06s] DEBUG: Sending signal 15 to process 1440
[+79211.06s] DEBUG: Seat seat0: Stopping session
[+79211.06s] DEBUG: Session pid=1478: Sending SIGTERM
[+79213.00s] DEBUG: Session pid=1478: Terminated with signal 1
[+79213.00s] DEBUG: Seat seat0: Session stopped
[+79216.06s] DEBUG: Sending signal 9 to process 1440
[+79216.12s] DEBUG: Process 1440 terminated with signal 9
[+79216.39s] DEBUG: DisplayServer x-0: X server stopped
[+79216.39s] DEBUG: Releasing VT 7
[+79216.39s] DEBUG: DisplayServer x-0: Removing X server authority /var/run/lightdm/root/:0
[+79216.39s] DEBUG: Seat seat0: Display server stopped
[+79216.72s] DEBUG: Seat seat0: Stopped
[+79216.72s] DEBUG: Display manager stopped
[+79216.91s] DEBUG: Stopping daemon
[+79218.41s] DEBUG: Exiting with return value 0
root@debian:/var/log/lightdm#
A ovde je ispis lightdm.log odmah nakon restarta
Kod:
root@debian:/var/log/lightdm# cat lightdm.log
[+0.09s] DEBUG: Logging to /var/log/lightdm/lightdm.log
[+0.09s] DEBUG: Starting Light Display Manager 1.18.3, UID=0 PID=543
[+0.09s] DEBUG: Loading configuration dirs from /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d
[+0.09s] DEBUG: Loading configuration from /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/01_debian.conf
[+0.09s] DEBUG: Loading configuration from /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/40-kde-plasma-kf5.conf
[+0.09s] DEBUG:   [SeatDefaults] is now called [Seat:*], please update this configuration
[+0.09s] DEBUG: Loading configuration from /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/50_bunsen.conf
[+0.09s] DEBUG:   [SeatDefaults] is now called [Seat:*], please update this configuration
[+0.09s] DEBUG: Loading configuration dirs from /usr/local/share/lightdm/lightdm.conf.d
[+0.09s] DEBUG: Loading configuration dirs from /etc/xdg/lightdm/lightdm.conf.d
[+0.09s] DEBUG: Loading configuration from /etc/lightdm/lightdm.conf
[+0.09s] DEBUG: Using D-Bus name org.freedesktop.DisplayManager
[+0.09s] DEBUG: Registered seat module xlocal
[+0.09s] DEBUG: Registered seat module xremote
[+0.09s] DEBUG: Registered seat module unity
[+0.11s] DEBUG: Monitoring logind for seats
[+0.11s] DEBUG: New seat added from logind: seat0
[+0.11s] DEBUG: Seat seat0: Loading properties from config section Seat:*
[+0.11s] DEBUG: Seat seat0: Starting
[+0.11s] DEBUG: Seat seat0: Creating greeter session
[+0.17s] DEBUG: Seat seat0: Creating display server of type x
[+0.20s] DEBUG: Could not run plymouth --ping: Failed to execute child process "plymouth" (No such file or directory)
[+0.20s] DEBUG: Using VT 7
[+0.20s] DEBUG: Seat seat0: Starting local X display on VT 7
[+0.20s] DEBUG: DisplayServer x-0: Logging to /var/log/lightdm/x-0.log
[+0.20s] DEBUG: DisplayServer x-0: Writing X server authority to /var/run/lightdm/root/:0
[+0.21s] DEBUG: DisplayServer x-0: Launching X Server
[+0.21s] DEBUG: Launching process 594: /usr/bin/X :0 -seat seat0 -auth /var/run/lightdm/root/:0 -nolisten tcp vt7 -novtswitch
[+0.21s] DEBUG: DisplayServer x-0: Waiting for ready signal from X server :0
[+0.21s] DEBUG: Acquired bus name org.freedesktop.DisplayManager
[+0.21s] DEBUG: Registering seat with bus path /org/freedesktop/DisplayManager/Seat0
[+0.23s] WARNING: Error getting user list from org.freedesktop.Accounts: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.freedesktop.Accounts was not provided by any .service files
[+0.23s] DEBUG: Loading user config from /etc/lightdm/users.conf
[+0.58s] DEBUG: User dadok added
[+0.58s] DEBUG: User dadok77 added
[+21.38s] DEBUG: Got signal 10 from process 594
[+21.38s] DEBUG: DisplayServer x-0: Got signal from X server :0
[+21.38s] DEBUG: DisplayServer x-0: Connecting to XServer :0
[+21.38s] DEBUG: Seat seat0: Display server ready, starting session authentication
[+21.38s] DEBUG: Session pid=814: Started with service 'lightdm-greeter', username 'lightdm'
[+22.02s] DEBUG: Session pid=814: Authentication complete with return value 0: Success
[+22.02s] DEBUG: Seat seat0: Session authenticated, running command
[+22.02s] DEBUG: Session pid=814: Running command /usr/sbin/lightdm-gtk-greeter
[+22.02s] DEBUG: Creating shared data directory /var/lib/lightdm/data/lightdm
[+22.02s] DEBUG: Session pid=814: Logging to /var/log/lightdm/seat0-greeter.log
[+22.66s] DEBUG: Activating VT 7
[+22.66s] DEBUG: Activating login1 session c1
[+22.66s] DEBUG: Seat seat0 changes active session to c1
[+22.66s] DEBUG: Session c1 is already active
[+26.15s] DEBUG: Greeter connected version=1.18.3 resettable=false
[+28.87s] DEBUG: Greeter start authentication for dadok
[+28.87s] DEBUG: Session pid=1177: Started with service 'lightdm', username 'dadok'
[+28.93s] DEBUG: Session pid=1177: Got 1 message(s) from PAM
[+28.93s] DEBUG: Prompt greeter with 1 message(s)
[+32.86s] DEBUG: Greeter start authentication for dadok77
[+32.86s] DEBUG: Session pid=1177: Sending SIGTERM
[+32.86s] DEBUG: Session pid=1257: Started with service 'lightdm', username 'dadok77'
[+32.86s] DEBUG: Session pid=1177: Terminated with signal 15
[+32.86s] DEBUG: Session: Failed during authentication
[+32.86s] DEBUG: Seat seat0: Session stopped
[+32.88s] DEBUG: Session pid=1257: Got 1 message(s) from PAM
[+32.88s] DEBUG: Prompt greeter with 1 message(s)
[+36.95s] DEBUG: Continue authentication
[+37.09s] DEBUG: Session pid=1257: Authentication complete with return value 0: Success
[+37.09s] DEBUG: Authenticate result for user dadok77: Success
[+37.09s] DEBUG: User dadok77 authorized
[+37.09s] DEBUG: Greeter sets language en_US.utf8
[+37.19s] DEBUG: Greeter requests session lightdm-xsession
[+37.19s] DEBUG: Seat seat0: Stopping greeter; display server will be re-used for user session
[+37.19s] DEBUG: Session pid=814: Sending SIGTERM
[+37.35s] DEBUG: Greeter closed communication channel
[+37.36s] DEBUG: Session pid=814: Exited with return value 0
[+37.36s] DEBUG: Seat seat0: Session stopped
[+37.36s] DEBUG: Seat seat0: Greeter stopped, running session
[+37.36s] DEBUG: Registering session with bus path /org/freedesktop/DisplayManager/Session0
[+37.36s] DEBUG: Session pid=1257: Running command /etc/X11/Xsession default
[+37.36s] DEBUG: Creating shared data directory /var/lib/lightdm/data/dadok77
[+37.36s] DEBUG: Session pid=1257: Logging to .xsession-errors
[+37.62s] DEBUG: Activating VT 7
[+37.62s] DEBUG: Activating login1 session 2
[+37.62s] DEBUG: Seat seat0 changes active session to 2
[+37.62s] DEBUG: Session 2 is already active
[+37.63s] DEBUG: Session pid=1257: Exited with return value 1
[+37.63s] DEBUG: Seat seat0: Session stopped
[+37.63s] DEBUG: Seat seat0: Stopping display server, no sessions require it
[+37.63s] DEBUG: Sending signal 15 to process 594
[+37.68s] DEBUG: Process 594 exited with return value 0
[+37.68s] DEBUG: DisplayServer x-0: X server stopped
[+37.68s] DEBUG: Releasing VT 7
[+37.68s] DEBUG: DisplayServer x-0: Removing X server authority /var/run/lightdm/root/:0
[+37.68s] DEBUG: Seat seat0: Display server stopped
[+37.68s] DEBUG: Seat seat0: Active display server stopped, starting greeter
[+37.68s] DEBUG: Seat seat0: Creating greeter session
[+37.68s] DEBUG: Seat seat0: Creating display server of type x
[+37.68s] DEBUG: Using VT 7
[+37.68s] DEBUG: Seat seat0: Starting local X display on VT 7
[+37.68s] DEBUG: DisplayServer x-0: Logging to /var/log/lightdm/x-0.log
[+37.68s] DEBUG: DisplayServer x-0: Writing X server authority to /var/run/lightdm/root/:0
[+37.68s] DEBUG: DisplayServer x-0: Launching X Server
[+37.68s] DEBUG: Launching process 1302: /usr/bin/X :0 -seat seat0 -auth /var/run/lightdm/root/:0 -nolisten tcp vt7 -novtswitch
[+37.68s] DEBUG: DisplayServer x-0: Waiting for ready signal from X server :0
[+37.99s] DEBUG: Got signal 10 from process 1302
[+37.99s] DEBUG: DisplayServer x-0: Got signal from X server :0
[+37.99s] DEBUG: DisplayServer x-0: Connecting to XServer :0
[+37.99s] DEBUG: Seat seat0: Display server ready, starting session authentication
[+37.99s] DEBUG: Session pid=1310: Started with service 'lightdm-greeter', username 'lightdm'
[+38.01s] DEBUG: Session pid=1310: Authentication complete with return value 0: Success
[+38.01s] DEBUG: Seat seat0: Session authenticated, running command
[+38.01s] DEBUG: Session pid=1310: Running command /usr/sbin/lightdm-gtk-greeter
[+38.01s] DEBUG: Creating shared data directory /var/lib/lightdm/data/lightdm
[+38.01s] DEBUG: Session pid=1310: Logging to /var/log/lightdm/seat0-greeter.log
[+38.04s] DEBUG: Activating VT 7
[+38.04s] DEBUG: Activating login1 session c2
[+38.04s] DEBUG: Seat seat0 changes active session to c2
[+38.04s] DEBUG: Session c2 is already active
[+38.36s] DEBUG: Greeter connected version=1.18.3 resettable=false
[+38.66s] DEBUG: Greeter start authentication for dadok77
[+38.66s] DEBUG: Session pid=1337: Started with service 'lightdm', username 'dadok77'
[+38.68s] DEBUG: Session pid=1337: Got 1 message(s) from PAM
[+38.68s] DEBUG: Prompt greeter with 1 message(s)
[+44.63s] DEBUG: Continue authentication
[+47.22s] DEBUG: Session pid=1337: Authentication complete with return value 7: Authentication failure
[+47.22s] DEBUG: Authenticate result for user dadok77: Authentication failure
[+47.22s] DEBUG: Session pid=1337: Exited with return value 1
[+47.22s] DEBUG: Seat seat0: Session stopped
[+47.28s] DEBUG: Greeter start authentication for dadok77
[+47.28s] DEBUG: Session pid=1341: Started with service 'lightdm', username 'dadok77'
[+47.30s] DEBUG: Session pid=1341: Got 1 message(s) from PAM
[+47.30s] DEBUG: Prompt greeter with 1 message(s)
[+52.96s] DEBUG: Continue authentication
[+55.10s] DEBUG: Session pid=1341: Authentication complete with return value 7: Authentication failure
[+55.10s] DEBUG: Authenticate result for user dadok77: Authentication failure
[+55.10s] DEBUG: Session pid=1341: Exited with return value 1
[+55.10s] DEBUG: Seat seat0: Session stopped
[+55.16s] DEBUG: Greeter start authentication for dadok77
[+55.16s] DEBUG: Session pid=1344: Started with service 'lightdm', username 'dadok77'
[+55.18s] DEBUG: Session pid=1344: Got 1 message(s) from PAM
[+55.18s] DEBUG: Prompt greeter with 1 message(s)
[+57.01s] DEBUG: Greeter start authentication for dadok
[+57.01s] DEBUG: Session pid=1344: Sending SIGTERM
[+57.01s] DEBUG: Session pid=1345: Started with service 'lightdm', username 'dadok'
[+57.01s] DEBUG: Session pid=1344: Terminated with signal 15
[+57.01s] DEBUG: Session: Failed during authentication
[+57.01s] DEBUG: Seat seat0: Session stopped
[+57.03s] DEBUG: Session pid=1345: Got 1 message(s) from PAM
[+57.03s] DEBUG: Prompt greeter with 1 message(s)
[+63.15s] DEBUG: Continue authentication
[+63.30s] DEBUG: Session pid=1345: Authentication complete with return value 0: Success
[+63.30s] DEBUG: Authenticate result for user dadok: Success
[+63.30s] DEBUG: User dadok authorized
[+63.33s] DEBUG: Greeter sets language en_US.utf8
[+63.41s] DEBUG: Greeter requests session lightdm-xsession
[+63.41s] DEBUG: Seat seat0: Stopping greeter; display server will be re-used for user session
[+63.41s] DEBUG: Session pid=1310: Sending SIGTERM
[+63.46s] DEBUG: Greeter closed communication channel
[+63.46s] DEBUG: Session pid=1310: Exited with return value 0
[+63.46s] DEBUG: Seat seat0: Session stopped
[+63.46s] DEBUG: Seat seat0: Greeter stopped, running session
[+63.46s] DEBUG: Registering session with bus path /org/freedesktop/DisplayManager/Session1
[+63.47s] DEBUG: Session pid=1345: Running command /etc/X11/Xsession default
[+63.47s] DEBUG: Creating shared data directory /var/lib/lightdm/data/dadok
[+63.47s] DEBUG: Session pid=1345: Logging to .xsession-errors
[+63.57s] DEBUG: Activating VT 7
[+63.57s] DEBUG: Activating login1 session 4
[+63.57s] DEBUG: Seat seat0 changes active session to 4
[+63.57s] DEBUG: Session 4 is already active
root@debian:/var/log/lightdm#

Citat:Nisi naveo koju verziju Ubuntua koristiš. Zavisi od verzije da li je Wayland prisutan.
@promis...koristim Bunsenlabs-Helium-4-386.

/var/log/auth.log i var/log/user.log kažu da sam pokušao neuspešno logovanje na stari nalog.


[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - promis - 25.05.2019. 21.59

Koliko shvatam to nije Ubuntu, niti distro baziran na njemu, tako da verovatno nema tu ni traga od wayland.


[Rešeno] Paranoik ili neznalica? - dadok77 - 27.05.2019. 20.25

Izvinjavam se na kasnom odgovoru.
@promis,tako je ...u pitanju je distro na bazi Debian-a,što znači da sam se trebao obratiti na njihovom forumu,jel Smile
Potražio sam i tamo i na kraju izgubio nerve,jer sam se samo vrtio u krug.Problem je rešen tako što sam obrisao stari nalog i podario novom sva ta ista ovlašćenja,kao i podešavanja,pa furamo dalje.
Najviše me brinulo da nije došlo do neovlašćenog upada u računar,pa sad sa novim nalogom i lozinkama sve je ok.Videćemo da li će se ponoviti.
U svakom slučaju obojici hvala na trudu i odgovorima,pa i tako sam još nešto naučio.
Stavljam u "rešeno"
Pozdrav.


RE: [Rešeno] Paranoik ili neznalica? - zika - 28.05.2019. 08.38

Premešteno.
Tamo gde je mesto za non-Ubuntu.
Nije bilo za Ap, to je jasno...